Dieta mediteraneană ar putea îmbunătăți sănătatea inimii copilului tău. Iată cum să o urmați, potrivit experților
Data publicării:
Dieta mediteraneană a fost asociată cu multe beneficii pentru sănătatea adulților. Acum, un nou studiu sugerează că ar putea fi benefică și pentru sănătatea inimii copiilor.

O analiză a nouă studii anterioare care au inclus 577 de participanți cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani a constatat că încorporarea dietei mediteraneene timp de cel puțin opt săptămâni a avut o asociere semnificativă cu scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului total, conform studiului publicat vineri în revista JAMA Network Open.

Cercetarea susține în continuare că încorporarea unor obiceiuri alimentare sănătoase la începutul vieții poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a tulburărilor metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, care își au adesea originea în copilărie, spun cercetătorii.

„Obiceiurile alimentare timpurii influențează în mod semnificativ rezultatele de sănătate pe termen lung”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. José Francisco López-Gil, cercetător principal la One Health Research Group de la Universitatea Americilor din Quito, Ecuador, potrivit CNN.

„Principala concluzie pentru părinți este importanța promovării unei diete bogate în alimente integrale și grăsimi sănătoase pentru a optimiza sănătatea copiilor lor și a reduce riscul de a dezvolta boli cronice.”

Cunoscând beneficiile pe care dieta mediteraneană le are pentru sănătatea cardiometabolică a adulților, constatările nu sunt surprinzătoare, dar subliniază și mai mult importanța unei diete cu alimente neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, carnea slabă și peștele, pentru toate etapele vieții, a declarat Dr. Stuart Berger, șeful diviziei de cardiologie pediatrică de la Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago. Berger nu a fost implicat în studiu.

Iată cum ar putea părinții și tutorii să își ajute copiii să beneficieze de planul alimentar mediteranean, potrivit experților.

Copiii ar trebui să urmeze dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană este un mod de alimentație care include gătitul pe bază de plante, cu accent pe grăsimile sănătoase. Fructele, legumele, fasolea, semințele, nucile, cerealele integrale, carnea slabă și peștele contribuie toate la acest plan alimentar.

Nu toți copiii trebuie să adopte o dietă mediteraneană, dar este important să crească „alimentele reale” în dietele copiilor și să scadă alimentele foarte procesate care au zahăr și sodiu adăugate, a declarat Dr. Natalie Muth, un purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, care nu a fost implicat în cercetare.

„Știm că caloriile din alimentele ultraprocesate reprezintă aproximativ 70% din aportul unui adolescent tipic. Orice schimbare care poate reduce consumul de lucruri precum chipsuri, prăjituri și sucuri și poate crește consumul de fructe și legume este o mare victorie”, a declarat Muth, pediatru și dietetician înregistrat la Clinica WELL de la Children's Primary Care Medical Group din San Diego.

Cercetări viitoare privind îmbunătățirea sănătății cardiace a copiilor

Autorii noului raport au constatat o variație a rezultatelor în cadrul studiilor anterioare analizate, care poate fi atribuită factorilor diferiți de dietă și activitate fizică prezentați în fiecare studiu. În ciuda variațiilor, dieta mediteraneană a îmbunătățit în mod constant nivelurile tensiunii arteriale și profilurile lipidice, a spus López-Gil, ceea ce poate reduce riscul de probleme cardiometabolice mai târziu în viață, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și diabetul.

Cercetătorii au fost surprinși că nu au găsit dovezi ale vreunui efect asupra nivelului de glucoză și insulină, a spus López-Gil. Impactul dietei mediteraneene asupra acestor factori de sănătate ar putea fi mai puțin pronunțat sau ar putea necesita o perioadă mai lungă de timp pentru a avea un efect, a adăugat el. Studiul a analizat rezultatele copiilor care au adoptat planul alimentar de la opt la 40 de săptămâni.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel