Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Răspunsul specialistului a fost afirmativ. Dr. Ioana Georgescu a explicat că, deși copiii mici pot să nu exprime verbal emoțiile până la vârsta de 6 ani, există semne non-verbale ale depresiei. Acestea pot include schimbări în comportament, precum retragerea, tristețea, modificări ale apetitului și refuzul alimentației, tulburări de somn și agitație.
„Da, poate exista depresie la copilul mic, deși abia la vârstă de 6 ani copilul poate ajunge să exprime verbal emoția, spunând despre el că `este trist`. La copiii mici, comportamentul depresiv este nonverbal, exprimat prin plâns, tristețe, modificarea apetitului și refuzul alimentației, modificări de somn, agitație. Copilul preșcolar își poate trăi tristețea în liniște, izolat, nu participa la jocul copiilor, este iritabil, are crize de furie nejustificată, plânge neconsolabil, are un joc distructiv, în care aruncă tot, rupe sau sparge, și stagnează în greutate”, a precizat medicul.
SURSA FOTO: freepik.com @YuriArcursPeopleimages
De asemenea, psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a oferit informații esențiale cu privire la dezvoltarea cognitivă la vârsta preșcolară. Medicul a evidențiat importanța abilităților cognitive, reprezentate de cunoștințele și capacitatea de a opera cu informații. Aceste abilități formează fundația pe care copiii vor construi în viitor. Pentru a exemplifica, a adus în discuție importanța cunoștințelor precum recunoașterea culorilor, a numerelor, înțelegerea simbolurilor și semnelor în contextul activităților cotidiene, precum conducerea unei mașini în vârstă adultă.
„Abilitățile cognitive, adică cunoștințele și modul în care poate opera cu informațiile pe care le deține, sunt importante pentru că reprezintă fundația pe care copiii vor construi mai târziu. De exemplu, pentru a conduce o mașină la vârstă adultă, trebuie să te folosești de cunoștințe anterioare, precum recunoașterea culorilor, a numerelor, înțelegerea simbolurilor și semnelor. Așadar, se poate spune că ai început să te pregătești pentru condus încă de la grădiniță. Abilitățile cognitive ar trebui să se dezvolte foarte devreme în viață. Aceste abilități pot include: recunoașterea literelor alfabetului, recunoașterea culorilor, formelor și a numerelor, măcar până la 20, abilitatea de a vorbi în propoziții și de a relata o poveste simplă. Dacă copilul nu poate face aceste lucruri până la vârstă de 5-6 ani, sunt motive de îngrijorare”, a explicat dr. Ioana Georgescu.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a fost invitată să ofere clarificări cu privire la un comportament destul de întâlnit în perioada de grădiniță. Întrebarea adresată a fost legată de experiența părintelui care observă că micuții încep să „fure” diverse obiecte, precum creioane sau jucării. Specialistul a subliniat că este absolut normal ca un copil mic să ia obiecte care îl entuziasmează sau care îi stârnesc interesul. A insistat asupra faptului că acest comportament nu ar trebui catalogat ca furt.
„Este perfect normal că un copil mic să ia ceva care îl entuziasmează sau îi stârnește interesul. Acest comportament nu trebuie catalogat că furt, întrucât, până la vârstă de 5-6 ani, copiii nu au simțul proprietății dezvoltat, ei nu înțeleg pe deplin conceptul de proprietate personală, nu înțeleg că este greșit să iei ceva de la altă persoană”, a punctat dr. Ioana Georgescu.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Identificarea talentului unui copil este una dintre...
Unii copii par să nu...