Dr. oftamolog, despre impactul lipsei vitaminelor asupra vederii copiilor. „Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta miopie la copii”
Data publicării:
O dietă echilibrată este esențială pentru sănătatea copiilor, având un impact direct asupra dezvoltării lor fizice și cognitive.

Specialiștii, inclusiv pediatrii, subliniază constant importanța unei alimentații corecte, având în vedere că aceasta influențează diverse aspecte ale sănătății.

Unul dintre domeniile unde o dietă adecvată joacă un rol semnificativ este vederea: „Vitaminele esențiale pot avea un impact major asupra sănătății vizuale a copiilor, deoarece acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea și creșterea corectă a ochilor”, explică Dr. Laura Camargo, oftalmolog specialist, pentru Hola.com.

Într-o lume în care tehnologia este tot mai prezentă în viața copiilor, expunerea prelungită la ecrane poate pune o presiune suplimentară asupra ochilor lor.

De aceea, asigurarea unei alimentații corecte, care să includă vitamine și nutrienți esențiali, este crucială pentru protejarea vederii. Vitaminele A, C și E, dar și zincul și omega-3, sunt esențiale pentru sănătatea oculară, contribuind la prevenirea unor afecțiuni precum uscăciunea oculară sau chiar problemele de vedere pe termen lung.

De asemenea, alimentația echilibrată sprijină și dezvoltarea corectă a vederii în primii ani de viață, când ochii copiilor sunt într-o continuă formare. Astfel, oferind un regim alimentar sănătos, părinții pot contribui nu doar la o vedere bună, ci și la un dezvoltament general optim al copilului lor.

Cum influențează vitaminele vederea copiilor?

Pornind de la importanța pe care vitaminele o au în sănătatea oculară a copiilor, Dr. Camargo explică rolul fiecărei vitamine în menținerea unei vederi sănătoase:

Vitamina A, întâlnită în alimente precum morcovi, roșii, cartofi dulci, spanac, dovleac și produse lactate, „este esențială pentru buna funcționare a vederii, fiind necesară pentru producerea unor pigmenți care permit retinei să funcționeze corect în condiții de lumină scăzută.” Lipsa acestei vitamine poate duce la probleme de vedere nocturnă (denumită orbire nocturnă) și la uscăciunea corneei și a conjunctivei.

Vitamina C, regăsită în portocale, căpșuni, kiwi, ardei și broccoli, „este un antioxidant puternic care protejează celulele de efectele stresului oxidativ.”

Dr. Camargo explică faptul că vitamina C susține sănătatea vaselor sanguine din ochi și ajută la absorbția fierului, important pentru menținerea unei vederi bune. Lipsa vitaminei C poate crește riscul de a dezvolta cataractă sau probleme legate de degenerescența maculară.

Vitamina E, prezentă în nuci, semințe, uleiuri vegetale și spanac, contribuie la menținerea sănătății retinei și are, ca și vitamina C, un efect antioxidant. 


Vitamina D, care se obține în principal prin expunerea la soare, dar și din pește gras și lapte fortificat, „este cunoscută mai ales pentru rolul său în sănătatea oaselor, dar și în prevenirea unor afecțiuni oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă și miopia”, explică Dr. Camargo. „Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta miopie la copii.”

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate

Articole similare

Ce este impetigo și cum se transmite?

​Impetigo, cunoscută și sub denumirea populară de „bube...

La ce vârstă ar trebui să-ți faci mamografie

O mamografie este o investigație medicală importantă...



Cele mai noi articole

Tot mai puțini părinți le citesc copiilor

Cititul cu voce tare este mai mult decât o activitate...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

Profesorii, după rezultatele alarmante ale simulării la Bacalaureat 2025: Elevii nu mai știu să scrie, nu înțeleg ce citesc și gândesc din ce în ce mai puțin

pixel