Dureri de sâni în timpul alăptării: Toate cauzele și remediile posibile
Data publicării:
În timpul primelor alăptări este foarte frecvent ca proaspăta mamică să aibă o senzație de durere și disconfort la sân, senzații care nu trebuie să descurajeze alăptarea și care pot fi rezolvate într-un mod simplu.

Proaspăta mămică se află într-un vârtej de noi emoții și experiențe din cauza sosirii nou-născutului și printre acestea se numără cu siguranță și alăptarea.

Durerea și disconfortul la sân în primele zile de alăptare pot fi normale, dar cu experiența și sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății aceste momente se vor transforma aproape întotdeauna într-o experiență complet pozitivă atât pentru mamă, cât și pentru nou născut.

Așa că haideți să vedem ce să facem pentru durerea de sân în timpul alăptării, care pot fi cauzele disconfortului și cum să rezolvăm orice problemă.

Dureri de sâni în timpul alăptării: cauzele posibile

Dragă mamă, dacă sunteți pe cale să citiți acest articol, probabil că tocmai ați născut și ați început să alăptați și probabil, fiind prima voastră experiență, veți avea multe întrebări și temeri. 

Între timp, trebuie amintit că OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă și la cerere pentru primele 6 luni de viață ale nou-născutului (și, după introducerea alimentelor complementare, până la 2 ani și mai mult, și în fiecare caz până la mama și copilul vrea) deoarece oferă numeroase beneficii atât pentru mama care alăptează cât și pentru copil.

În stadiile incipiente ale alăptării, durerea la mamelon și senzația de arsură sunt problemele cele mai experimentate de proaspete mămici, dar nu trebuie să vă faceți griji, deoarece în zilele următoare nașterii este normal să aveți pielea mai sensibilă pentru sugerea bebelușului. 

Aceste supărări ar putea dura câteva zile și apoi să dispară complet, dar dacă devin mai intense, este indicat să evaluați cauza deranjamentelor împreună cu un profesionist, care vă va ajuta să rezolvați problema. 

Dar de ce sânii dor uneori în timpul alăptării?

În timpul primelor alăptări se poate întâmpla ca sânii să fie dureroși (percepuți ca un disconfort inițial și cu durată de câteva secunde, cauzat de întinderea țesuturilor din jurul mamelonului) din cauza aspirației nou-născutului. Dar dacă durerea la sân în timpul alăptării este constantă și persistă pe tot parcursul hrănirii, apoi continuând câteva zile, este necesar să se evalueze situația împreună cu un expert. 

Durerea la sâni poate fi provocată de:

- Fisuri: răni dureroase și uneori sângerânde care apar la nivelul mamelonului și care sunt cauzate de o atașare incorectă a bebelușului de sân, sau de un frenul scurt al limbii nou-născutului sau de candidoză;

- Canal blocat: apare atunci când există o stagnare a laptelui la nivelul unui canal lactofer. Această obstrucție poate apărea la nivelul sânului și este percepută ca un nodul dureros, sau la nivelul mamelonului.

- Ingurgitarea mamară: apare din cauza drenajului inadecvat al glandei mamare în comparație cu cantitatea de lapte produsă; senzația percepută: sânii plini, grei, tensionați, dureroși și fierbinți. Pielea poate fi strălucitoare, iar bebelușul poate avea dificultăți în a se prinde;

- Mastita: inflamația glandelor mamare este dovedită de o stagnare prelungită a laptelui scurs inadecvat și se prezintă cu prezența unei zone fierbinți, dureroase și înroșite a sânului, la care se adaugă simptome gripale precum febră, frisoane și dureri articulare.

Frenul lingual scurt și candidoza

După cum am menționat deja, există alte două probleme care pot duce la durere la sân în timpul alăptării: frenul lingual scurt al nou-născutului și candidoza.

