De ce să-ți pui copilul să stea pe burtă în timpul zilei
Data publicării:
Deși auzim adesea că nou-născuții ar trebui să se întindă pe spate, este de asemenea util să-i așezi în poziția culcat. Iată cele 3 motive principale pentru a-ți pune copilul pe burtă în timpul zilei.

Iată de ce ar trebui să-ți pui copilul pe burtă în timpul zilei:

1. Dezvoltarea funcţiilor motorii

Petrecerea suficientă a timpului pe burtă îl va ajuta pe bebeluș să-și dezvolte simțul echilibrului, precum și vederea și auzul.

În plus, va ajuta la întărirea mușchilor capului, gâtului, umerilor și spatelui, facilitând și ajutând copilul în acțiunile zilnice, cum ar fi împingerea, întoarcerea în lateral, ședința, statul în picioare și târârile.

În primele luni de viață, nou-născutul trebuie să descopere ce  mișcări  este capabil să facă cu corpul său și cum să-l controleze. În acest fel, el își va dezvolta abilitățile fizice necesare pentru a se rostogoli, a se ridica și a se târă. Ceea ce nu se întâmplă în mod adecvat dacă copilul petrece mult timp în balon sau în alte locuri care îi limitează libertatea de mișcare.

2. Dezvoltarea normală a capului

Despre ce e vorba? Deoarece oasele craniului nu sunt încă complet sudate între ele - o caracteristică care ajută să reziste la lovituri mici - capul nou-născuților poate suferi deformări dacă rămâne în aceeași poziție mult timp.

Nou-născuții tind să petreacă prea mult timp dormind pe burtă și, de asemenea, prea mult timp în balon sau pătuț (întotdeauna pe spate).  Din această cauză, ceafa tinde să se aplatizeze. De aceea este esențial ca bebelușul să petreacă suficient timp pe burtă în timpul zilei, în timp ce este treaz și se joacă.

3. Dezvoltarea abilităților sociale

Un alt motiv pentru a-ți pune copilul pe burtă în timpul zilei are de-a face cu abilitățile senzoriale și perceptive. De asemenea, este util pentru îmbunătățirea abilităților socio-emoționale, de rezolvare a problemelor, de învățare și de adaptare la provocări.

Când se află în decubit,  copilul rămâne alert și percepe mai bine lumea din jurul lui. Această poziție îi permite să rămână într-o stare în care primește constant stimuli externi și care îi permite să interacționeze cu tot ce găsește în jurul său.

Modalități de a pune copilul pe burtă în timpul zilei

Dacă nu știi exact care este modalitatea corectă de a-ți pune copilul pe burtă pentru o perioadă destul de lungă de timp, sau dacă pare să nu-i placă foarte mult această poziție, iată câteva sfaturi practice pentru tine.

De la 0 la 2 luni

Încercați să puneți copilul pe burtă pe o pătură. Dacă vezi că nu își poate ridica capul, pune mâna pe partea inferioară a spatelui și mută-i greutatea în jos. Dacă tot nu își poate ridica capul, puneți un prosop rulat sub piept și puneți copilul în poală.

O altă alternativă excelentă este să-ți odihnești copilul pe piept. Astfel el se va simți mai încrezător și va fi încurajat să ridice capul pentru a te privi.  Cu această activitate micuțul va putea dezvolta controlul capului, întărind totodată și partea superioară a corpului.

3 până la 5 luni

Odată ce și-a întărit spatele și gâtul,  își va putea susține cu antebrațele. Puteți petrece timp cu copilul folosind jocuri și oglinzi pentru a-l stimula și mai mult să-și schimbe greutatea și să-și extindă raza de acțiune.

De la 6 la 9 luni

Odată ce este mai puternic, poți juca jocuri precum „avionul”, ridicându-l și sprijinindu-l doar de șolduri. O alternativă este să-l așezi pe picioarele îndoite și să-l miști în sus și în jos.

Procedând astfel, îl vei ajuta să-și întărească întregul corp. În acest fel, va dezvolta abilități mai mari de târât și explorare.

Amintiți-vă că este indicat să desfășurați aceste activități cu copilul dumneavoastră zilnic. Acesta este cel mai bun mod de a-l ajuta și de a contribui la dezvoltarea lui.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel