După o criză emoțională, copilul își pune aceste trei întrebări dureroase. Psiholog: „Doar răspunsurile părinților îi pot alina frica și nesiguranța!”
Data publicării:
După izbucnirile emoționale, copilul tău are multe întrebări. Potrivit terapeutului Deena Margolin, trei gânduri îi trec prin minte în astfel de momente.

Copiii trăiesc crize emoționale foarte intense. Acestea sunt epuizante atât pentru ei, cât și pentru părinți.

„Accesele de furie au consecințe dăunătoare. Sunt obositoare și complet descurajante pentru noi, părinții”, observă terapeutul pentru copii Deena Margolin pe contul său de Instagram, conform parents.fr.

CITEȘTE ȘI Cele patru mari motive din spatele crizelor de furie ale copilului

 

După furtună vine calmul... sau aproape!

 

Copiii își pot reveni rapid și pot redeveni fericiți în doar câteva minute. Pentru părinți, această tranziție bruscă de la frustrare la entuziasm poate fi derutantă:

„La doar două minute după criză, copilul tău își revine complet. Vrea să se joace, vrea mângâieri, vrea să fie din nou fericit. Nu este ușor, dar imediat după o criză, încearcă să lași deoparte resentimentele.

Inspiră adânc și eliberează furia, tensiunea și frustrarea. Arată-i copilului că îl iubești necondiționat, indiferent cât de intense au fost emoțiile sale”, notează terapeutul.

A-i oferi copilului tău înțelegere și toleranță nu înseamnă să-i validezi comportamentul nepotrivit.

Dacă a reacționat într-un mod dăunător, îi poți explica acest lucru, păstrând în același timp empatia față de trăirile lui.

„Amintește-ți că toate emoțiile sunt acceptabile, dar nu și toate comportamentele. Dacă situația o cere – de exemplu, dacă a lovit sau a avut un comportament agresiv – poți interveni și discuta cu el mai târziu, când toată lumea s-a liniștit”, explică Deena Margolin.

VEZI ȘI Oprește criza de furie a unui copil cu o întrebare! Va deveni un instrument valoros pentru tot restul vieții

SURSA FOTO: freepik.com @sastock

 

Asigură-ți copilul de iubirea ta după o criză emoțională

 

Poți spune ceva de genul: „Astăzi ai avut un moment dificil. Este normal să te simți supărat, dar nu este în regulă să lovești pe cineva. Iată ce poți face în loc să lovești atunci când ești furios”, explică terapeutul.

Chiar dacă par să fi trecut peste moment, copiii rămân adesea cu întrebări și îndoieli. Ei pot reflecta asupra comportamentului lor și asupra impactului pe care l-a avut asupra părinților.

Iată trei întrebări pe care copilul tău și le-ar putea pune după o furtună emoțională:

„Mă mai iubești, chiar și atunci când am izbucniri de furie?”

„Îți mai pasă de mine, chiar dacă fac greșeli?”

„Mă iubești în continuare, chiar dacă mă pierd cu firea?”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Psiholog Stanford: „Abilitatea nr. 1 care îi va diferenția pe copiii de succes de cei care vor eșua în viață, în secolului XXI!” Majoritatea părinților o neglijează! / FOTO: freepik.com @master1305plus

Psiholog Stanford: „Abilitatea nr. 1 care îi va diferenția pe copiii de succes de cei care vor eșua în viață, în secolului XXI!” Majoritatea părinților o neglijează!

Cele 11 comportamente ale părinților ce îl frânează pe copil să fie independent și rezilient. Psihologi: „Îi dau încontinuu mesajul că nu e capabil să se descurce” / FOTO: freepik.com @kocamir

Cele 11 comportamente ale părinților ce îl frânează pe copil să fie independent și rezilient. Psihologi: „Îi dau încontinuu mesajul că nu e capabil să se descurce”

Razvan Vasile: „Asta e cea mai bună metodă de educație pentru un copil” / FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Răzvan Vasile: „Asta e cea mai bună metodă de educație pentru un copil” / VIDEO

Afirmațiile pe care bunicii NU ar trebui să le spună niciodată nepoților. Psihologi: „Sunt expresii învechite care pot răni emoțional sau jigni!” / FOTO: freepik.com @SkelDry

Afirmațiile pe care bunicii NU ar trebui să le spună niciodată nepoților. Psihologi: „Sunt expresii învechite care pot răni emoțional sau jigni!”

pixel