De ce unii copii sunt disciplinați și responsabili cu școala și cu temele, iar alții nu? Urania Cremene: „Cum să fie, dacă trăiesc ca la hotel?”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
De ce unii copii sunt disciplinați, își fac temele la timp și își asumă sarcinile școlare, în timp ce alții evită orice formă de responsabilitate? Expertul în parenting Urania Cremene aduce în discuție un aspect important, dar adesea ignorat: un copil nu poate fi responsabil doar într-un singur domeniu al vieții sale. Dacă acasă nu are sarcini, nu participă activ la viața de familie și nu este responsabilizat în alte privințe, așteptarea ca el să fie responsabil la școală este nerealistă.

Urania Cremene subliniază că mulți copii sunt tratați de părinți ca și cum ar locui „la hotel”.

„Când un copil nu este responsabil cu școala sau cu a-și face temele, eu întreb întotdeauna: «cu ce altceva e responsabil copilul în acea casă?»

«Pot să presupun corect că copilul e acasă ca la hotel?»

«Cum așa?»

«Așa, adică vine de la școală, își aruncă ghiozdanul și se duce la el în cameră, face teme, se joacă pe calculator, dar nu-și pune vasele la spălat, nu iese cu câinele, nu hrănește pisica, nu udă o plantă, nu dă cu aspiratorul, nu strânge masa...»”, spune Urania Cremene în emisiunea Educația la Putere de pe TVR.

Acest tip de comportament, spune specialista, duce la o incapacitate de a-și asuma responsabilități și în alte domenii. Dacă părinții îndeplinesc toate sarcinile pentru copii, atunci aceștia nu învață să fie responsabili. Responsabilitatea nu este un element izolat, ci un obicei care trebuie cultivat constant în toate aspectele vieții.

CITEȘTE ȘI Urania Cremene, despre „cel mai mare păcat al școlii” și „cea mai mare tâmpenie a umanității”: „De ce nu îi dăm 4 profesorului?”

Efectele unui copil „cazat la hotel”

Mentalitatea conform căreia părinții trebuie să își netezească drumul copiilor, să le elimine orice obstacol și să le creeze un mediu fără griji poate fi extrem de dăunătoare pe termen lung.

Urania Cremene explică clar acest fenomen:

„Responsablitatea nu poate să apară într-o singură zonă. Este o trăsătură pe care o ai și o manifești în mai multe zone din viața ta sau nu o ai.

Ori, noi ne așteptăm să facem totul pentru copiii noștri și totul în locul lor: le strângem jucăriile, le punem în farfurie, le strângem masa, le legăm șireturile, le cumpărăm haine, le facem curat, totul pentru ei și pac! copiii sunt responsabili cu școala și cu temele.

«Păi, nu ți-am netezit drumul să te ocupi de asta? Ți-am creat toate condițiile! Fă teme!»

NU SE POATE!

Deci, cu cât un copil devine mai responsabil pentru corpul lui, pentru camera lui, pentru obiectele lui, pentru ceilalți membri ai familiei, cu atât va fi mai responsabil la școală. Atât de simplu e!”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Tot mai mulți părinți aleg nume unice pentru copiii lor

În ultimii ani, se observă o tendință tot mai...


Top citite

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

Ministrul Educației, despre primarii care nu decontează naveta profesorilor: „Nu e o chestie de dacă vrei sau nu, e o chestie de legalitate”

Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, despre analfabetismul funcțional: „Profesorii nu fac ce trebuie” / VIDEO

„Ziua aceea, cea mai grea din întreaga mea carieră!” O învățătoare povestește „coșmarul” prin care a trecut cu elevii: „Unii părinți au atitudini care îi exasperează pe profesori!”

pixel