Frenul lingual este membrana care fixează limba de podeaua gurii și la unii copii pare a fi deosebit de tensionat, scurt sau prezintă anomalii care pot afecta atașarea la sân provocând fisuri în mamelon. 

Cu toate acestea, există câteva măsuri de precauție care trebuie luate în timpul atașării de sân a micuțului pentru a facilita mișcarea limbii și, prin urmare, suptul corect.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar putea evalua tăierea frenulului (frenectomie) pentru a îmbunătăți motilitatea și astfel a facilita atașamentul și alăptarea; este o procedură rapidă care nu necesită anestezie locală pentru un copil sub 6 luni. 

Candidoza mamară, pe de altă parte, este o infecție cauzată de o ciupercă; aceasta nu este o afecțiune foarte frecventă, dar nu este puțin probabilă în timpul alăptării. 

În acest caz simptomele sunt prezente atât la mamă, cât și la nou-născut; mama acuză în general o arsură persistentă, în timp ce bebelușul poate manifesta „afte” bucale. În acest caz este important să nu întrerupeți alăptarea și să respectați instrucțiunile de igienă și îngrijire prescrise de medicul sau expertul la care se apelează. 

Ce să faci pentru durerea de sân în timpul alăptării?

Dacă în timpul alăptării întâmpinați disconfort și durere persistentă, este indicat să solicitați sprijin de la profesioniștii din domeniul sănătății care vă pot oferi sfaturi și sfaturi pentru a evalua situația și a înțelege cauza disconfortului, propunând astfel cea mai bună soluție pentru eliminarea problemei. 

Dar care sunt remediile pentru durerea de sân în timpul alăptării? Soluțiile pentru durerea de sân în timpul alăptării depind de problema care o cauzează, așa că nu există o singură terapie pentru a rezolva diferitele stări de disconfort. 

Așa că să vedem cum se rezolvă diferitele afecțiuni pe care le-am descris până acum.

În cazul fisurilor este bine să se evalueze atașamentul de sânul nou-născutului. În acest caz, profesionistul va corecta poziția mamei și bebelușului și atașamentul de sânul propriu-zis; de îndată ce aceste modificări au fost făcute, mama va aprecia foarte repede ameliorarea simptomelor.


Pentru a putea vindeca rapid rănile, pe piață există creme și spray-uri curative, dar cel mai ieftin și mai ales cel mai natural produs este colostrul sau laptele matur, bogat în proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și cicatrizante. 

În prezența ductului blocat sau a umflării sânilor, este recomandabil pentru durere:

- aplică comprese calde, care pot fi efectuate împreuna cu masaje drenante;

- atașamentul frecvent al băiatului sau al fetei, să aibă supt foarte frecvent;

- odihna mamei pentru a-și recăpăta forțele.

În prezența mastitei, remediile pentru durere sunt: 

- aplicarea de comprese reci după hrăniri, însoțite de un masaj drenant al glandei mamare pentru a reduce umflarea și inflamația; 

- odihnă pentru mama care alăptează pentru a-i permite să-și recapete puterile;

- drenajul corect și constant al sânului prin atașarea copilului;

- schimbarea poziției față de cea folosită de obicei pentru drenarea tuturor canalelor.

În cazul mastitei, acțiunile anterioare pot fi însoțite de utilizarea de antiinflamatoare și eventual și de antibiotice, medicamente care trebuie prescrise de medic. Dacă nu este tratată corespunzător, mastita se poate agrava provocând un abces mamar, care va fi drenat doar prin intervenție chirurgicală. 

Toți factorii care provoacă durerea de sân în timpul alăptării pot fi preveniți și mai ales eliminați cu măsurile descrise și drenarea corectă a laptelui.

În toate aceste cazuri, important este să nu opriți alăptarea și să obțineți sprijin de la persoanele apropiate, precum partenerul sau alți membri ai familiei, și de la personalul sanitar pentru a nu compromite alăptarea. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: alaptare  durere  sani 

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel