Dezvoltarea atenției la copii. Psihoterapeut Cristina Gemănaru: Este important să știm cât timp îl solicităm pe copil să fie atent
Data publicării:
În mod frecvent, părinții observă cum copiii lor se pot concentra intens la jocurile pe calculator, uneori timp de ore întregi, dar atunci când vine vorba despre teme sau alte activități educative, atenția dispare rapid. Această situație poate fi frustrantă pentru părinți, dar este explicabilă prin mai mulți factori psihologici și neurologici.

Dezvoltarea atenției și a concentrării la copii necesită răbdare, planificare și o abordare adaptată nevoilor lor. Este important ca părinții să creeze un echilibru între activitățile care sunt distractive și cele educative, utilizând tehnici care încurajează participarea activă a copilului.

În acest sens psihoterapeutul Cristina Gemănaru a făcut niște observații oferind sfaturi extrem de utile pentru părinți:

”Nu este haios și enervant pentru tine ca părinte când observi cum copilul tău se poate concentra preț de câteva minute bune, ori chiar ore atunci când sunt mai mari la un joc pe calculator, dar atunci când trebuie să se concentreze la teme ori la activități similare, atenția lor este deficitară”.

Oare de ce nu își păstrează copilul atenția?

”Unul și cel mai important, nu are interes și motivație”, spune Gemănaru. ”Nu reușește să se focuseze, să se concentreze pe o sarcină ce solicită nu doar atenții voluntare, dar și motivație. Nu are o bună capacitate de orientare la nivel de timp.

Înainte de orice, trebuie să reținem capacitatea de atenție a unui copil neurotipic este undeva între 3 și 5 minute pe anul de viață. Un copil cu o vârstă biologică de 5 ani și o dezvoltare neurotipică are o capacitate de atenție voluntară undeva la 20%.

Degeaba ne dorim noi, ca un copilaș de 5 ani, să stea o oră la o masă pentru a desfășura o sarcină, pentru că el reușește undeva la 25-30 de minute. În cazul copiilor cu tulburări de dezvoltare, această atenție scade conform vârstei mentale de dezvoltare.

2. Foto: Free... (dezvoltarea-atentiei-la-copii--psihoterapeut-cristina-gemanaru-este-important-sa-stim-cat-timp-il-solicitam-pe-copil-sa-fie-atent-3_91123800.jpg)

Foto: Freepik@freepik

De aceea este important să știm cât timp îl solicităm pe copil să fie atenți. Folosește timer dacă ai unu și împarte sarcina în pași mici.

Noi ne dorim ca el să facă tema la matematică, dar trebuie să ținem cont de capacitatea lui de atenție, de cât de mare este și volumul teme de matematică și întotdeauna să avem grijă să folosim timerul. Ei nu au o orientare bună la nivel de timp. Nu au această capacitate și atunci, de asta există orare vizuale, de asta și la școală se folosește clopoțelul să sune de pauză și avem zi de zi un orar. 

O altă sugestie: Să descopere un item dintr-o multitudine de itemi. Un item pe care noi îi punem pe masă, obiecte, punem mai multe jucării pe masă sau pe jos, depinde cum vrem noi să creem spațiu. Punem mașinuțe, punem trenulețe, punem mingi, punem baloane, punem jucării și atunci noi îi dăm unul pentru început să-l ni-l dea, doi, creștem din ce în ce mai mult la trei, pe un timp cât mai scurt.

Comenzii înlănțuite în mediu. Îi spun copilului meu, pune pe masă, este o comandă. Dar dacă îi spun copilului meu, pune pe masă și dă-mi sticla, sunt două comenzi. Dar dacă îi spun copilului meu, du-te în camera ta și adu-mi ursul de pe pat, sunt trei comenzi înlănțuite.

3. Foto: Free... (dezvoltarea-atentiei-la-copii--psihoterapeut-cristina-gemanaru-este-important-sa-stim-cat-timp-il-solicitam-pe-copil-sa-fie-atent-2_08097200.jpg)

Foto: Freepik@freepik

Numărarea înapoi. Mulți știm să numărăm 1, 2, 3, 4, 5, 6. Hai să numărăm înapoi. 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. La fel, putem să punem din nou mai multe obiecte pe masă. Îl punem să se uite cu atenție. Îl lăsăm preț de câteva secunde să le privească, după care retragem una, două, trei obiecte și îi întrebăm ce obiect lipsește de pe masă. Dacă știe să citească un exercițiu foarte bun pentru dezvoltarea atenției și o să vedeți cât de greu este și pentru noi, adulții, trebuie să spună cu voce tare, atenție, nu cuvântul scris, ci culoarea.

Ia să ne uităm, avem aici. Eu nu voi spune albastru. Eu voi spune roșu, portocaliu, albastru, verde, galben, albastru, roșu, verde și hai să vedem câți dintre noi reușesc să fac acest lucru. Atenție, poți dezvolta percepția vizuală a copilului.

Avem desene care sunt alcătuite din forme și îl punem să îl întrebăm din ce forme sunt alcătuite. Cerc, triunghi, pătrat. Încă unul. Încă unul pentru cei mai mari și ultimul, pune-i undeva între 3 și 5 întrebări. Cum te cheamă? Câți ani ai? Care este desenul tău favorit?

Care a fost cea de-a doua întrebare? Ia să-mi dacă vă duceți aminte. Era câți ani ai? Pune-l să imite 3-5 animale și apoi să-l întrebi pe cine a imitat prima dată sau a primitat a doua oară”, a spus psihoterapeutul Cristina Gemănaru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Plânsul este o manifestare naturală a emoțiilor,...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel