De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vizavi de introducerea alimentației complementare la este să se facă la vârsta de 6 luni.
Conform acesteia, alăptarea exclusivă la sân timp de 6 luni, fără a suplimenta dieta cu alte alimente lichide ar putea reduce riscul de infecții gastrointestinale la sugari, iar la mamă ar putea promova pierderea mult mai rapidă a greutății câștigate în timpul sarcinii și prelungirea amenoreei fiziologice, comparativ cu alăptarea exclusivă o perioadă de 3- 4 luni și ulterior continuarea în paralel cu diversificarea.
În schimb, alergologii recomandă începerea diversificării alimentelor la 4 luni. Cu cât alimentele alergene sunt introduse mai târziu, cu atât riscul de alergie este mai mare, potrivit acestora.
Deci, în mod ideal, diversificarea alimentației bebelușului ar trebui să înceapă între 4 și 6 luni. Introducerea alimentelor prea repede sau prea târziu poate fi dăunătoare dezvoltării toleranței la alergeni.
Cu toate aceste recomandări diferite, este greu să ne dăm seama care este vârsta ideală pentru a începe diversificarea dietei. Cel mai bine este să asculți medicul pediatru. El sau ea te va putea ghida astfel încât copilul tău să se dezvolte în cele mai bune condiții.Indiferent de ceea ce vezi pe rețelele de socializare sau de ceea ce îți spun oamenii din jurul tău, ascultă-ți medicul pediatru.
Laptele de creștere sau laptele matern rămâne principalul aliment până la vârsta de 1 an.
Scopul diversificării alimentelor este de a lăsa copilul să descopere noi arome, texturi, mirosuri și culori și de a-i oferi plăcerea de a mânca.
Introducerea alimentelor copilului dumneavoastră este o etapă care poate fi trăită diferit de părinți și de copil. Un copil poate fi mai fericit sau mai rezistent la introducerea legumelor sau fructelor în dieta sa.
Este important să nu forțezi niciodată copilul și să ai răbdare, să-i asculți și să-i observi reacțiile pentru a se adapta gusturilor sale. Este important să-i oferi copilului timp să descopere noi culori, arome și texturi la care nu a mai fost expus până acum.
Mai presus de toate, nu forțați! Acest lucru ar fi contraproductiv și ar duce la o opoziție sistematică față de orele de masă. Dacă nu arată dorința de a descoperi lucruri noi sau dacă refuză să mănânce un aliment, oferă-i aceeași mâncare câteva zile mai târziu.
Sfat: pentru a vă obișnui copilul cu această nouă dietă, îi puteți oferi o lingură pentru a-l familiariza cu acest nou instrument.
Pentru a începe procesul de diversificare a alimentelor, este indicat să începeți cu un aliment, de preferat o legumă (doar un singur aliment pentru a identifica o potențială alergie), fie că este gătit, amestecat sau piure, nu contează.Continuați cu aceeași legumă timp de 3 zile, crescând treptat numărul de linguri.
După aceste 3 zile, puteți trece la o altă legumă, urmând aceeași procedură. Apoi, la 3 zile de la integrarea acestei noi legume, puteți începe să integrați o nouă legumă, întotdeauna în același mod (fiartă, amestecată sau făcută piure și singură). Această frecvență de introducere a alimentelor trebuie menținută timp de 15 zile.
Începeți cu piureuri și compoturi fin amestecate, apoi îngroșați texturile pe măsură ce mergeți, ajungând în cele din urmă la mese consistente și măcinate.
Când copiii încep să mănânce diferite alimente, există riscul de alergii, deoarece li se introduc alimente la care nu au mai fost expuși până acum.
Alergiile alimentare pot fi ereditare, așa că spuneți medicului pediatru dacă vreunul dintre părinți are o alergie. Obișnuirea treptată a florei intestinale a bebelușului cu alimentele solide ajuta la evitarea riscului de alergii, la fel ca și introducerea alimentelor pe rând.
În primele săptămâni de diversificare alimentară, alimentele solide sunt incluse doar la prânz, pe lângă laptele matern, care rămâne principalul aliment. La cină este suficient doar laptele matern.
Iată câteva idei de preparate pentru a începe procesul de diversificare a alimentelor.
Piure de morcovi: doar curățați morcovii, gătiți-i la abur aproximativ 20 de minute și apoi faceți un piure fin și ușor lichid, adăugând apa de gătit.
Piure de fasole verde: se spală și se scot tulpinile de la fasole verde și se fierbe la abur. Apoi amestecați, adăugând puțină apă de gătit pentru a obține o consistență netedă și ușor curgătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...