De ce este nevoie pentru a crește copii buni? Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le integrezi zilnic în viața de familie
Data publicării:
Ce înseamnă un „copil bun” ? Răspunsul este relativ și depinde de valorile fiecăruia, dar ceea ce contează cu adevărat este ca un copil să fie fericit, pentru a putea fi calm și să aibă un comportament adecvat. 

Trăim în era tehnologiei, unde copiii cresc înconjurați de ecrane. Deși pare că părinții ar avea o sarcină mai ușoară în educația lor datorită accesului la tehnologie, situația este de fapt opusă.

Este dificil să stabilești reguli și limite atunci când ecranele și influențele externe (influenceri, YouTuberi etc.) sunt mereu prezente în viața copiilor.

Citește și Cercetătorii Harvard arată ce motivează cu adevărat arhitectura creierului în formare a copiilor

Copiii de atunci și copiii de acum

Până nu demult, copiii se jucau în afara casei, pe câmp... cu mingea, pe biciclete etc. Acasă, se distrau cu jocuri de cărți sau bile, iar ecranele nu erau o opțiune, deoarece pur și simplu nu existau. Imaginația lor zbura mult mai sus, iar timpul petrecut cu prietenii la ușa casei era o adevărată comoară.

Astăzi, parentingul este destul de diferit față de cum era acum 20 sau 30 de ani.

Realitatea este că trăim într-o lume nouă, diferită. În prezent, copiii primesc rapid un ecran pentru a se distra sau, mai grav, pentru a se calma. Părinții trebuie să fie foarte clari în stabilirea limitelor, astfel încât copiii să nu-și concentreze viața doar pe ecrane.

SURSA FOTO: freepik.com @glaushkina1

Aspecte esențiale în creștere

Dacă îți dorești ca ai tăi copii să crească echilibrat și, mai presus de toate, să nu fie dependenți de tehnologie pentru a se simți bine sau pentru a se bucura de moment, este important să ții cont de câteva aspecte de bază care nu trebuie să lipsească din creșterea lor.

Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le integrezi zilnic în viața de familie, conform specialiștilor de la etapainfantil.com.

Petrece mai mult timp cu copiii tăi

Nu este vorba doar despre a fi prezent fizic, ci despre a petrece timp de calitate... acele momente care creează amintiri frumoase și aduc zâmbete pe fețele copiilor tăi.

Acest lucru înseamnă să ieșiți la plimbare, să vă jucați cu mingea sau să alegeți un joc de societate. Înseamnă să interacționezi cu copiii tăi și să vă bucurați împreună de activitățile comune.

Îmbunătățiți comunicarea

Comunicarea este esențială în viața de familie, iar îmbunătățirea ei cu copiii este foarte importantă. Discută cu ei, întreabă-i ce părere au despre diverse lucruri, cum le-a fost ziua sau cum se înțeleg cu prietenii lor.

Dacă observi vreo schimbare în comportament și nu înțelegi ce se întâmplă, vorbește cu alți adulți care îi cunosc pentru a afla dacă există ceva care îi afectează.

Copiii și adolescenții au nevoie să simtă recunoaștere prin cuvinte și fapte. De asemenea, împărtășește-le propriile tale povești, astfel încât să știe că ai încredere în ei și că le spui lucruri importante din viața ta.

SURSA FOTO: freepik.com @bodysport

Arată-le calea, dar nu face totul în locul lor

Copiii au nevoie de îndrumare constantă pentru a progresa în viață. În acest sens, trebuie să fii consilierul lor, să îi înveți cum să rezolve problemele care apar, fără să te concentrezi exclusiv pe rezultat.

Procesul și efortul sunt întotdeauna mai importante. Nu le poți rezolva problemele tot timpul sau pe parcursul întregii vieți, așa că este esențial să îi înveți să se descurce singuri.

Astfel, vei contribui la formarea unui adult responsabil și productiv. Copilul tău îți va împărtăși dificultățile sale și va ști cum să ia cele mai bune decizii în fiecare situație. Deși poate fi greu să îți vezi copilul făcând greșeli, acestea fac parte din viață și din procesul de învățare. Cel mai important este ca el să știe și să simtă că ești mereu alături de el, gata să-l sprijini ori de câte ori are nevoie.

 

Recunoștința ar trebui să fie o normalitate

Copiii tăi trebuie să vadă recunoștința în tine, pentru a învăța să fie recunoscători la rândul lor. În plus, odată cu recunoștința, apar și alte calități pozitive: generozitatea, compasiunea...

Încurajează-ți copiii să își exprime recunoștința. Ei trebuie să înțeleagă că recunoștința este o virtute care ne face oameni mai buni și ne aduce mai aproape de fericire.

SURSA FOTO: freepik.com @Gray StudioPro

Gândire critică

Pentru a dezvolta gândirea critică, este esențial să-l ajuți să își lărgească perspectiva. Învață-ți copilul să gândească independent, să interacționeze cu alte persoane pentru a-și dezvolta abilitățile sociale, și să reducă utilizarea excesivă a tehnologiei.

Când copilul tău vine pe lume, este ca o carte albă, gata să fie umplută cu povești. Ca părinte, ai responsabilitatea de a te asigura că în paginile vieții sale sunt scrise cuvinte care susțin creșterea și dezvoltarea.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes! / FOTO: freepik.com @alexgrash

Cele 7 reguli de aur pentru elevi. Părinți, învățați-i să le respecte ca să devină copii de succes!

Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România / FOTO: freepik.com @galitskaya

Numele străbunicilor noștri, din anii 1920, care revin la modă în România

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii / FOTO: freepik.com @
prostock-studio

Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii

pixel