Este adevărat că folosirea suzetei poate încetini dezvoltarea limbajului?
Data publicării:
Mulți logopezi recomandă părinților să limiteze utilizarea suzetelor sau să le elimine din cauza îngrijorărilor că utilizarea excesivă ar putea afecta abilitățile lingvistice și funcția orală. 

Părinții spun adesea că nu reușesc sau reușesc cu mari eforturi să elimine suzeta. Suzeta, de fapt, poate fi utilă: poate să ajute copiii care suferă de flaciditate a mușchilor bucali și dificultăți în timpul alăptării, să încurajeze suptul la nou-născuții prematuri și să promoveze coordonarea supt-deglutiție la bebelușii care nu pot fi alăptați.

Abandonarea suzetei este o schimbare semnificativă copiilor. Sunt micuţi care se confruntă cu acesta fără problemă, şi există celălalt grup de copii, care va oferi nopţi nedormite părinţilor. Suzeta nu are ce să caute în gura copiilor mai în vârstă, de aceea este recomandat de la vârsta de 2 ani renunţarea treptată la aceasta. Cu cât mai repede începem, cu atât mai uşor va fi pentru copii. Mai presus suptul suzetei creşte riscul cariei dentară şi formarea greşelilor lingvistice.

Când să scoți suzeta

Folosirea suzetei după o anumită vârstă nu mai are funcția de a stimula suptul și de a favoriza hrănirea, gura începe să se pregătească pentru noi funcții și un nou tip de hrănire.

Atunci când erup dinții este momentul să elimini suzeta care, în acest moment, preia aproape exclusiv o funcție de confort și relaxare, dar crește probabilitatea apariției anomaliilor dentare și acest lucru s-ar putea traduce în tulburări de vorbire.

Utilizarea prelungită poate cauza probleme de aliniere a dinților sau poate crea un dezechilibru muscular facial. Poate cauza probleme cu dezvoltarea corectă a gurii și, în special, în forma cerului gurii. Utilizarea suzetei ar trebui să fie eliminată înainte de vârsta de 2 ani, astfel încât orice problemă să poată fi corectată în mod natural.

Problemele orofaciale care apar din folosirea prelungită a suzetei duc și la o articulație imatură și adesea mai puțin clară. Poate limita imitarea sunetelor și cuvintelor.

2. Fotografie... (pexels-wildlittlethingsphoto-8062049_12595200.jpg)

Fotografie de la Helena Lopes/ Pexels

Câteva sfaturi pentru eliminarea suzetei

Suzeta este accesoriul salvator al mămicilor. Cu ea bebelușul se calmeazpă si adoarme mai ușor. Dar bebeluşii nu sunt la fel. Unii copii o adoră, alții o resping.

Cum să scăpăm de suzetă dacă a venit timpul respectiv?

- Înmuiați suzeta în oțet alb sau suc de lămâie, făcând-o astfel mai puțin atractivă.

- Prefă-te că ai pierdut-o sau că pisica a mușcat-o și s-a rupt, astfel încât să devină enervant de folosit. Asigurați-vă că toată lumea face la fel, astfel încât babysitterele, frații și bunicii să fie de acord să nu ofere copilului o suzetă dacă acest lucru s-a decis.

- Oferiți confort alternativ, cum ar fi legănarea, cântatul și masajul blând. Explicați-i copilului că există un alt copil care are nevoie de acea suzetă mai mult decât el.

- Explicați-i copilului că acum că el a crescut va trebui să lase suzeta în recipientul magic pentru suzete pentru copii (puteți construi o cutie și umple-l cu suzete). După ce îl va lăsa Zâna Suzetelor va veni să îi ofere un cadou. A doua zi, copilul va găsi lângă cutie o jucărie. 

Mămicile creative pot face ca copilul să uite de suzetă în diferite feluri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare

Coșuri la bebeluși: cauze și tratament

Pielea copiilor este foarte delicată și apariția...

Cum să alegi mărimea corectă a scutecului

Spre deosebire de haine, mărimea scutecelor nu se alege...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Ksenia Chernaia/ Pexels

Ești o mamă toxică? Acestea sunt comportamentele pe care ar trebui să le eviți

„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / FOTO: freepik.com @feepikcontributorthailand

„Din ce au văzut la simulare, cât de proști suntem, trebuia să dea mult mai ușor”. Val de nemulțumiri după subiectele de la BAC / VIDEO

Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Aceste trei greșeli de educație îi fac pe copii să fie mai agresivi

9 afirmații pe care să le spui copilului tău ca să iasă dintr-o furtună emoțională și să se calmeze, conform unui expert / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

9 afirmații pe care să le spui copilului tău ca să iasă dintr-o furtună emoțională și să se calmeze, conform unui expert

pixel