”Ești prea mic să înțelegi”: Iată de ce să nu spui niciodată această frază copilului tău
Data publicării:
Expresia „Nu poți înțelege, ești prea mic” este înjositoare pentru copiii noștri. Unele subiecte sunt greu de explicat, altele credem că este prea devreme să le propunem. Cu toate acestea, să cauți cuvintele potrivite pentru a explica fiecare concept copiilor este mult mai bine decât să-i lași cu întrebări și confuzie.  

”E mic, nu înțelege ” de câte ori în chinul unei certuri cu partenerul nostru sau când, de furie, scoatem niște vorbe urâte, întâlnindu-ne privirea furioasă a micuțului nostru din spatele ușii, am spus această frază?

Adevărul este că cei mici nu înțeleg rostul conversațiilor adulților, acele care se poartă la masă după cină, când vorbesc despre bani, griji legate de muncă, sau plânsul de o relație care se încheie.

Copiii învață din răspunsurile noastre

Confruntați cu întrebările curioase ale copiilor, la care răspunsurile noastre sunt singurele mijloace pe care le au la dispoziție pentru a învăța despre lume, nu ar trebui să le spunem niciodată: „Ești prea mic, când vei fi mare vei înțelege”. Procedând astfel, copiii vor crede că ceea ce nu le spunem este prea mare pentru ei și prea dificil. Dacă nici măcar părinții lui, primii săi profesori, nu o pot explica, atunci clar... este vorba despre ceva înfricoșător și dificil.

Mai rău, copiii care își măsoară și percepția despre ei înșiși prin cuvintele noastre se pot simți inadecvați, incapabili de a înțelege și se pot convinge că nu sunt suficient de buni pentru a înțelege. Imaginați-vă că sunteți tratați așa, să nu cunoașteți un subiect la serviciu și să vi se spună că oricum nu putem înțelege, cât de înjositor ar fi ? Același lucru este valabil și pentru copii.

Alege cuvinte pentru a te explica

Dacă copilul ne-a văzut certându-ne cu partenerul nostru, să-i explicăm că cearta face parte din relație, că uneori ridicăm vocea pentru că în furie ne chinuim să ascultăm și să fim ascultați, că este greșit, dar că este de asemenea, normal să faci greșeli.

Dacă la televizor, sau pe orice dispozitiv digital apare brusc o imagine pe care nu am putut-o prevedea și pe care credem că copilul încă nu o poate înțelege, încercăm totuși să le răspundem la întrebări, cu un limbaj care pare potrivit vârstei:

„Este o scenă pentru adulți, nu este nimic de care să te temi, sunt doi oameni care se iubesc și țin foarte mult unul la celălalt”. Acest lucru este mult mai puțin traumatizant pentru copil decât să închidă brusc ochii sau să-i răspundă: „Nu e pentru tine, ești mic”, crescându-i doar curiozitatea sau perplexitatea.

Adevărul este că totul depinde de noi, de cuvintele pe care ne hotărâm să le rostim și, de asemenea, de cele pe care alegem să nu le spunem, dar pe care copiii noștri sunt capabili să le intuiască.

Important este să nu-i disprețuim, spunându-le lucruri pe care noi nu le gândim, niciunul dintre noi nu crede cu adevărat că copilul nostru nu le poate înțelege, dimpotrivă, în lumea tehnologică și de ultimă oră în care ne aflăm trebuie să fim din ce în ce mai gata să fie uimit de ceea ce copiii, pe de altă parte, sunt capabili să intuiască și să înțeleagă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: comunicare  continut  copii  familie 

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel