Dureri în piept la copii: Când ar trebui să vă faceți griji
Data publicării:
Durerea toracică apare frecvent la copii și în special la adolescenți și este un motiv destul de de întâlnit pentru vizitele la camera de urgență, deoarece este foarte înfricoșător atât pentru copil, cât și pentru părinți.

Din fericire, spre deosebire de adulți, problemele cardiace sunt o cauză foarte rară a durerii în piept la copii (de fapt, în aproximativ 95% din cazuri nu există probleme cardiace), în timp ce cauzele legate de alte cauze sunt mult mai frecvente.

Să vedem care pot fi diferitele cauze ale durerii în piept, împărțindu-le în non-cardiace (adică nu sunt legate de inimă) și cardiace, care sunt cele care reprezintă un semn de avertizare care ar trebui să provoace cu adevărat îngrijorare și ce să fie faceți în caz de durere.

Dureri în piept la copii: cauze care nu au legătură cu inima (aproximativ 95%)

1. Cauze musculare sau osoase 

Tensiuni sau rupturi musculare: acestea pot apărea la nivelul mușchilor pectorali, în special la sportivii tineri. Durerea este localizată și se agravează cu mișcarea sau respirația profundă.

Costocondrită: durerea este prezentă doar pe o parte, durează câteva secunde sau minute și este cauzată de inflamația cartilajului coastei. Este accentuată de respirația profundă și este situată la joncțiunea cu sternul a două sau trei coaste, în general în partea superioară a toracelui. Se poate reproduce prin palpare și apare adesea la adolescenți. Nu există semne vizibile de inflamație.

Sindromul Tietze (osteocondrită): este afectată o singură coastă (de obicei a doua sau a treia), sunt prezente și vizibile semne modeste de inflamație (edem, căldură, ușoară umflare). Este o patologie rară.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-5207102_93268700.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Durerea Texidor: se prezintă în general ca o durere bruscă și înțepătoare, cu durata de câteva secunde sau minute, localizată într-un spațiu intercostal, corespunzator părții inferioare a sternului, pe partea stânga. Durerea este cauzată de spasme sau crampe ale mușchilor peretelui toracic și se agravează odată cu respirația. Apare adesea în repaus (dar nu în timpul somnului) sau în timpul activității fizice normale.

Xifodinia: se caracterizează prin hipersensibilitate la durere în anexul xifoid (partea inferioară a sternului), durerea putând fi accentuată prin tuse sau o masă copioasă.

Efortul muscular excesiv sau un eveniment traumatic este frecvent prezent în istoria durerii musculo-scheletice. Durerea se poate agrava în anumite poziții, mișcări sau în urma unei respirații profunde.

În toate aceste cazuri de afectare musculo-scheletică, terapia se bazează pe reasigurare, odihnă, aplicarea de comprese calde și utilizarea de analgezice (de exemplu ibuprofen) timp de câteva zile.

Cauze pulmonare (astm, pneumonie, pleurezie)

În astm și în special în astmul de efort, durerea poate fi prezentă în cazul unei crize acute astmatice din cauza implicării mușchilor respiratori.

În pneumonie și pleurezie, totuși, durerea este în general mai localizată și este adesea însoțită de tuse și febră .

Tratamentul va fi legat de patologia de bază, adică bronhodilatatoare pentru astm și terapia cu antibiotice pentru pneumonie și pleurezie.

3. Fotografie... (pexels-thirdman-5327584_83165700.jpg)

Fotografie de la Thirdman/ Pexels

Cauze gastrointestinale (reflux gastroesofagian)

Durerea se referă în general la centrul toracelui, în spatele sternului. Există adesea un istoric sugestiv și simptome care duc la suspiciunea de reflux gastroesofagian.

Tratamentul va avea ca scop atenuarea simptomelor de reflux.

Cauze psihologice (stres, tulburare de anxietate)

În aceste cazuri, mai frecvent la adolescenți, pot fi prezenți factori emoționali sau stresanți, și există adesea hiperventilație (adică respirație rapidă și grea) și o percepție exagerată a intensității bătăilor sau ritmului cardiac.

Calmarea copilului sau adolescentului este, în general, suficientă pentru a face regresul simptomelor. În unele cazuri, este necesară terapia anxiolitică și sprijinul psihologic.

Dureri în piept la copii: cauze legate de inimă (< 5%)

În aceste cazuri rareexistă simptome care nu trebuie subestimate.

Dintre diversele cauze cardiologice putem evidenția:

- Boală cardiacă inflamatorie (miocardită și pericardită): durerea este de obicei retrosternală și poate radia în partea stângă a umărului.

- Anomalii ale valvei cardiace: uneori durerea toracică, adesea cauzată de efort fizic, poate fi prima manifestare a unui defect anatomic. Alte simptome, cum ar fi oboseala, palpitațiile, amețelile pot fi asociate cu durerea.

4. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-5207116_06953400.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

- Aomalii ale arterei coronare și sindromul Kawasaki: pot fi responsabile pentru un atac ischemic cu un sentiment de oprimare, constricție sau „arsură” în piept.

- Aritmii cardiace (tahicardie ventriculară și supraventriculară): acestea se datorează modificărilor ritmului cardiac și pot fi raportate ca durere de către copil.

- Cardiomiopatie hipertrofică: mărirea pereților inimii poate fi responsabilă pentru durerea bruscă și intensă. Această boală este principala cauză de deces la tinerii sportivi.

Dureri în piept la copii: când să vă faceți griji

Există câteva simptome care sunt semne de avertizare cărora trebuie să acordați atenție. Mai exact, este important să mergeți imediat la cea mai apropiată cameră de urgență pediatrică dacă durerea:

- este foarte intensă și însoțită de un aspect dureros;

- durează mult și iradiază spre braț sau posterior;

- este cauzată de efort fizic;

- este răspândită și nu se modifică prin schimbarea poziției;

- este însoțită de alte simptome precum amețeli, leșin, dificultăți de respirație, transpirații, febră, astenie;

- apare la un copil care suferă de boli cardiace sau genetice (de exemplu, sindromul Marfan, hipercolesterolemie) sau care a avut sindromul Kawasaki;

- apare la un copil care a avut cazuri de moarte subită în familie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Dureri în piept la copii: Când ar trebui să vă faceți griji

Durerea toracică apare frecvent la copii și în special...

Care sunt cauzele balbismului (bâlbâielii)

Vorbirea începe cu un bâlbâit și apoi se complică cu...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

pixel