Dr. Daniel Amen: Vrei să ai influență asupra copiilor tăi? Atunci fă un singur lucru timp de 20 de minute, zilnic
Data publicării:
În lumea agitată de astăzi, părinții sunt tot mai ocupați, iar tehnologia devine o prezență constantă în viața lor. De multe ori, în ciuda dorinței de a fi alături de copii, există o barieră invizibilă care împiedică o conexiune reală și profundă. 

Psihologul Daniel Amen, în cadrul podcastului Jay Shetty, subliniază un aspect fundamental al relațiilor dintre părinți și copii.

Conectarea cu un copil presupune mai mult decât doar a fi în aceeași cameră sau a-i spune ce să facă.

Este vorba de a fi complet prezent, fără distrageri, și a petrece timp de calitate împreună. În opinia lui Daniel Amen, timpul fizic real – acele 20 de minute zilnice în care părintele renunță la telefon și alte distrageri – reprezintă cheia pentru construirea unei relații solide.

3. Foto: Free... (dr--daniel-amen-daca-vrei-sa-ai-influenta-asupra-copiilor-tai--atunci-fa-un-singur-lucru-timp-de-20-de-minute--2_50006700.jpg)

Foto: Freepik@bristekjegor

 Dacă vrei să ai influență asupra copiilor tăi, dacă vrei să le iei în considerare cu seriozitate valorile, trebuie să fii conectat cu ei. De ce este nevoie pentru asta? De timp. Un timp fizic, real, în care nu ești pe telefon, ci îți pui telefonul deoparte și petreci 20 de minute pe zi cu un copil. Este lucrul cel mai important pe care le-am recomandat pacienților mei în ultimii 45 de ani, de când am decis să devin psihiatru acum 45 de ani: TMPUL. Timpul este special, este magic. Ai nevoie de 20 de minute pe zi, în care să faci ceva cu copilul tău, ceva ce el vrea să facă, ce este rezonabil. Și în aceste 20 de minute, să nu dai comenzi,să nu pui întrebări sau să dai indicații. Este doar timp petrecut împreună”, a spus psihologul Daniel Amen invitat în cadrul podcastului Jay Shetty Podcast.

Aceste momente sunt esențiale pentru ca relația dintre părinte și copil să se dezvolte într-un mod autentic și sănătos. Indiferent de activitatea aleasă – fie că este vorba de un joc, o discuție sau o simplă plimbare – important este să fie o activitate care să reflecte dorințele și interesele copilului.

2. Foto: Free... (dr--daniel-amen-daca-vrei-sa-ai-influenta-asupra-copiilor-tai--atunci-fa-un-singur-lucru-timp-de-20-de-minute--3_68066200.jpg)

Foto: Freepik@bristekjegor

Fără comenzi sau întrebări: doar timp împreună

În cele 20 de minute esențiale, părintele nu trebuie să dea comenzi, să pună întrebări sau să ofere îndrumări.

Deci timp, timp fizic real, în care tu trebuie să taci. Este atât de important! Știu că iți iubeștii copiii atât de mult încât vrei să le transferi întreaga cunoaștere, întreaga înțelepciune pe care ai acumulat-o toată viața și s-o descarci în mintea lor. Nu face asta, doar ascultă-i. Când copilul tău îți spune cva, tu nu îl întrerupe.  Nu îi spune cum să gândească. Tu trebuie să asculți sentimentele lui care se ascund din spatele cuvintelor”, a mai spus psihologul.

Aceasta este o lecție importantă pentru toți părinții: a fi prezent nu înseamnă doar a fi acolo fizic, ci a oferi copilului un spațiu în care să se simtă ascultat și înțeles. Timpul este o formă de respect, un cadou neprețuit pe care îl oferi celui mic, fără a-l distrage cu instrucțiuni sau sfaturi.

Aceste 20 de minute devin un prilej de a întări legătura emoțională și de a crea un cadru în care copilul simte că părintele este acolo, fără a-l judeca, fără a-i impune un punct de vedere. Este timpul în care părintele „tace” și lasă copilul să își exprime gândurile, dorințele și sentimentele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel