Ești o mamă prea pretențioasă? Iată 5 semne inconfundabile
Data publicării:
A fi prea exigent cu copiii tăi îi poate face să fie nesiguri, stresați și plini de resentimente față de tine. Vă arătăm câteva semne că este posibil să aveți nevoie să fiți mai flexibilă.

În calitate de adult responsabil pentru un copil, o parte din munca ta este să stabilești limite, să stabilești niște linii directoare și să atribui diverse sarcini.

Totuși, trebuie să faci asta cu flexibilitate, răbdare și respect față de copil. Altfel, riști să devii o mamă prea solicitantă și să afectezi negativ dezvoltarea psihologică a copilului tău.

De fapt, creșterea cu părinți prea opresivi poate duce la probleme serioase. Copilul poate deveni o persoană perfecționistă și nesigură, căreia îi este frică să facă față provocărilor pentru că crede că nu le poate face față.

În plus, dependența se dezvoltă adesea și este nevoie de multă muncă pentru a lua decizii și a funcționa independent. Inflexibilitatea transmisă de la părinți la copii îi afectează pe minori în relațiile lor sociale, pe care poate nu știu să le gestioneze adecvat.

Legătura părinte-copil este și ea afectată. Astfel copiii cresc manifestând o atitudine de supunere care ascunde în cele din urmă resentimentele și resentimentele.

Sau, dimpotrivă, au tendința de a se răzvrăti împotriva oricărei ordini parentale, ca mecanism de reacție la exigențe mari. 

Ești o mamă prea pretențioasă?

Semne că ești o mamă exigentă pot fi găsite analizând comportamentul tău sau în atitudinile și reacțiile copiilor tăi, deoarece acestea sunt o reflectare directă a muncii tale.

Iată câteva dintre semnele că este posibil să fi abuzat de stilul parental autoritar.

1. Ești inflexibil și nu știi să negociezi

Credeți că copiii ar trebui să se supună întotdeauna fără a pune sub semnul întrebării comenzile adulților. Din același motiv, atunci când stabilești norme sau reguli, nu le permiți copiilor tăi să-și exprime părerea în acest sens și nici nu te deschizi la posibilitatea de a fi de acord cu ei.

Cu toate acestea, realitatea este că implicarea copiilor în aplicarea disciplinei este foarte pozitivă. Dacă simt că vocea lor este auzită, dacă înțeleg de ce există limite și dacă li se oferă posibilitatea de a comenta, vor fi mai dispuși să colaboreze și să se conformeze.

2. Fotografie... (pexels-gabby-k-7352915_52995200.jpg)

Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

2. Nu poți tolera erorile? Ești o mamă prea pretențioasă

Când copiii tăi fac o greșeală, subliniezi puternic acest lucru și îi certați pentru greșeala lor. Indiferent dacă vărsă lapte atunci când servesc micul dejun sau fac greșit temele de matematică, ești aspru cu privire la greșeli și îi cerți cu manifestări de furie și dezamăgire.

Această atitudine poate fi foarte dăunătoare, deoarece greșelile fac parte din învățare și aceasta trebuie folosită pentru a ajuta copiii să se îmbunătățească. Răbdarea, toleranța și înțelegerea sunt cele mai bune modalități de a face față greșelilor din copilărie. În acest fel, copiii tăi învață și să fie plini de compasiune cu ei înșiși și să se încurajeze să continue atunci când se poticnesc.

3. Neglijezi realizările și punctele forte

Ai tendința de a-ți concentra atenția asupra eșecurilor și zonelor de îmbunătățire, dar neglijezi realizările și calitățile copiilor tăi.

Rareori îi lauzi sau le recunoști meritele, pentru că presupui că se vor încredere prea mult. Această atitudine îi poate demotiva pe copii, le poate scădea stima de sine și îi poate face să creadă că nu sunt niciodată suficient de buni.

4. Pretinzi de la copilul tău mult peste capacitatea lui

Este esențial să luăm în considerare în ce stadiu de dezvoltare se află copilul și care sunt abilitățile sale. A face cereri peste nivelul său de maturitate creează doar angoasă și frustrare.

Ai putea crede că cu aceste „provocări” îl determini să fie mai bun sau să-și îmbunătățească dezvoltarea, dar este esențial să-i respecți timpul.

5. Așteptări ireale

În adâncul sufletului ai sentimentul că copiii tăi sunt scrisoarea ta de introducere în lume și de aceea aștepți atât de mult de la ei.

Simți că greșelile tale te arată ca o mamă imperfectă și ai tendința de a te compara cu alte familii. În realitate, este probabil ca totul să plece de la cât de mult aștepți de la tine, așteptare pe care ajungi să o transferi copiilor tăi.

Dacă ești o mamă prea pretențioasă, este timpul să faci niște schimbări

După cum am spus la început, a fi o mamă prea pretențioasă poate duce la dificultăți emoționale pentru copiii tăi în viitor. Prin urmare, dacă te-ai văzut identificat cu oricare dintre afirmațiile anterioare, este important să-ți regândești stilul parental.

Copiii au nevoie de limite, da, dar și de afecțiune, flexibilitate și sprijin cuprinzător în dezvoltarea lor. Fără aceste ingrediente, este posibil ca copiii tăi să se supună și să se conformeze, dar fără a dobândi cu adevărat valori personale și strategii utile pentru viață. Dimpotrivă, vor trăi sub presiune care le va fi absolut dăunătoare.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel