Este bine sau nu să legeni bebelușii. Iată ce spun specialiștii
Data publicării:
Două studii, ambele efectuate în Elveția și publicate în revista Current Biology , au subliniat importanța legănării copiilor mici pentru ca aceștia să adoarmă și să aibă un somn de calitate. Haideși să aflăm mai multe.

Legănatul unui copil poate fi un ajutor valid pentru a facilita ora de culcare. Acesta este un clișeu transmis de generații. Cu toate acestea, nu existau dovezi în acest sens.

Un grup de oameni de știință elvețieni a vrut să ajungă la fundul problemei prin înscrierea unui grup de voluntari în laboratorul lor de somn. Participanții  au fost poziționați o noapte pe un pat care se legăna, iar a doua noapte pe același pat care însă era staționar. 

În primul caz, voluntarii au adormit mai repede și au avut o fază mai lungă de somn profund, care este și cea mai regeneratoare. În timpul nopții în care au fost legănați continuu, voluntarii au obținut un punctaj mai mare și la testele de memorie la care au fost supuse a doua zi dimineața (testul constă în memorarea perechilor de cuvinte seara, înainte de culcare și încercarea de a le aminti dimineața). 

Îmbunătățirea memoriei este în concordanță cu durata mai mare a somnului profund, faza în care amintirile sunt consolidate.

Analizele ulterioare

Din analizele de laborator ulterioare, a mai reieșit că efectele mișcării ondulatorii (ale unui leagăn sau a unui hamac de exemplu) sunt mediate de urechea internă care transferă informațiile despre mișcare către creier. 

Potrivit cercetătorilor, într-o zi ar putea fi posibilă și „reconstruirea” chimică  într-un mod artificial a efectelor produse de mișcarea de balansare (de exemplu cu utilizarea unor medicamente), stimulând aceleași zone neuronale activate de mișcarea undei. Acest lucru i-ar putea ajuta pe cei care suferă de insomnie dar și pe persoanele în vârstă cu probleme de memorie.

Părerea pediatrului

”Aceste studii efectuate pe adulți și animale ne explică cum nu numai copiii trebuie legănați pentru a le garanta o calitate mai bună a somnului”, spune medicul italian, dr. Marco Nuara, medic pediatru Humanitas.

„Pentru bebeluș, mai ales cel alăptat, este normal să adoarmă în brațele mamei, pe pântecele care l-a găzduit încă dinainte de a se naște. Căldura, mirosul, sunetul bătăilor inimii părintelui și mișcările intestinale sunt reconfortante pentru copil. Iar aceasta garantează o calitate mai bună a somnului care este atât de important pentru dezvoltarea cognitivă corectă a copilului”.

„Prin urmare, părinții nu trebuie să se teamă să răsfețe copilul ținându-l în brațe și legănându-l. Este un obicei pe care l-a dobândit deja din burtica mamei și care va avea implicații pozitive asupra dezvoltării mentale și intelectuale a copilului. Pe de altă parte, sugarul nu are vicii ci doar manifestări de disconfort sau nevoi pe care părintele are sarcina de a le susține și nu are niciun avantaj să le ignore", a mai adăugat medicul pediatru.

Sfaturi

Legănarea unui copil poate fi o experiență liniștitoare și reconfortantă pentru el, dar este important să o faci în siguranță. Iată câteva sfaturi despre cum să legeți un copil:

Alege un mediu sigur: Asigură-te că locul în care vei legăna copilul este sigur și stabil. 

Asigură-te că copilul este bine susținut:  Dacă alegi un leagăn automatic asigură-te că este fixat în mod corespunzător în leagăn și că este bine susținut în timpul legănării.

Stabilește un ritm lent și blând: Începe să legeni copilul cu mișcări lente și blânde. Ritmul legănării ar trebui să fie reconfortant și să-l ajute să se relaxeze.

Obezitatea infantilă, OMS: 41 de milioane de copii au probleme cu greutatea



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelusi  efectele leganatului  leganat  somn 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel