Dificultăți de concentrare în timpul învățării? Încearcă tehnica POMODORO
Data publicării:
Utilizarea tehnicii Pomodoro este recomandată pentru a putea fi mai productiv, optimizând timpul de studiu.

Mulți tineri și copii petrec multe ore dedicându-se studiului, dar cei mai mulți dintre ei recunosc că în această perioadă deseori se distrag, ajungând să fie foarte neproductivi. Tehnica Pomodoro este perfectă pentru abordarea acestei probleme foarte frecvente în rândul studenților și elevilor.

Această tehnică, care a fost creată în anii 1980, se bazează pe ideea că înveți mai repede atunci când ești capabil să-ți controlezi și să-ți menții concentrarea pentru o perioadă scurtă de timp, permițându-ți o mică odihnă cu o oarecare frecvență.

Tehnica Pomodoro pentru a optimiza timpul de studiu

Italianul Francesco Cirillo era un student universitar care avea dificultăți de concentrare în timpul studiilor; ca urmare, a avut performanțe academice scăzute. Pentru a rezolva această problemă, a inventat tehnica Pomodoro, reușind astfel să-și optimizeze timpul de studiu.

Această tehnică constă în dedicarea a 25 de minute pentru realizarea unei sarcini specifice, cum ar fi studiul, menținând în același timp un nivel maxim de concentrare.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-8423119_41531700.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Odată ce această perioadă de productivitate a trecut, iei o pauză de 5 minute după care vă întoarceți la studiu pentru încă 25 de minute. Acest proces se repetă ciclic până la finalizarea a două ore de muncă sau studiu.

Pentru a măsura acești timpi ai nevoie de un ceas cu alarmă. Inventatorul acestei metode a folosit un ceas de bucătărie în formă de roșie, care a dat numele tehnicii. 

Pași de aplicare a tehnicii Pomodoro

Pentru a aplica corect tehnica Pomodoro trebuie să urmați șase pași foarte simpli:

1. Decideți ce vreți să faceți: studiați o materie, faceți temele, finalizați un job etc.

2. Activați cronometrul: un ceas cu alarmă pe care să îl setați la 25 de minute.

3. Lucrați la sarcină: concentrați-vă pe îndeplinirea sarcinii până la sfârșitul celor 25 de minute evitând toate distragerile și întreruperile posibile în această perioadă.

4. Odihnă: faceți o pauză de aproximativ 5 minute. Trebuie să profităm de acest interval pentru a încerca să ne relaxăm și să ne deconectăm complet de sarcina căreia ne dedicăm.

3. Fotografie... (pexels-polina-tankilevitch-6929270_39132300.jpg)

Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels

5. Începe o altă serie de 25 de minute: revino la cronometrarea a celor 25 de minute, timp în care trebuie să te dedici lucrului intens, iar apoi să te odihnești încă 5 minute.

6. Luați o pauză lungă: După ce ați terminat o serie de 4 runde a câte 25 de minute, odihniți-vă aproximativ 15-30 de minute. Acest proces este echivalent cu două ore de muncă.

Avantajele acestei tehnici pentru a optimiza timpul de studiu

După cum ați văzut, este foarte ușor să aplicați tehnica Pomodoro. În plus, vă asigurăm că este foarte util, atât pentru copii, cât și pentru tineri și adulți.

Avantajele oferite de această tehnică sunt numeroase. Pe de o parte, luând pauze scurte și frecvente în timpul studiului, este posibil să:

- Îmbunătățiți concentrarea și agilitatea mentală.

- Crește productivitatea.

- Crește motivația.

- Reduce anxietatea și stresul.

- Reduce tensiunea și oboseala.

- Ține frustrarea sub control.

Pe de altă parte, se poate spune că împărțirea timpului în porțiuni permite optimizarea și gestionarea acestuia mai bine. Așadar, acum că cunoașteți această tehnică, a venit momentul să o predați copiilor sau elevilor voștri, pentru ca și ei să o poată folosi și să fie studenți excelenți!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel