Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
”Mamă, mă doare capul”. Nu doar adulții spun că au dureri de cap, ci și, și tot mai des, copiii. Foarte des, atunci când copiii se plâng de migrene, părinții cataloghează durerea ca fiind o scuză sau un capriciu.
Mai mult, dacă durerea de cap nu este gravă și dacă copilul nu are manifestări particulare rezultate din cefalee, părinții sunt convinși că copiii nu au niciun motiv real să spună că au cefalee.
Cele mai frecvent observabile dureri de cap din copilărie sunt de două tipuri: tensiune și migrenă, și sunt în mare parte legate de stres sau de efort fizic. Acesta este motivul pentru care părinților le este greu să creadă că copiii lor ar putea suferi de dureri de cap.
Să analizăm cele mai frecvente tipuri de dureri de cap.
Migrena la copii se poate manifesta, prin simptome, precum:
• durere pulsatilă, care se înrăutățește la efort (ex. urcarea scărilor, aplecarea corpului, întoarcerea capului);
• greață, uneori și vărsături;
• dureri abdominale;
• sensibilitate la lumină/ zgomot.
Dacă suferă de migrena, potrivit Doc.ro, copilul poate avea o criză de plâns sau se poate ține cu mâinile de cap, dar și de burtică.
Migrena este acum considerată o boală a creierului. În trecut, era considerată o boală vasculară. Această nouă teorie cere ca creierul să fie sensibil genetic la schimbările neurochimice care induc migrenă, care au ca rezultat simptome premonitorii. Aceste modificări neurochimice duc la activarea trigeminovasculară și, în cele din urmă, la inflamație neurogenă.
Cefaleea de tip cluster este rar întâlnită în rândul copiilor, dar atunci când apare se manifestă prin:
• durere ascuțită, intensă, pe o parte a capului, care durează mai puțin de trei ore;
• simptome asociate precum congestie nazală, secreții nazale, lăcrimare, agitație, oboseală extremă;
• apariția în grupuri de cinci sau mai multe episoade, variind de la un episod de dureri de cap la două zile la opt pe zi.
Cefaleea cronică (durerile de cap zilnice) care se referă la migrene și dureri de cap de tip tensional care apar mai mult de 15 zile pe lună. Cefaleea cronică poate fi cauzată de o infecție, leziuni minore la cap sau de administrarea de medicamente pentru durere prea des.
Cum tratezi migrena la copii? Procedurile sunt diferite în funcție de tipul și severitatea durerii de cap:
- Medicul pediatru poate face un examen neurologic complet, poate comanda, de asemenea, teste de sânge și RMN, teste de alergie și, de asemenea, va evalua probleme de stres, leziuni recente, o dietă dezechilibrată, modificări majore ale greutății și medicamente.
- Ține întotdeauna o evidență, un jurnal zilnic. Păstrarea unei evidențe a durerilor de cap ale copilului dumneavoastră îi va ajuta pe medici să descopere factorii declanșatori. Este obligatorie enumerarea tuturor detaliilor despre apariția durerii de cap, durata, tulburările semnificative care apar în legătură cu durerea de cap. Scrieți motivele pe care credeți că ar fi putut cauza aceste dureri de cap; toate acestea pot ajuta medicul în diagnostic.
Dacă copilul tău se plânge de acest lucru, să nu crezi că este doar un truc pentru a evita să meargă la grădiniță sau la școală, așa că vorbește cu copilul tău și încearcă să afli orice motive specifice care ar fi putut cauza durerea de cap.
Oferă o băutură lejer energizantă și dulce, deoarece zahărul din aceste băuturi ajută la absorbția sării și a apei, iar sarea ajută la menținerea apei în vasele de sânge, astfel încât să nu se scurgă în timpul unei dureri de cap. Poți să-i dai copilului tău câteva înghițituri de cola, deoarece cofeina îngustează vasele de sânge.
Încurajează-ți copilul să tragă un pui de somn într-un loc răcoros, întunecat și liniștit. Dacă nu doarme, distrage-i atenția de la durere cu jucării sau cărți. Cu excepția cazului în care are un atac de migrenă, nu-l ține acasă la vârsta școlară, deoarece stabilește un tipar prost și duce la mai multe dureri de cap. Încearcă să îl scapi de frică spunând „Știu ce se întâmplă cu capul tău și nu vreau să-ți faci griji pentru asta. Știu cum să o repar”. Asigurați-vă copilul mai mare amintindu-i că tratamentele pentru durerile de cap au avut succes înainte și vor fi încă eficiente acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...
Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...
Lumea poate fi un centru de...