Descoperă stilul de învățare al copilului tău: Un ghid de aur pentru părinți pentru a-i oferi micuțului o educație eficientă
Data publicării:
Fiecare copil învață diferit. Aflați cum să identificați stilul de învățare al copilului și cum să-l susțineți cel mai bine în călătoria educațională.

Fiecare copil are un stil unic de învățare, prin care asimilează și înțelege cel mai bine informațiile. Ascultarea, vizualizarea sau implicarea activă pot fi modalități prin care copiii învață și se dezvoltă. Cunoașterea stilului de învățare al copilului tău este esențială pentru a-i oferi o educație adaptată și eficientă.

Când copiii învață ceva nou, ei vor înțelege cel mai ușor atunci când se angajează în stilul lor de învățare. A deveni conștient de stilul de învățare al copilului tău te poate ajuta să identifici cum i-ar fi mai ușor să asimileze informațiile. Poate că școlarul tău are probleme în a urma instrucțiunile orale, dar ar fi perfect dacă ar exista un fel de memento vizual. Sau poate că micuțul tău trebuie să învețe într-un mod practic, mai degrabă decât să citească pur și simplu dintr-un manual.

Poți cunoaște stilul individual de învățare al copilului observând cum învață și ce face în timpul liber. În continuare, vom discuta despre cum să identifici stilul de învățare al copilului tău și cum să folosești aceste cunoștințe pentru a sprijini învățarea acestuia.

Ce este un stil de învățare?

2. -imagine fara descriere- (descopera-stilul-de-invatare-al-copilului-tau-un-ghid-de-aur-pentru-parinti-pentru-a-i-oferi-micutului-o-educatie-eficienta-2_91744200.jpg)

SURSA FOTO: Unsplash @Jonathan Borba

Stilul de învățare se referă la modul în care copilul procesează și reține cel mai bine informațiile noi. „Stilurile de învățare sunt legate de simțurile noastre și de modul în care ne angajăm cu materialul pentru a înțelege și a reține informațiile”, spune Theresa Bertuzzi, profesoară certificată în școala primară cu calificări în educația timpurie și co-fondatoare Tiny Hoppers.

Există patru stiluri principale de învățare: auditiv, kinestezic, tactil și vizual.

Să explicăm puțin mai departe fiecare dintre cele patru stiluri de învățare.

Auditiv

În universul învățării, există o categorie specială de copii care învață cel mai bine prin intermediul auzului și ascultării. Acești cursanți auditivi pot urma cu ușurință instrucțiunile orale și își pot bucura simțurile prin povești citite cu voce tare, fie de către un adult, fie de către o carte audio. Pentru ei, citirea cu voce tare a textelor poate fi o modalitate preferată de a explora lumea literaturii.

Copiii care preferă învățarea auditivă au o sensibilitate specială față de sunete și ritmuri. Ei pot descoperi subtilități în tonul vocii altor persoane și au un simț dezvoltat pentru ritm și înălțime. Interesul lor pentru muzică poate apărea încă de la o vârstă fragedă. În învățare, sunetul devine o forță puternică, iar copiii care preferă învățarea auditivă au abilitatea de a transforma această putere în cunoaștere și înțelegere.

Kinestezic

Acești elevi kinestezici sunt cei care își însușesc cu ușurință cunoștințe prin faptul de a face și a se mișca. În loc să li se spună cum să execute un pas de dans, acești elevi au nevoie să se ridice în picioare și să-l execute. „Acest copil folosește toate cele cinci simțuri – văzul, atingerea, gustul, mirosul și auzul”, spune Alyssa Draper, profesor de clasa întâi în Tennessee și coordonator la Connections Academy. „Le place să-și folosească întregul corp și pot fi adesea găsiți în mișcare sau participând la experiențe practice”.

Dacă copilul este pasionat și excelează în activități motorii intense, precum sportul sau dansul, și poate reproduce cu ușurință mișcările corpului, este posibil să aibă un stil de învățare kinestezic. Cursanții kinestezici sunt în mod special talentați în domeniul sportului și al altor activități fizice. Acești copii sunt adesea deschiși și entuziaști în explorarea lumii înconjurătoare prin intermediul mișcării lor. Ei se bucură de oportunitatea de a-și folosi corpul în mod activ și sunt în elementul lor atunci când pot să-și pună abilitățile motorii în practică.

Pentru acești cursanți, a sta nemișcat într-o sală de clasă poate fi o provocare. 


Tactil


Elevii tactili învață cel mai bine prin manipularea obiectelor și materialelor. Au nevoie să atingă pentru a înțelege. Preferă să miște lucrurile sau să le atragă pentru a înțelege pe deplin. Acești copii pot avea probleme cu ascultarea la școală dacă nu au nimic pe care să pună mâna.

Cursanții care învață tactil pot fi artiști talentați și le place să lucreze cu lut sau să construiască structuri complexe cu cuburi. De asemenea, se pot bucura de experimente științifice sau de activități de artizanat, cum ar fi țesutul sau tăierea fulgilor de zăpadă din hârtie.

Copiii care tind să graviteze spre seturile Lego sau care doresc întotdeauna să atingă ceea ce văd sunt probabil niște cursanți tactili.

Vizual

Cei care au un stil de învățare vizual înțeleg și rețin cel mai bine informațiile prin intermediul văzului și cititului. Pentru ei, instrucțiunile scrise sau imaginile vizuale sunt deosebit de eficiente în procesul de învățare. Prezentarea informațiilor sub forma de texte, diagrame, grafice sau ilustrații îi ajută să înțeleagă și să rețină mai bine conceptele.

