Este corect să aduci copiii la înmormântări? Erori pe care le fac părinții
Data publicării:
Mulți părinți cred că moartea este ceva care îi afectează doar pe adulți, dar și copiii sunt capabili să înțeleagă și să se întristeze.

Întotdeauna au existat opinii contradictorii în rândul părinților când vine vorba de aducerea  copiilor la înmormântări. Mulți părinți, stabilind că doliu este o problemă a adulților, le refuză copiilor posibilitatea de a dezvolta de la început gestionarea durerii rezultate în urma pierderii.

Adesea, oamenii, care se gândesc la înmormântări din copilărie la care nu au putut să participe, experimentează un sentiment de regret.

Acest lucru se datorează faptului că  percepem înmormântarea ca pe un moment de rămas bun, o posibilitate pe care tindem să o refuzăm copiilor de teamă că sunt prea fragili.

Copiii și moartea nu există pe planuri diferite. În calitate de copii, de fapt, nu ne este frică intrinsec de moarte, dar devenim speriați pe baza reacțiilor pe care le vedem că apar la adulții din jurul nostru.

Dacă părinții par speriați, copiii vor emula aceeași reacție, asociind înmormântarea și moartea cu ceva de care să se teamă.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-10485382_61255300.jpg)

Fotografie: Cottombro Studio/ Pexels

De ce este important să permitem copiilor să participe la înmormântări

În primul rând, copilul face parte din unitatea familială și, prin urmare, ar trebui să ia parte la evenimentele importante care punctează experiența familiei. Inclusiv pe cei triști.

A permite copiilor să ia parte la înmormântarea unei rude apropiate înseamnă a le permite să-și dea seama de sentimentul de pierdere, de acceptarea sfârșitului și de durerea care vine odată cu acesta.

Tindem să subestimăm abilitățile de procesare emoțională ale copiilor, care trăiesc de fapt aceleași emoții ca și adulții, cu aceeași nevoie de a înțelege ce s-a întâmplat.

De aceea  este important să le sugerăm să participe la înmormântarea în cauză, fără a-i forța. De fapt, este esențial ca copilul să fie, în primul rând, conștient de pierdere, întrucât o lipsă de comunicare l-ar putea face să se simtă nedemn sau în afara unității familiale.

Apoi, este recomandabil să-i întrebați dacă doresc să participe la înmormântare, explicându-i despre ce este vorba. 

În cazul unui răspuns negativ, va trebui să-l accepți, dar cu conștientizarea că este necesar să abordezi subiectul și să nu-l lași să treacă de parcă ar fi un capriciu al momentului.

În cazul unui răspuns pozitiv, poți în schimb să-i explici copilului că este un ritual de a saluta persoana decedată, invitându-l poate să pregătească un mic cadou pe care să-l lase celui decedat. Un desen sau o notă îl poate ajuta pe copil să-și ia rămas bun de la persoană, revărsând o parte din emoțiile sale în gest.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-10485439_67996600.jpg)

Fotografie: Cottombro Studio/ Pexels

Dar cum să vorbești copiilor despre moarte?

De multe ori copiii pot răspunde negativ la întrebarea „Vrei să vii la înmormântarea bunicului?”, dar doar pentru că adulții nu au avut răbdarea să le explice ce s-a întâmplat cu adevărat.
Din păcate, nu există formule perfecte pentru inițierea copiilor în doliu,  dar cu siguranță există concepte de evitat, deoarece tind să provoace confuzie.

De exemplu, a spune că persoana a mers în Rai poate fi alienant pentru un copil care tocmai a văzut sicriul îngropat pe pământ. În mod similar, definirea morții ca „o călătorie” ar putea transmite copilului sentimentul că a fost abandonat sau că există posibilitatea de a se întoarce din călătorie.

A spune că mătușa „s-a îmbolnăvit și a murit” poate genera conexiuni mentale incorecte, dând naștere unor corelații necorespunzătoare între boală și moarte. În mod similar, dacă mătușa „a mers la spital și a murit”, expresia ar putea provoca teamă și anxietate față de spitale.

Cu siguranță,  să vorbești cu copiii despre moarte și riturile funerare nu este un lucru simplu, important este să-ți amintești mereu să fii sincer, deoarece copiii nu au o capacitate mai mică de a procesa emoțiile decât adulții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Cât ar trebui să dureze rezolvarea temelor pentru acasă? Niciodată mai mult de atât

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat / FOTO: freepik.com @weyo

10 strategii de parenting pe care orice părinte ar trebui să le aplice pentru a-și ajuta copilul să se simtă unic, iubit și apreciat

pixel