De ce pe vremea bunicilor nu se auzea de Asperger? Dr. Ioana Georgescu: „Înainte, lumea stigmatiza și marginaliza comportamentele atipice ale indivizilor” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul ultimei ediții a emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a lansat o întrebare: „Pe vremea bunicilor noștri, nu se auzea de Asperger. De ce acum? Care este motivul?” Dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, a explicat că lipsa de recunoaștere a sindromului Asperger în trecut se datorează unui amestec complex de factori istorici, culturali și științifici.

„Lipsa de recunoaștere a sindromului Asperger în trecut se datorează unui amestec de factori istorici, culturali și științifici.

Termenul «sindromul Asperger» a fost introdus relativ recent în cărțile de psihiatrie - în anii 90’, până atunci criteriile de diagnostic nu erau bine definite”, a explicat dr. Ioana Georgescu.

Înainte, caracteristicile bolii erau interpretate greșit sau asociate cu alte boli, iar lumea oricum stigmatiza și marginaliza comportamentele atipice sau neobișnuite ale indivizilor”, a mai spus medicul specialist în psihiatrie pediatrică.

Citește și Asperger | Care sunt cauzele reale ale prezenței acestui sindrom la copii? Dr. Ioana Georgescu: „Există multe teorii interesante ale apariției bolii!” / VIDEO

 

Dr. Ioana Georgescu: „În trecut, accentul era pus mai mult pe tulburările din copilărie”

 

Sindromul Asperger este adesea diagnosticat mai târziu în viață, în comparație cu alte forme de tulburări din spectrul autist.

În trecut, accentul era pus mai mult pe tulburările din copilărie, cum ar fi autismul clasic infantil, iar copiii cu trăsături mai subtile ale Aspergerului ar fi putut trece neobservați sau nu ar fi primit un diagnostic corect”, a continuat dr. Georgescu. 

 Aceasta se datorează în mare măsură lipsei de cunoștințe și conștientizare a sindromului în acea perioadă.

Vezi și Asperger | Simptomele cheie pe care părinții trebuie să le urmărească la copil, încă de la 2 ani! Dr. Ioana Georgescu: „Este foarte naiv social!” / VIDEO

 

Un alt factor important: creșterea adresabilității la medic

 

În ultimele decenii, educația și cercetarea în domeniul tulburărilor din spectrul autist au cunoscut un progres semnificativ.

O mai bună educație, cercetare și conștientizare în ultimele decenii au contribuit semnificativ la recunoașterea și înțelegerea acestei boli, a subliniat dr. Georgescu. Acest progres a facilitat diagnosticarea corectă și timpurie a sindromului Asperger, oferind astfel indivizilor afectati și familiilor lor acces la sprijinul și resursele necesare.

Un alt factor important menționat de dr. Ioana Georgescu este creșterea adresabilității la medic. În trecut, oamenii erau mai puțin înclinați să consulte specialiști pentru probleme de comportament sau de dezvoltare, preferând adesea să ignore sau să minimizeze aceste dificultăți. În prezent, există o deschidere mai mare și o recunoaștere a importanței intervențiilor timpurii, ceea ce conduce la o diagnosticare și tratament mai eficiente.

Citește și „Copilul face Asperger de la vaccin?” Dr. Ioana Georgescu: „Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea într-un studiu publicat în 1998” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @ziganshina1985

Lecție de viață de la profesorul Osiceanu: „El este elevul care a luat sub 5 la Evaluarea Națională, parte a etichetei «eșecul învățământului românesc»”

Prof. univ. dr. Ivan: „Visez să nu mai vorbim de modelul finlandez, ci de modelul românesc al învățământului”. Gheorghița Badea: „Știți de ce avem rezultate slabe?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Prof. univ. dr. Ivan: „Visez să nu mai vorbim de modelul finlandez, ci de modelul românesc al învățământului”. Gheorghița Badea: „Știți de ce avem rezultate slabe?” / VIDEO

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Cum să crești copii politicoși și respectuoși: De ce copilul tău înjură?

Mare atenție la copiii care nu fac prostioare! Oksana Ionescu „E nasol!” / FOTO: freepik.com@weyo

Mare atenție la copiii care nu fac prostioare! Oksana Ionescu: „E nasol!”

pixel