Instrucțiunile video reprezintă, de asemenea, o modalitate valoroasă de învățare pentru cei cu stil vizual, deoarece pot observa acțiunile și procesele în timp real. Aceste materiale audiovizuale le oferă un cadru clar și tangibil pentru a urmări și înțelege informațiile. Prin vizualizarea conținutului, acești elevi pot asimila mai ușor informațiile și pot păstra informațiile importante în memoria lor.

Copiii cu stil vizual de învățare adesea manifestă un puternic simț al conștientizării spațiale, având abilitatea de a-și vizualiza informațiile și de a le organiza mental. Această abilitate îi ajută să înțeleagă și să aplice conceptele într-un mod practic și coerent.

„Acești cursanți iau adesea notițe, rescriu cuvinte, subliniază, folosesc diferite culori și evidențieri”, spune Draper.

Cei care învață vizual se pot bucura de lectură și artă. Se pot bucura de cărți ilustrate frumos sau pot fi fascinați de diagrame sau hărți.

Citește și Părinții stricți „creează” adolescenții rebeli. Efectele negative ale regulilor excesive asupra relației cu copilul: „Devin, în secret, cel mai mare coșmar al lor”

Identificarea stilului de învățare al copilului 

3. -imagine fara descriere- (descopera-stilul-de-invatare-al-copilului-tau-un-ghid-de-aur-pentru-parinti-pentru-a-i-oferi-micutului-o-educatie-eficienta-3_55323600.jpg)

SURSA FOTO: Unsplash @ Carl Jorgensen

Observarea este cea mai bună modalitate de a-ți da seama care stil de învățare se potrivește cel mai bine copilului tău. Acordă o atenție deosebită modului în care se joacă și interacționează cu lumea. 

De asemenea, poate fi util să observi slăbiciunile copilului. Observarea unde poate fi în urmă din punct de vedere al dezvoltării sau ce tipuri de sarcini sunt provocatoare pentru el te poate ajuta să îi restrângi stilul de învățare. De exemplu, un copil care are dificultăți în a urma instrucțiunile orale poate fi un învățător vizual, iar un copil care se luptă să stea nemișcat în clasă poate fi un elev kinestezic.

Amintiți-vă că toți copiii pot învăța diferit, dar modul în care preferă să învețe este stilul lor principal de învățare.


Sprijinirea stilului de învățare al copilului 

A ști care stil de învățare se potrivește cel mai bine copilului tău este un prim pas grozav în sprijinirea învățării acestuia. Există câteva moduri în care poți duce acest lucru mai departe pentru a promova succesul școlar al copilului.

Stil de învățare auditiv

- Implică micuțul în discuții despre ceea ce învață;

- Oferă copilului explicații verbale;

- Citește și repetă informațiile cu voce tare;

- Utilizează dispozitive mnemonice în timpul studiului.

Stil de învățare kinestezic

- Creează jocuri de rol pentru informațiile noi;

- Pleacă cu micuțul în excursii;

- Oferă-i copilului libertate de mișcare ori de câte ori este posibil;

- Folosește mișcarea pentru a studia (de exemplu, dacă se predă ciclul apei, poți ghida copilul printr-un dans cu mișcări care se aliniază cu fiecare pas din ciclul apei).

Stil de învățare tactil

- Creează artă sau fă meșteșuguri cu copilul;

- Experimentează cu copilul;

- Asigură-te să aibă acces la materiale practice pe care le poate muta și manipula;

- Creează cu micuțul proiecte de construcție.

Stil de învățare vizual

- Extrage informațiile;

- Creează organizatori grafici, cum ar fi diagrame;

- Oferă ajutoare vizuale, cum ar fi grafice și videoclipuri;

- Creează o organizare vizuală, cum ar fi codificarea culorilor în timpul studiului.

Vezi și Comportamentele copiilor pe care părinții NU ar trebui să le tolereze niciodată, potrivit experților: „Sunt șase la număr!”

Sfaturi pentru părinți


Înțelegerea stilului de învățare al copilului îți oferă instrumentele de care ai nevoie pentru a ajuta copilul să reușească. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când identifici stilul de învățare al copilului tău și când îi susții nevoile de învățare.

În primul rând, stilurile de învățare nu sunt exclusive. Este absolut posibil ca micuțul să se potrivească cu mai mult de un stil. De exemplu, copilul poate avea unul sau două stiluri primare de învățare. „Adesea, copiii vor prezenta capacitatea de a învăța sub mai multe forme”, spune Bertuzzi.

În continuare, stilurile de învățare se pot schimba în timp. Majoritatea copiilor mici vor fi cursanți tactili, pentru că acolo se află în dezvoltare. Primii ani sunt concentrați în principal pe dezvoltarea abilităților motorii brute și fine. Pe măsură ce crește, un copil poate deveni mai mult un elev vizual sau auditiv. Cu toate acestea, unii vor continua să prefere o abordare practică.

Amintiți-vă că stilul de învățare al copilului nu este singurul mod în care poate învăța. Cunoașterea stilului principal de învățare este un instrument util, dar ar trebui să fie expus la o varietate de moduri de a învăța. Fiecare copil este unic, iar stilul de învățare este doar o parte a modului în care copilul tău învață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: auditiv  educatie  kinestezic  parenting  stil de invatare  stil invatare copil  tactil  vizual 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel