10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Potrivit psihologului Fabiola Cortés-Funes, președintele Fundației Fundevas, primele 1.000 de zile ale unui nou-născut sunt esențiale pentru dezvoltarea lor fizică, mentală și emoțională. Această perioadă își pune amprenta asupra întregii vieți a copilului.
Îngrijirea și construirea unei legături sigure cu bebelușul în această etapă au un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării lor pe termen lung, dar și asupra sănătății vieții lor de adult. Deci, nu putem subestima importanța acordată acestor primi doi ani de viață.
Există câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le avem în vedere în primii doi ani de viață ai copiilor, explică expertul. Primul dintre acestea este construirea unei legături sigure între bebeluș și persoanele cele mai apropiate lui.
În al doilea rând, dezvoltarea timpurie a creierului este o prioritate, deoarece în primele 1.000 de zile sunt stabilite majoritatea conexiunilor neuronale. Creierul copilului are o creștere și dezvoltare remarcabile în această perioadă, fiind momentul de maximă plasticitate a creierului, în care se formează sistemul nostru emoțional și amintirile inconștiente.
Aceste amintiri inconștiente, subliniază Fabiola Cortés-Funes, stabilesc fundamentul pentru un atașament sigur, esențial pentru sănătatea fizică, emoțională și mentală în viața adultă. În al treilea rând, mediul din primele 1.000 de zile de viață are un impact semnificativ asupra formării conexiunilor neuronale. O legătură sigură cu părinții sau cei care îndeplinesc rolul de îngrijitori principali oferă copilului un sentiment de siguranță și încredere, promovând astfel o dezvoltare sănătoasă a creierului.
În al patrulea rând, reglarea emoțională este deosebit de importantă. Această perioadă este momentul de cea mai mare dezvoltare a amintirilor implicite și a sistemelor de credințe care influențează comportamentul în viața adultă. De asemenea, este etapa de cea mai mare dezvoltare a sistemului limbic inferior, care ne ajută să facem față stresului și fricilor și să reglăm reacțiile emoționale.
Un alt factor important în primele 1.000 de zile de la concepție este nutriția. Potrivit Fabiola Cortés-Funes, nutriția în această perioadă are un impact de durată asupra dezvoltării corecte a creierului și a corpului copilului.
Conectarea securizată în primele 1.000 de zile de viață are un impact semnificativ, susține Fundația Fundevas. Directorul fundației explică că există dovezi științifice care arată că micuții care dezvoltă o legătură sigură au un risc mai scăzut de a dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, și au șanse mai mari de a se bucura de o bună sănătate fizică.
Potrivit lui Fabiola Cortés-Fune, atașamentul sigur este, de asemenea, asociat cu dezvoltarea cognitivă îmbunătățită și abilități de învățare, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea lor socială și relațiile sănătoase din viitor. Specialistul subliniază că în primele etape ale vieții noastre depindem cel mai mult de cei care au grijă de noi pentru a ne ajuta să ne reglăm emoțiile. Este legătura sigură cu acești îngrijitori care oferă bebelușului securitatea necesară pentru a explora lumea din jur și a învăța să gestioneze stresul și anxietatea.
„Oamenii care răspund cu sensibilitate și consecvență la nevoile bebelușului contribuie la dezvoltarea abilităților de autoreglare emoțională, permițându-le să facă față dificultăților emoționale pe tot parcursul vieții”, adaugă el.
Atașamentul sigur, promovat în principal prin mama prin alăptare și interacțiunea cu părinții, facilitează învățarea bebelușilor să comunice, să stabilească conexiuni emoționale și să dezvolte empatie. „Aceste abilități sociale sunt esențiale pentru a stabili relații sănătoase și semnificative pe parcursul întregii vieți”, subliniază Fabiola Cortés-Fune. Așadar, această conexiune sigură este cu adevărat un pilon fundamental în dezvoltarea copiilor și adulților pe care aceștia îi vor deveni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...