Decizie în premieră. Contestațiile de la Bacalaureat nu pot scădea notele obținute inițial la examen
Data publicării:
Decizie în premieră dată de o instanță din România: notele acordate în etapa de Contestații de la Bacalaureat nu pot fi mai mici decât notele obținute inițial și contestate de absolvenții de liceu, a hotărât Curtea de Apel Oradea.

Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru a susținut în instanță că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”, relatează publicația Bihor Online.

În consecință, un tânăr din Oradea a obținut la Curtea de Apel, în primă instanță, decizia ca nota la proba de Matematică a examenului de Bacalaureat din 2023 să fie nota pe care o primise inițial, de peste 9, și nu punctajul de la Contestație, în urma căreia nota la Matematică îi fusese scăzută la 8,15.

Instanța a decis și modificarea regulilor organizării Bacalaureatului, astfel încât absolvenții de liceu care se prezintă la examen să nu mai completeze declarația tip în care le este adus la cunoștință faptul că după Contestații notele pot scădea.

Ce a decis Curtea de Apel Oradea:

A obligat Comisia Națională de Bacalaureat și pe cea din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută înaintea contestației.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost obligat să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă care să cuprindă rezultatul obținut înainte de contestație, potrivit sursei citate.

A anulat în parte dispozițiile art.12 alin.1, 3 și 4 și ale art.13 din Ordinul nr. 5242/2022 privind desfășurarea Bacalaureatului emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației.

Tânărul a contestat și prevederea din ordinul nr. 5242/2022 referitoare la obligația candidaților care cer reevaluarea lucrărilor să depună o declarație tipizată prin care iau la cunoștință că ar putea primi o notă mai mică sau mai mare, potrivit Edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade

Ultimă oră: MODIFICĂRI pentru Evaluarea de clasa a II-a

Extinderea duratei testului la Evaluarea Naţională...



Cele mai noi articole

Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv

Școala a început de curând, astfel că este esențial să...

Medalii de excelență obținute de elevii români

Noi performanțe obținute de elevii români la olimpiade


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Foto: Freepik@freepik

Testul prăjiturii: Cum să-ți înveți copilul să reușească în viață, după metoda Standford

pixel