Este caietul de vacanță benefic pentru copil? Profesorii își dau cu părerea
Data publicării:
Peste 4 milioane de caiete de vacanță sunt achiziționate în fiecare an de către părinți! Dar este oare o idee bună să-ți pui copiii să lucreze în timpul vacanțelor?

În timp ce copiii se bucură de vacanța de vară, unii dintre ei sunt nevoiți să lucreze chiar și în această perioadă. Părinții se grăbesc să cumpere caiete de teme de vacanță pentru a se asigura că micuții lor nu uită ceea ce au învățat în timpul anului școlar și pentru a-i ajuta să revizuiască materialul înainte de noul an școlar.

Dar oare au dreptate sau greșesc părinții?

Le Figaro étudiant a intervievat mai mulți profesori pe această temă și părerile sunt împărțite!

Unii profesori consideră că este benefic pentru copii să își mențină mintea activă și să nu piardă contactul cu materia studiată, în timp ce alții cred că vacanțele ar trebui să fie un timp de relaxare și recreere pentru cei mici, permițându-le să se odihnească și să își încarce bateriile pentru noul an școlar.

Cei care spun NU caietelor de vacanță

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Pentru Eva Cesnat, profesoară de școală, impunerea unui caiet de vară unui copil nu este o idee bună.

„Impunerea unui caiet de vară unui copil îi va da senzația de corvoadă: riscul este ca el să asocieze școala cu acest sentiment de sarcină impusă pe care l-a simțit în timpul vacanței. Acest lucru poate provoca dezgust academic și, prin urmare, poate avea un impact negativ asupra rezultatelor viitoare.”

De aceeași părere este și Sandrine Vaillant, profesoară de engleză într-o facultate: „Unii elevi se întorc obosiți sau chiar deja plictisiți la cursuri încă de la începutul anului școlar, pentru că le-au fost impuse exerciții în timpul verii.”

Sandrine adaugă că acest lucru poate diminua entuziasmul și motivația elevilor pentru învățare, făcându-i să perceapă școala ca pe o obligație constantă și epuizantă.

Ambele profesoare subliniază importanța unei pauze reale în timpul vacanței de vară, timp în care copiii să se bucure de relaxare, joacă și activități recreative. „Vacanța de vară ar trebui să fie un timp de odihnă și descoperire personală pentru copii, nu o prelungire a anului școlar”, spune Eva Cesnat. Ea sugerează alternative precum excursiile, activitățile sportive sau hobby-urile creative, care pot stimula mintea copiilor fără a le impune aceleași rigori ca și școala.

Sandrine Vaillant este de acord, menționând că în locul temelor de vacanță, părinții ar putea încuraja lectura de plăcere, vizitele la muzee sau participarea la tabere de vară, care oferă oportunități educative într-un mod mai relaxat și plăcut. „Educația nu se oprește în afara școlii, dar trebuie să fie adaptată perioadei de vacanță” ,concluzionează ea.

Cei care spun DA caietelor de vacanță

SURSA FOTO: freepik.com @philipimage

La rândul ei, Eliza Lorigny, profesoară, consideră că utilizarea caietelor de vacanță este benefică pentru copii: „Un caiet de vacanță ajută la consolidarea cunoștințelor învățate la școală și, în plus, poate oferi un avans în programul pentru noul an școlar. Prin urmare, poate fi foarte util.”

Totuși, Eliza avertizează că părinții trebuie să fie atenți să nu transforme caietul de vacanță într-o povară sau o pedeapsă. Ea sugerează ca acesta să nu fie folosit pe tot parcursul verii și, pentru a-l face mai atractiv pentru copil, părinții ar trebui să se implice activ, stând lângă copil și ajutându-l atunci când lucrează la o pagină din caiet.

Delphine Théaudin, psiholog clinician, susține de asemenea beneficiile caietelor de vacanță. Ea explică: „Observăm uneori că copiii sunt foarte entuziasmați de achiziționarea caietului de vacanță. Pentru ei, termenul 'vacanță' poate fi destul de plăcut, deși nu sunt neapărat conștienți de intențiile părinților. Pentru tatăl sau mama, caietul reprezintă un mod de a menține legătura cu învățarea școlară și de a păstra abilitățile dobândite.”

Delphine subliniază că nu este necesar ca părinții să le ofere caietul de vacanță copiilor în fiecare zi. Important este ca acest timp de studiu să nu fie perceput ca o constrângere și să nu genereze tensiune în familie.

„Acest timp trebuie să fie pozitiv și relaxant pentru copil; altfel, nu va avea niciun beneficiu”, explică ea. În plus, vacanțele trebuie să fie și un timp de relaxare și recreere, pentru ca cei mici să se poată odihni și să se bucure de timpul liber.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel