Testul „Arborelui”. Descoperă aspecte ascunse ale personalității copiilor prin acest instrument utilizat pe scară largă în psihologie
Înțelegerea dislexiei sociale este foarte importantă pentru copiii din întreaga lume care se consideră timizi, dar și pentru părinți, pentru a înțelege exact ce li se întâmplă.
Copiii cu dislexie socială au dificultăți în interpretarea și înțelegerea indiciilor sociale, ceea ce le îngreunează, la rândul lor, capacitatea de a-și face prieteni.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Un copil fără dislexie socială înțelege cu ușurință semnalele corporale și sociale pe care oamenii le transmit, fie conștient, fie inconștient. Așadar, pentru copiii cu dislexie socială, este mult mai complicat să interpreteze ceea ce spun ceilalți atunci când nu folosesc cuvinte.
Atunci când un copil are dificultăți în a-și face prieteni, de obicei, acest lucru se datorează lipsei de abilități sociale, ceea ce îi face să se simtă anxioși și frustrați în situații sociale, agravând astfel problema.
Este important să ne amintim că 75% din comunicare se realizează prin expresia facială și limbajul corpului. Postura, tonul vocii, gesturile – toate acestea constituie forme de comunicare.
Numai 25% din comunicare se bazează pe limbaj sau pe cuvintele în sine. Dacă un copil (sau un adult) nu reușește să descifreze corect limbajul corpului, se află într-un dezavantaj considerabil în raport cu ceilalți atunci când vine vorba de a-și face prieteni.
Copiii care nu socializează aproape natural sunt adesea etichetați drept „ciudați” de colegii lor sau considerați „timizi” de profesori sau alte figuri adulte.
Acest lucru este foarte trist, deoarece ei simt respingerea celor din jur, iar, în timp, dacă nu se găsește o soluție, aceasta poate duce la consecințe emoționale foarte negative, precum depresia sau anxietatea.
SURSA FOTO: freepik.com @evgeniypavlovski
Pentru copiii care nu își pot face prieteni din cauza dificultăților de a înțelege semnalele corporale și faciale ale altora, este foarte important să îi ajutați să interpreteze situațiile sociale într-un mod structurat. Este esențial să-i învățați pe copii cum să își facă prieteni, chiar dacă acest proces este explicat ca o lecție.
Aceștia vor avea nevoie de abilități sociale și vor trebui să lucreze la inteligența emoțională și învățarea socială și emoțională. Trebuie să învețe să își identifice propriile emoții și, ulterior, să le recunoască pe cele ale altora. Acest lucru îi va ajuta să înceapă să empatizeze cu ceilalți și să înțeleagă ce simt aceștia în diverse momente.
Este esențial să dezvolte inteligența emoțională pentru a stabili și menține relații pozitive cu cei din jur.
De fiecare dată când recunoaștem semnalele altora, ne îmbunătățim abilitățile de a dezvolta prietenii și de a comunica eficient. Însă, pentru a-i ajuta pe copiii cu dislexie socială, părinții trebuie să își asume responsabilitatea și să învețe despre emoții, empatie și asertivitate. Aceștia trebuie să le ofere copiilor experiențe prin care creierul învață efectiv să comunice și să rezolve probleme, astfel încât să le satisfacă nevoile.
Dacă credeți că copilul dumneavoastră timid ar putea avea dificultăți în abilitățile sociale, ar putea fi util să consultați un psiholog specializat în copii sau un psiholog educațional.
Vestea bună este că dislexia socială este destul de comună, așa că există o conștientizare tot mai mare în societate cu privire la această problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
6 mituri false despre...