De ce nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor tăi
Data publicării:
Alcoolul și copiii nu sunt compatibili sub nicio formă. Banalizarea acestui obicei de la o vârstă fragedă are consecințe emoționale și comportamentale.

Consumul de alcool a fost normalizat în aproape toate momentele de petrecere a timpului liber; chiar și așa, există mai multe motive pentru care nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor tăi. Acest scenariu creează o internalizare incorectă în mintea copiilor mici, crescând riscul consumului timpuriu.

După cum arată un studiu publicat în Jurnalul de Studii despre Alcool și Droguri, acest lucru duce la alte probleme de sănătate mintală și emoțională, nu doar în copilărie, ci și la adolescență și la vârsta adultă. Care sunt consecințele? De ce nu ar trebui copiii să intre în contact cu alcoolul vom descoperi în cele ce urmează? 

Probleme legate de alcool

În general, alcoolul este dăunător sănătății. De fapt, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool provoacă peste 3 milioane de decese în fiecare an în întreaga lume.

Analizând cauzele decesului prin consumul de alcool, găsim factori de sănătate și sociali. Există repercusiuni negative în fiecare context.

Din punct de vedere al sănătății, problemele legate de alcool sunt numeroase și continuă să crească odată cu noile descoperiri. Printre complicațiile mai letale se numără următoarele :

- Leziuni hepatice. Consumul excesiv de alcool saturează ficatul și provoacă depuneri de grăsime în celulele acestuia.

- Malnutriție. Există o interferență în absorbția nutrienților de către intestinul subțire, aceasta favorizată de alcool.

- Diferite tipuri de cancer. Colon, sân, ficat, esofag, printre altele. Acetaldehida în care este transformat alcoolul dăunează ADN-ului.

- Tensiune arterială necontrolată. Alcoolul are un conținut caloric care, în exces, poate duce la tulburări în reglarea tensiunii arteriale.

- Depresie. Este un deprimant al sistemului nervos central care, consumat frecvent, tinde să genereze tulburări depresive.

Din punct de vedere social

Deși există presiune în societate pentru a consuma alcool, iar cei care nu o consumă sunt respinși într-o oarecare măsură, utilizarea excesivă a acestuia duce la probleme de relație în mediul nostru social. Pot apărea conflicte precum:

- Agresiune. Generează un comportament agresiv față de familie și prieteni ca urmare a pierderii controlului.

- Despărțiri sentimentale. Lipsa de empatie și detașarea se datorează priorității acordate dependenței față de orice altceva.

- Productivitate slabă. Fie la locul de muncă, fie în orice activitate desfașurată, alcoolul poate provoca modificări ale memoriei și coordonării recente.

- Distanțare socială. Separarea de toți oamenii care nu împărtășesc un stil de viață care are ca punct de sprijin consumul excesiv de alcool.

- Accidente. Accidentele de circulatie apar din cauza mai multor factori, insa unul dintre principalii este alcoolul, întrucât reduce viteza de reacție, atenția față de mediu și procesarea informațiilor.

Consumul de alcool în fața copiilor tăi: ce probleme poate cauza?

După ce am înțeles pe deplin problemele critice care pot apărea din aceasta, ne concentrăm acum asupra problemelor directe ale consumului de alcool în fața copiilor.

Un studiu realizat de Alexandra Aiken — în legătură cu vârsta și tendința de a bea la tineri — a arătat că  părinții care manifestă atracție față de alcool la fiecare ocazie de recreere sporesc dorința copiilor de a bea.

Vor percepe alcoolul ca pe un stil de viață

O altă problemă de ce nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor tăi este asociată cu interpretarea lor asupra lumii din jurul lor. Când observă că părinții recurg adesea la alcool, cei mici înțeleg că este ceva natural și că nu are efecte nocive.

Maturitate emoțională întârziată

Consumul de băuturi alcoolice în fața minorilor îi încurajează să reproducă acest comportament încă de la o vârstă fragedă.

Efectele alcoolului întârzie însă maturizarea emoțională. Acest lucru apare ca urmare a mascării emoțiilor și a incapacității de a face față și de a depăși conflictele emoționale în timp.

Cum să vorbești despre alcool cu ​​copiii?

Deși mulți părinți au impresia că cea mai bună opțiune este evitarea problemei până la consecințele ei finale, acesta nu este un curs de acțiune recomandat de specialiști. Dimpotrivă, ar trebui găsit un punct de întâlnire cu copiii pentru a comunica cu acuratețe despre pericolele alcoolului.

Cel mai bun mod de a vorbi copiilor despre alcool este să fii întotdeauna clar, pregătind scena pentru ceea ce se vor confrunta în viitor, inclusiv pentru cele mai importante riscuri. A nu fi restrictiv și inflexibil poate deschide o fereastră de oportunitate pentru înțelegere pe măsură ce copiii cresc.

Urmând această strategie de comunicare, copiii vor fi înclinați să-și exprime preocupările cu privire la subiect, astfel încât orientările să poată fi rafinate pe măsură ce apar noi experiențe.

Importanța de a fi realist

Realismul și onestitatea pot deschide calea pentru explicații eficiente de la părinți la copii. Aceasta constă în a nu vedea alcoolul ca pe ceva interzis, ci ca pe un element social care are consecințe nocive pentru sănătate și dezvoltare atunci când este excesiv.

Este important să fii tu un exemplu

Consumul de alcool în fața copiilor ar trebui să fie redus și să devină sporadic, astfel încât să nu devină naturalizat ca dependență sau obicei. În acest sens, a vorbi despre asta de la o vârstă fragedă poate face o mare diferență în ceea ce privește percepția.

Sfatul expertului: În cazul în care unul dintre copiii tăi vine acasă beat, conversația de orientare ar trebui să aibă loc a doua zi, când simțurile revin la normal. Răbdarea și înțelegerea părinților sunt de fapt instrumente esențiale pentru a depăși provocările.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comportament  consum de alcool  copii 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel