Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Alpinismul este una dintre activitățile motrice înscrise în ADN-ul copiilor încă de când sunt foarte mici: cine dintre noi nu a fost nevoit să-și recupereze copilul de câteva luni în timp ce acesta încerca să se urce pe canapele și pe mobilier?
Și nu este de mirare că în ultimii ani am asistat la un adevărat boom în sălile de sport și centrele sportive care oferă escaladă pentru copii. Dar de la ce vârstă putem începe să-i introducem în această activitate sportivă? Și care sunt beneficiile pentru copii?
Cea mai bună modalitate de a introduce copiii în alpinism este să mergi la o sală de bouldering.
Boulders sunt pereți speciali de cățărat în care copiii trebuie să poată urca până la 5 sau 6 metri urmând secvențe de mișcări legate și dinamice. Boulder înseamnă „bolovan” și de fapt pe acest tip de perete găsim mulți bolovani mici de diferite culori – în funcție de nivelul de dificultate al traseului – care servesc drept punct de sprijin pentru mâini și picioare.
Până nu demult, bouldering-ul era considerat un pic ca anticamera alpinismului în aer liber pe munți adevărați, dar de-a lungul anilor farmecul său a crescut din ce în ce mai mult și au apărut multe săli de sport cu pereți echipați pentru cățărare în interior. Unul dintre beneficiile boulderului este că nu aveți nevoie de un ham adevărat.
Alpinismul cu frânghie, pe de altă parte, necesită un anumit echipament care include un ham, cască de alpinism, pantofi și o geantă. Hamurile pentru copii sunt similare cu cele pentru adulți, dar sunt concepute pentru a se potrivi fizicului copilului.
În realitate, poți începe de la o vârstă foarte fragedă cu instructori calificați. De regulă, însă, este indicat să așteptați cel puțin până la 4 ani. Acest lucru se datorează faptului că pot înțelege bine instrucțiunile și au dezvoltat unele abilități de deplasare.
Câteva dintre beneficiile mentale și fizice oferite de acest sport:
O mai bună rezolvare a problemelor, memorie și concentrare: Alpinismul este o activitate excelentă pentru îmbunătățirea abilităților cognitive. Acest lucru este confirmat și de un studiu realizat de Universitatea din Florida pe subiecți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Capacitatea lor de memorie a fost testată înainte și după alpinism și s-a constatat că a existat o creștere cu 50% a capacității de memorie. Evident, memoria este foarte importantă pentru copii, mai ales pentru învățare, așa că începerea copiilor să urce devreme ar avea repercusiuni pozitive asupra abilităților cognitive.
Alpinismul presupune nevoia de a decide asupra celor mai potrivite trasee pentru a atinge obiectivul și de a fi conștienți de ceea ce ne înconjoară: acest lucru îi ajută pe copii să dobândească abilități mai bune de rezolvare a problemelor, o gândire creativă mai puternică și o concentrare mai mare.
Din punct de vedere fizic, alpinismul îmbunătățește ritmul cardiac și sănătatea cardiovasculară, întărește structura osoasă și musculară și ajută la menținerea sănătății fizice bune.
Dacă te-ai hotărât să-ți introduci copilul în alpinism, învață-l să fie mereu conștient de situație: de exemplu, trebuie să se uite mereu în sus pentru a se asigura că nu există cineva deasupra lui care, căzând, ar putea ajunge peste el.
De asemenea, ar trebui să învețe să cadă corespunzător pentru a nu-și răni brațele sau mâinile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Un tată a împărtășit, într-un...
Când copiii noștri ajung la...
Rugăciunile de dimineață și...
Crăciunul este aproape aici...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...