Două trucuri de la un psiholog pentru a-ți disciplina copilul fără a-i afecta stima de sine: „Mustrarea” corectă contribuie la formarea unui micuț responsabil și respectuos
Data publicării:
Este posibil să disciplinăm un copil în așa fel încât să încurajăm un comportament adecvat fără a-l afecta emoțional? Răspunsul este DA! Un psiholog dezvăluie două trucuri pentru a realiza acest lucru.

Disciplina în parenting este cu siguranță o provocare, dar și un obiectiv esențial. Atunci când vine vorba de a corecta comportamentele copiilor, comunicarea și înțelegerea joacă un rol important. Disciplina nu trebuie să fie privită ca un act de abuz, ci mai degrabă ca o modalitate de a ghida copiii către comportamente adecvate.

Important este să fim clari și simpli în comunicare, astfel încât copiii să înțeleagă de ce anumite comportamente nu sunt potrivite. Folosirea „mustrării” ca o formă de disciplină trebuie să fie însoțită de explicații și orientare, astfel încât copiii să învețe din experiență și să dezvolte auto-reglarea comportamentală.

Scopul final este să-i ajutăm pe cei mici să devină conștienți de acțiunile lor, să aibă grijă de bunăstarea lor emoțională și să crească cu empatie. „Mustrarea” corectă, făcută cu dragoste și înțelegere, poate să contribuie la formarea unui copil responsabil și respectuos.

Citește și Dovedit științific! Gestul pe care îl fac zilnic toți părinții și care le distruge creierul, dar și pe cel al copiilor

Desenați comportamentul și consecințele

În procesul de corectare a comportamentului copiilor, abordarea este esențială. În loc să ne concentrăm pe identitatea sau personalitatea copilului, accentul se pune pe comportamentul specific. Evităm astfel comentariile negative care ar putea afecta stima de sine, optând pentru descrierea acțiunilor.

Folosirea expresiilor precum „ești neascultător” poate induce copilului o senzație de rău despre sine. În schimb, focalizăm atenția asupra comportamentului problemă, cum ar fi „țipi prea tare” sau „strici jucăria fratelui tău”.

O altă componentă importantă constă în explicarea impactului comportamentului. De exemplu, subliniem că „țipatul prea tare poate răni sentimentele altora” sau că „stricarea jucăriilor poate provoca tristețe celorlalți și să te priveze de plăcerea de a le folosi în viitor”.

Un truc eficient pentru consolidarea înțelegerii este să încurajăm copiii să redea în desene ce s-a întâmplat și care au fost consecințele. Prin această metodă, ei pot vizualiza mai bine contextul și pot asimila mai ușor lecțiile. Este o cale creativă și interactivă de a-i implica în procesul de învățare a auto-reglării comportamentului.

Vezi și Ce să faci dacă al tău copil nu te respectă? Specialiștii spun că irespectul poate proveni din diverși factori și arată cum să-l abordezi

Listă de alternative

În abordarea disciplinară a copiilor, este important să ne concentrăm asupra acțiunilor lor, nu asupra identității lor. Cum îi corectăm pe cei mici poate influența modul în care se percep pe ei înșiși, iar stimularea încrederii în sine este esențială pentru a promova un comportament pozitiv.

Un principiu important este că un copil va manifesta un comportament mai bun atunci când are încredere în propriile abilități. Încrederea în sine și cunoașterea capacităților personale îi îndeamnă să adopte comportamente adecvate.

Mulți copii acționează impulsiv din cauza lipsei de conștientizare asupra alternativei la comportamentul inadecvat. Prin urmare, consolidarea stimei de sine implică recunoașterea și evidențierea calităților individuale. Un truc practic constă în realizarea unei liste cu trei sau patru comportamente alternative, evidențiind că, datorită abilităților lor, pot adopta oricare dintre aceste alternative.

De exemplu, putem spune „ești un comunicator excelent; când ești supărat, poți exprima verbal ce te deranjează” sau „ești responsabil, poți avea grijă de jucăriile fratelui tău la fel de bine cum ai grijă de ale tale”. Această abordare nu numai că promovează stima de sine, dar și crește încrederea în propria capacitate de a gestiona diverse situații.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel