Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Acum acea mână mică care o ținea strâns pe a ta și acei ochi mari care caută încurajare și aprobare sunt o amintire. Pentru că la această vârstă, băieții și fetele sunt din ce în ce mai independenți și din ce în ce mai orientați spre împărtășirea experiențelor lor cu prietenii.
La această vârstă copiii încep să-și îndrepte atenția către lumea exterioară și acea dependență, care până acum era aproape absolută față de familie, scade treptat pe măsură ce fiul/fiica dumneavoastră își dezvoltă propriile relații în afara casei și se confruntă cu o varietate de noi sarcini și noi provocări.
Pentru o dezvoltare pașnică este important ca copiii să dobândească simțul responsabilității, astfel încât să poată fi din ce în ce mai autonomi și independenți.
Prieteniile frumoase și sănătoase sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece presiunea colegilor poate deveni foarte puternică în acest timp. Așa că e mai bine să aibă oameni drăguți în preajmă. Mai mult, faptul că au dobândit un nivel bun de securitate îi poate ajuta să nu fie prea influențați de ceilalți. Cei care sunt încrezători și se simt bine cu ei înșiși vor fi mai capabili să reziste presiunii colegilor și să facă alegeri cu capul lor.
Pubertatea se dezvăluie și prin primele schimbări fizice, evident mai ales la fete.
O altă schimbare semnificativă în această grupă de vârstă este sfârșitul școlii primare. Și odată cu începerea școlii gimnaziale chiar crești.
Iată câteva schimbări tipice acestei faze de dezvoltare, în conștientizarea enormei eterogenități în ceea ce privește maturitatea fizică, emoțională și psihologică dintre un copil și altul.
La nivel emoțional și social: În general, încep să consolideze relații puternice cu colegii. Devine important din punct de vedere emoțional să ai prieteni, mai ales de același sex. Ei experimentează o presiune crescută de la egal la egal.
Devin mai conștienți de corpul lor: la urma urmei, odată cu pubertatea, corpul se schimbă vizibil. Uneori, problemele de alimentație și auto-acceptare încep la această vârstă.
La nivel cognitiv: Ei se confruntă cu angajamente școlare mai mari, devin mai independenți de familie.
Iată câteva sugestii pe care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA le oferă părinților pentru a sprijini creșterea în această perioadă:
Petrece timp cu el/ea. Vorbește despre prieteni, despre interesele lui, despre provocările cu care se confruntă.
Participați la întâlnirile cu profesorii și evenimentele organizate de școală.
Încurajați-vă fiul/fiica să participe la grupuri școlare, grupuri sportive, asociații de voluntari.
Ajutați-l să dezvolte un simț al dreptății, să înțeleagă ce este bine și ce este greșit. Vorbiți despre situații potențial riscante în care s-ar putea implica prietenii: fumat, droguri, agresiune.
Ajută-l să-și dezvolte simțul responsabilității: implică-l în îndeplinirea micilor „angajamente” familiale, precum aranjarea, așezarea mesei...
Vorbește despre importanța cheltuirii cu înțelepciune a banilor.
Întâlnește și cunoaște familiile prietenilor săi.
Vorbește despre importanța respectării celorlalți și încurajează-l să ajute oamenii în dificultate. De asemenea, vorbiți despre ce să faceți când ceilalți nu sunt amabili sau lipsiți de respect.
Ajută-ți copilul să definească ce obiective să-și stabilească și cum să lucreze pentru a le atinge. Încurajează-l să se gândească la ce abilități și competențe sunt necesare pentru a ajunge acolo și ce poate face pentru a le dezvolta.
Lăudați-i angajamentul. Dar nu spune doar „Sunt mândru de tine”. În schimb, spune-i „trebuie să fii mândru de tine”. Încrederea în sine este o resursă prețioasă la care să apelezi pentru a face față provocărilor mici și mari ale vieții de zi cu zi.
Definiți reguli clare și aplicați-le. Vorbește clar cu copilul tău, explică-i la ce te aștepți și cum ar trebui să se comporte chiar și atunci când tu nu ești prezent (și chiar în absența altor adulți). Oferindu-i explicații adecvate, îi va fi mai ușor să știe ce are de făcut în majoritatea situațiilor.
Fii autoritar dar nu dictator. Disciplina, alcătuită din reguli clare de urmat și potrivite vârstei sale, este utilă în însoțirea creșterii fiului/fiicei dumneavoastră. Copiii au nevoie de limite și să știe că mamei și tatălui le pasă de ceea ce fac.
Vorbiți despre schimbările fizice și emoționale ale pubertății.
Încurajează-l să citească în fiecare zi. Discutați despre ce citește și despre temele sale școlare.
Împărtășiți timp și experiențe cu întreaga familie.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...