De ce unele obiceiuri bine intenționate ale părinților pot sabota succesul școlar al copiilor: Greșeli și soluții la temele pentru acasă
Data publicării:
Este o realitate că școala le dă copiilor multe teme în fiecare zi, iar părinții ajung adesea să se streseze, mai ales când timpul nu le permite să facă față tuturor cerințelor. 

Primul lucru pe care părinții ar trebui să-l rețină este că temele sunt responsabilitatea copiilor și nu ar trebui să fie privite ca o competiție cu alți copii sau ca o obligație a părinților.

Adesea, din dorința de a-i ajuta pe cei mici, părinții pot face greșeli atunci când îi asistă la teme. Aceste greșeli, deși bine intenționate, ar trebui conștientizate și evitate, deoarece pot avea consecințe serioase asupra progresului academic al copiilor.

Te interesează să afli care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac părinții în acest context?

Citește și Copilul refuză să-și facă temele. Petruț Rizea: „E sănătos, e normal! Să-l lăsăm să se răzvrătească și să spună «m-am săturat». Apoi, va depăși blocajul” / VIDEO

Părinții fac temele pentru copil

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Așa cum am menționat deja, temele sunt responsabilitatea copiilor, nu a părinților. Scopul lor este ca cei mici să învețe să țină pasul cu materiile școlare, să consolideze cunoștințele dobândite și să învețe într-un mod mai activ și dinamic prin revizuirea temelor acasă.

Dacă părinții preiau această sarcină, copiii pierd oportunitatea de a deveni autonomi, susțin specialiștii de la etapainfantil.com. În plus, pot ajunge să creadă că nu sunt capabili să-și rezolve temele singuri, ceea ce îi face să devină dependenți de ajutorul adulților.

Vezi și „Mitul temei pentru acasă”: Sistemul de învățământ ne-a lăsat copiii cu mai puțin timp liber? Petruț Rizea: „Programele școlare, depășite. Se cere prea mult!” / VIDEO

Lipsa unui loc adecvat pentru teme

Copiii nu ar trebui să-și facă temele oriunde în casă. Este important să aibă un spațiu special destinat studiului, unde să fie liniște și ordine. Bucătăria sau camera de zi, cu multe distrageri, nu sunt locuri ideale.

Spațiul de studiu trebuie să fie bine organizat, aerisit, cu o temperatură confortabilă (nici prea cald, pentru a evita somnolența, nici prea rece, pentru a nu pierde concentrarea).

Ideal ar fi ca acest loc să includă un birou ergonomic, scaun potrivit, rafturi, lumină naturală bună și o sursă de lumină artificială de calitate.

Îi spui că nu știe să-și facă temele

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

Atunci când un copil cere ajutor pentru teme, acesta are nevoie de îndrumare, nu de rezolvări gata făcute. Rolul părintelui este să-l încurajeze să înțeleagă cerințele și să-i împartă sarcina în pași mai mici, astfel încât să poată găsi singur soluția.

În niciun caz nu trebuie să-i spui copilului că „nu știe să-și facă temele.” Toți copiii, cu răbdare și sprijin, pot rezolva exerciții adecvate nivelului lor de dezvoltare. Astfel, copilul câștigă încredere în forțele proprii și își dezvoltă autonomia.

Critici că temele sunt prea multe

Dacă temele par exagerate sau depășesc capacitatea copilului, soluția nu este critica, ci dialogul. Discută cu profesorii pentru a găsi un echilibru. Este important să înțelegem că școala îi pregătește pe copii pentru viață, iar efortul și munca fac parte din acest proces.

Totuși, temele nu ar trebui să devină o sursă de tensiune. Este esențial ca micuții să aibă timp pentru odihnă și pentru a fi, pur și simplu, copii. Efortul depus ar trebui apreciat mai mult decât rezultatele finale.

Prin evitarea acestor greșeli, vei contribui la o relație mai sănătoasă între copil și procesul de învățare, ajutându-l să devină independent, responsabil și încrezător în forțele proprii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cea mai eficientă frază pentru a calma un copil furios, conform psihologilor: „Funcționează la orice vârstă și îmbunătățește relația cu părinții” / FOTO: freepik.com @phanuwatnandee

Cea mai eficientă frază pentru a calma un copil furios, conform psihologilor: „Funcționează la orice vârstă și îmbunătățește relația cu părinții”

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

Nume de familie din România care sunt pe cale de dispariție, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepik

Nume de familie din România care sunt pe cale de dispariție, potrivit ChatGPT

pixel