Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
În timp ce majoritatea femeilor se așteaptă la simptome precum grețurile matinale, oboseala și creșterea în greutate, un simptom care le ia pe nepregătite este nasul de sarcină.
Nasul în sarcină se modifică, iar termenul medical pentru această afecțiune este rinita sarcinii și vine cu strănut și congestie nazală, dar și cu o schimbare de aspect, remarcată de foarte multe femei însărcinate.
În realitate, în timpul sarcinii există multe părți ale corpului care se schimbă în dimensiune și formă. Pe lângă abdomen, obrajii, pleoapele, picioarele, brațele și da, chiar și nasul își schimbă forma! Fiind într-o zonă destul de evidențiată a corpului, este clar că fiecare cea mai mică variație este observată imediat.
Aceste modificări ale dimensiunii anumitor părți ale corpului sunt legate de creșterea progesteronului și a estrogenului în timpul sarcinii. În urma acestor modificări hormonale, fluxul sanguin crește, rezultând o expansiune a membranelor. Aceasta înseamnă că și forma nasului poate părea mai mare. În unele cazuri, pigmentarea pielii poate lua, de asemenea, diferite aspecte și tinde spre roșu.
Presiunea uterului: Pe măsură ce uterul crește odată cu dezvoltarea fătului, acesta poate exercita o presiune suplimentară asupra organelor din abdomen, inclusiv a sinusurilor nazale. Acest lucru poate contribui la senzația de congestie nazală.
Rinita alergică sau sensibilitate la alergeni: În timpul sarcinii, unele femei pot deveni mai sensibile la alergeni precum polenul sau prafurile. Acest lucru poate agrava simptomele de congestie nazală dacă au deja o predispoziție către alergii sau rinită alergică.
Fluctuații ale temperaturii și umidității: Modificările sezoniere sau condițiile meteo pot influența și ele starea sinusurilor și pot agrava congestia nazală.
Este important să menționați orice simptome de congestie nazală sau orice alte preocupări legate de sănătate în timpul sarcinii medicului obstetrician sau medicului de familie.
Aceștia pot oferi sfaturi și recomandări specifice pentru gestionarea acestor simptome în mod sigur și eficient în timpul sarcinii, având în vedere schimbările specifice ale corpului în această perioadă.
De obicei, se evită utilizarea anumitor medicamente în timpul sarcinii, așa că medicul va putea oferi alternative sau sfaturi pentru ameliorarea congestiei nazale.
Din fericire, toate schimbările care apar în timpul sarcinii sunt temporare. După cum s-a explicat deja, schimbările din organism sunt legate de variațiile hormonale normale. Odată terminată gestația, hormonii încep să revină la valorile normale și, încetul cu încetul, revin și toate micile variații pe care le-a suferit organismul.
Femeile care au observat că dimensiunea nasului lor a crescut în timpul sarcinii au raportat că acesta a revenit la dimensiunea obișnuită nu în mai mult de treizeci, până la patruzeci de zile după naștere. Pentru a liniști toate viitoarele mamici, îți reamintim că mărirea nasului tău este doar o mică schimbare pe care o percepi: cei din jurul tău vor observa doar frumusețea ta și burtica ta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...