Este recomandat să le scoți amigdalele copiilor?
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Sanatate
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic situate de fiecare parte a intrării în faringe, având rolul principal de a proteja sistemul respirator împotriva invaziei microorganismelor care provoacă infecții.

Datorită locației și funcției lor, amigdalele ajută la identificarea bacteriilor și virusurilor care intră în contact cu mucoasele respiratorii.

Această activitate face ca amigdalele să fie frecvent infectate în primii ani de viață, să se inflameze și să crească în dimensiuni pe parcursul copilăriei.

Citește și Vârsta pubertății scade alarmant, chiar până la 6 ani! Riscurile acestei tendințe îngrijorătoare, explicate de experți

Amigdalită acută

Amigdalita acută este o afecțiune cauzată de infecția și inflamația amigdalelor palatine. Poate fi provocată de viruși sau, mai frecvent, de bacterii.

SURSA FOTO: Freepik.com@prostock-studio

Este mult mai frecventă la copii și, atunci când apare în mod repetat, poate duce la hipertrofia amigdalelor (mărirea dimensiunii acestora) și la amigdalita cronică.

Citește și Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Se caracterizează prin: durere în gât, dificultăți la înghițire și respirație, voce răgușită, afectarea stării generale, febră ridicată, refuzul alimentelor, dureri de cap și mărirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.

Tratament

Dacă procesul nu este tratat corespunzător, infecția poate progresa, ducând la extinderea acesteia și la infecții adiacente, cum ar fi abcesul periamigdalian sau abcesul retrofaringian.

Tratamentul cu antibiotice trebuie să dureze între șapte și zece zile, iar antibioticul de alegere este de obicei penicilina. Ampicilina și amoxicilina, cu sau fără acid clavulanic, sunt și ele eficiente.

Măsurile terapeutice generale sunt benefice, cum ar fi administrarea de antitermice sau gargarele, deoarece acestea scurtează procesul și ameliorează simptomele.

De ce se îndepărtează amigdalele?

Amigdalele se îndepărtează atunci când sunt infectate cronic și prezintă infecții acute recurente, care afectează starea generală de sănătate a copilului.

SURSA FOTO: Freepik.com@vgstockstudio

De asemenea, se recomandă îndepărtarea acestora atunci când infecția este cauzată de streptococul beta-hemolitic, bacterie care poate duce la febră reumatică.

În plus, când infecțiile repetate au un impact asupra copilului, întârziind progresia, dezvoltarea și creșterea acestuia, precum și ritmul său de viață socială, școlară sau familială.

De asemenea, atunci când amigdalele infectate aduc mai multe prejudicii decât beneficii organismului copilului, pacientul va beneficia cu siguranță de pe urma intervenției chirurgicale, adică a amigdalectomiei.

Indicația pentru amigdalectomie va fi dată de pediatru, dar specialistul ORL (otorrinolaringologie) va lua decizia finală.

După cum am menționat anterior, indicațiile sunt multiple și se bazează pe riscurile sau prejudiciile pe care pacientul le-ar putea avea dacă amigdalele rămân prezente.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Studiu: Copiii pot deveni obezi încă din primii ani de viață

Un nou studiu, publicat în JAMA Network Open pe 29...



Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

pixel