Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Psihologul Nicoleta Burlacu aduce o perspectivă valoroasă: plânsul este o metodă naturală prin care copilul învață să se regleze emoțional.
Într-un video postat pe pagina sa de socializare, ea explică de ce este important să îi oferim copilului ocazia să își exprime emoțiile fără a interveni imediat pentru a le suprima.
Plânsul este una dintre primele metode prin care un copil își exteriorizează emoțiile. Este un răspuns natural la disconfort, frustrare sau tristețe și joacă un rol esențial în dezvoltarea sa emoțională. Nicoleta Burlacu subliniază că, lăsând copilul să plângă, îi oferim șansa de a învăța să se calmeze singur.
”Ne lăsăm copilul să plângă? Da, ne lăsăm copilul să plângă. De ce? Copilul trebuie să învețe să se regleze emoțional. Plânsul este una din metode. Dacă lăsăm copilul să plângă, cu siguranță în timp vom avea rezultate în ceea ce privește calmarea copilului singur. Nu va mai avea nevoie tot timpul de o persoană care să vină și să îl liniștească. Bineînțeles că nu înseamnă că îl ignorăm pe copil. Copilul îl lăsăm câteva minute să plângă și așa va învăța pe termen lung să își controleze emoțiile puternice. Să le exteriorizeze și să nu le somatizeze și să aibă repercursiuni în viața de adult”, a sfătuit a declarat psiholog Nicoleta Burlacu într-un video postat pe pagina ei de socializare.
A lăsa copilul să plângă nu înseamnă să-l ignorăm complet sau să nu răspundem la nevoile lui. Este vorba despre a găsi un echilibru între a fi prezent și a-i permite să-și gestioneze propriile emoții.
Burlacu recomandă să oferim copilului câteva minute pentru a plânge înainte de a interveni. Aceasta nu doar că îl ajută să-și regleze emoțiile, ci și să înțeleagă că este în siguranță să-și exprime sentimentele fără a fi judecat sau întrerupt.
Foto: Freepik @massonstock
Lăsând copilul să plângă și să se calmeze singur, contribuim la dezvoltarea unei reziliențe emoționale sănătoase. În loc să învețe să își reprime sentimentele, copilul va înțelege că este în regulă să simtă, să exprime și să gestioneze emoțiile dificile.
Psihologul atrage atenția asupra riscurilor somatizării – transformarea emoțiilor reprimate în probleme fizice. Când emoțiile nu sunt exteriorizate, acestea pot avea repercusiuni pe termen lung, afectând sănătatea mentală și fizică a copilului în viața de adult.
A lăsa copilul să plângă nu este un act de nepăsare, ci o formă de iubire și respect pentru procesul său natural de învățare emoțională. Prin acest exercițiu, copilul dezvoltă treptat abilitatea de a-și gestiona emoțiile și de a deveni mai independent din punct de vedere emoțional.
Psihologul Nicoleta Burlacu ne încurajează să privim plânsul ca pe o oportunitate, nu ca pe o problemă. Prin sprijinirea exprimării emoțiilor în mod sănătos, pregătim copilul pentru o viață în care va putea să navigheze cu încredere și echilibru provocările emoționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...