Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!”
Uită de părinții elicopter sau de mamele tigru: pe rețelele de socializare circulă acum un nou tip de parenting, cel al „mamelor roz”.
Expresia provine dintr-un videoclip TikTok în care o fată povestește o situație tensionată cu mama sa.
Adolescenta explică: „Eram la duș când mama a început să bată insistent la ușă, cerându-mi ajutor pentru niște lucruri roz din camera mea.” Când tânăra a întrebat ce anume înseamnă „lucruri roz”, mama s-a enervat și i-a cerut, furioasă: „Adu-mi pungile roz!”
Adolescenta a încercat să se apere, susținând că expresia „lucruri roz” era mult prea vagă, însă acest lucru nu a făcut decât să o exaspereze și mai tare pe mamă. În cele din urmă, și tatăl fetei s-a arătat deranjat de situație, criticând-o pe adolescentă pentru „lipsa de respect”.
Această interacțiune a declanșat numeroase reacții pe TikTok, mulți utilizatori identificându-se fie cu mama, fie cu adolescenta, alimentând astfel discuțiile despre stiluri de parenting.
SURSA FOTO: freepik.com @nataliiastoksuietska
Așa a luat naștere tendința „Pink Tote Mom”. De atunci, numeroși utilizatori, atât copii, cât și părinți, au intervenit pentru a vorbi despre propria lor „Pink Tote Mom” – un termen asociat cu mame autoritare, agresive și critice, care își varsă frustrările asupra copiilor.
Un psihiatru specializat în copii, dr. Willough Jenkins, a intervenit pe rețeaua de socializare pentru a oferi un sfat părinților: „Este o oportunitate de învățare pentru părinți. Cred că urmărirea acestor videoclipuri și observarea impactului comportamentului lor asupra copiilor poate fi revelatoare”, a explicat specialistul, conform parents.fr. El a descris astfel de situații drept un exemplu clasic de „deplasare a furiei”.
SURSA FOTO: freepik.com @satura86
Te întrebi dacă ești o mamă sau un tată cu „roz”? Potrivit dr. Jenkins, răspunsul stă în introspecție: puneți-vă întrebarea de unde vine furia voastră și unde o direcționați.
„Agresiunea deplasată este un mecanism de apărare prin care emoțiile negative sunt redirecționate de la sursa lor reală către o țintă percepută ca fiind mai puțin amenințătoare”, explică specialistul.
Un exemplu clasic, spune dr. Jenkins, este un părinte care se întoarce acasă supărat pe șeful său, dar își varsă nervii pe partener. În mod similar, pot exista părinți care, deși sunt frustrați din alte motive (și nu din cauza „lucrurilor roz”!), își descarcă furia pe fiica lor adolescentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Experții de la Universitatea...