Dureri de urechi la copii: Remedii casnice care vă pot fi utile
Data publicării:
În acest articol vei găsi o serie de remedii la domiciliu care pot ajuta la reducerea durerilor de urechi la copii, înainte de a lua masuri farmacologice.

Durerea de urechi poate fi foarte enervantă și frecventă în timpul copilăriei, atât din cauza proceselor inflamatorii, cât și a celor infecțioase.

Atunci când intensitatea durerii este mare și nu scade cu măsuri naturale, este necesar să consultați medicul dumneavoastră.

În primul rând, trebuie să știți că unele practici zilnice pot provoca disconfort al urechii, precum zgârierea canalului urechii, folosirea de bețișoare (sau tampoane) și chiar intrarea apei în ureche, în timpul îmbăierii sau la înot.

Toți acești factori pot irita pielea canalului sau a membranei timpanice și cel mai bine este să rezolvi problema cât mai curând posibil.

Remedii la domiciliu pentru ameliorarea durerilor de urechi

Remediile pe care le vom prezenta în paragrafele următoare pot ajuta la calmarea durerilor de urechi. 

1. Uscați urechea cu un uscător de păr

Aplicarea căldurii pe canalul urechii poate fi liniștitoare. Este necesar ca aerul să nu fie foarte fierbinte și să fie aplicat la o anumită distanță de urechi, nu mai mult de 2 sau 3 minute. Aplicarea nu trebuie să fie niciodată directă pentru a evita arsurile și scopul este de a usca partea exterioară a urechii.

Prin aer uscat este posibil să se evapore lichidul care s-a acumulat în interiorul urechii și în acest fel să se reducă senzația enervantă sau dureroasă.

2. Pune ulei de lavandă în canalul urechii externe

Puteți aplica local câteva picături de ulei de lavandă sau extract de flori de galbenele pentru a calma durerile de urechi la copii.

Suplimentarea cu unele vitamine ar putea fi, de asemenea, considerată o măsură preventivă. Mai exact, o deficiență de vitamina D poate crește riscul de a suferi de boli respiratorii și  astfel determină și infecția urechii. Prin urmare, includerea unui supliment din acest micronutrient în regimul nutrițional ar putea fi avantajoasă.

Cu toate acestea, în orice caz, este indicat să consultați mai întâi medicul specialist și să nu administrați medicamente copilului fără acordul acestuia.

2. Fotografie... (pexels-towfiqu-barbhuiya-12449967_34951200.jpg)

Foto: Towfiqu Barbhuiya/ Pexels

3. Aplică câteva picături de ulei sau apă cu ghimbir în ureche

Ghimbirul este unul dintre condimentele cu cele mai benefice proprietăți existente. Este capabil să promoveze pierderea în greutate și, de asemenea, să contribuie la controlul unor mecanisme inflamatorii și oxidative.

De asemenea, ar putea reduce riscul de a dezvolta unele infecții, cum ar fi infecțiile respiratorii. Acest lucru este afirmat de un studiu publicat în Clinical Nutrition ESPEN.

Pentru a combate durerile de urechi, pur și simplu amestecați puțină pudră de ghimbir în apă și lăsați-o să stea câteva minute. Apoi scurgeți și aplicați câteva picături pe zona dureroasă. Merită menționat că acest remediu casnic nu are dovezi științifice care să-l susțină. 

4. Sare

Pentru a atenua durerile specifice otitei, foloseşte ca tratament şi compresele cu sare. Se încălzesc 10 linguri cu sare, apoi se pun într-un săculeţ de pânză deasă care se ţine aproape de ureche. Vaporii degajaţi de sare calmează durerea şi grăbesc vindecarea.

5. Busuioc

Prepară un macerat dintr-o crenguţă de busuioc mărunţit, pe care o pui într-o jumătate de pahar cu apă. Lasă la macerat de seara până dimineaţa. Încălzeşte uşor preparatul într-o linguriţă şi, cu ajutorul unei pipete, picură lichidul în ureche. Repetă procedura până la dispariţia simptomelor. Util este şi uleiul esenţial de busuioc, din care se pun zilnic câte două-trei picături în urechea bolnavă.

Când să mergi la medic pentru o durere de ureche?

Dacă durerile de urechi devin o problemă frecventă și din ce în ce mai gravă, poate fi necesar să consultați un medic pentru un diagnostic precis. În acest caz, este recomandabil să excludeți orice patologie infecțioasă, cum ar fi otita, care necesită alte tipuri de tratament.

După cum ați văzut, există câteva remedii de casă simple care ne pot ajuta copilul să îmbunătățească senzația dureroasă din ureche. Sunt destul de eficiente și sunt minim invazive, așa că merită încercate.

Cu toate acestea, nu sunt o soluție pentru toate tipurile de dureri de urechi, întrucât în ​​unele cazuri este necesar să se recurgă la alte tratamente.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel