Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Alegerea numelui copilului este o decizie personală și, în final, ceea ce contează cel mai mult este ca numele să fie unul de care să fii mulțumit și care să se potrivească bine cu copilul tău.
Numele de origine dacică sunt rare și adesea sunt cunoscute prin intermediul izvoarelor istorice și al descoperirilor arheologice. Deși nu există o listă exhaustivă a numelor dacice, iată câteva exemple care sunt considerate de origine dacică sau care au fost purtate de daci:
Decebal - Cel mai cunoscut rege dac, cunoscut pentru lupta sa împotriva romanilor.
Burebista - Un alt rege dac faimos, considerat fondatorul primului stat dac centralizat.
Comosicus - Un preot și rege dac menționat în sursele antice.
Duras - Un rege dac înaintea lui Decebal.
Zalmodegikos - Posibil un nume legat de zeul Zalmoxis.
Dacia - Deși nu este un nume atestat ca atare în sursele antice, a devenit popular modern pentru a simboliza originea dacică.
Dochia - Deși are conotații mitologice și legendare, este asociat adesea cu tradițiile dacice și cu legenda Babei Dochia.
Harpalyke - Un nume preluat din mitologie, asociat uneori cu lumea traco-dacică.
În prezent, multe nume de origine dacică sunt rare și mai degrabă reînviate pentru a celebra moștenirea istorică și culturală.
Părinții interesați de aceste nume ar putea să consulte surse istorice, literatură și cercetări arheologice pentru a găsi mai multe exemple și pentru a înțelege mai bine contextul și semnificația acestor nume.
Fotografie de la Photography Maghradze PH/ Pexels
Multe dintre numele de daci au fost descifrate pe ostraconuri (cioburi) şi se referă la denumirile unor soldaţi recrutaţi în garnizoanele şi legiunile romane, de pe întreg teritoriul fostului Imperiu Roman.
Cele mai frecvente sunt:
Avizina, Bastiza, Biciclis (un general din vremea lui Decebal), Blegissa (numele unui soldat dac, descoperit pe un ostracon, în estul Egiptului), Blaesus, Blaikisa, Brasus (menţionat pe o inscripţie din Apulum), Dablosa, Dadas (numele unui soldat), Dadazi, Daizus (nume regal dacic), Damanais (soldat), Dardanos, Dardiolai, Decibalus (copilul unui etnic dac, care făcea parte dintr-o garnizoană romană), Denzibalos, Denzibalus, Dekinais, Dida, Didas, Diegis, Diengis, Dieri, Diernais, Diourdanos, Diurpaneus (rege), Dourpokis, Dotos, Dotouzi, Drilgisa, Kaigiza, Komakiza, Komozoi, Mucapor, Mucatra, Natoporus, Oroles sau Orola (rege), Petipor (nume princiar), Pouridour, Rescuturme, Rigozus, Rolouzis, Scorylo (general dac), Thiamarkos, Thiaper, Tiati, Tiatitis, Tsinna, Zinnas, Sinna, Vezina, Zia (numele unei prinţese), Zyraxes (rege).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...