Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Familiile se creează din mers, dar nu știm întotdeauna cum. Cu toate acestea, este important să ne oprim și să ne gândim ce ne va face un bun cap de familie și să punem în practică această reflecție.
Multă vreme, modelul de familie „normală” a fost unul care concentra autoritatea într-o singură persoană, care era de obicei tatăl.
Băieții și fetele au fost nevoiți să se limiteze la respectarea și respectarea regulilor, pentru că nu mai era loc de dialog și de vorbit despre emoții.
Acum, în lumina schimbărilor sociale și la sfatul experților, încercăm să transformăm acest model parental într-unul mai egalitar și mai simetric, unde vocea tuturor conviețuitorilor este auzită.
Prin urmare, obiectivul este de a spori contribuția tuturor și de a promova participarea tuturor.
Foto: Emma Bauso/ Pexels
Din educația conștientă și respectuoasă se remarcă rolul adulților în dezvoltarea copilăriei, dar nu dintr-o poziție autoritară, ci mai degrabă ca o figură empatică și respectuoasă.
Nu toată lumea se naște cu caracteristicile unui bun susținător, dar este ceva care se practică și se perfecționează în timp.
Cu toate acestea, unele caracteristici personale vă ajută să îndepliniți mai bine acest rol, cum ar fi cele pe care vi le vom împărtăși mai jos.
Aceasta implică faptul că este atent la nevoile celorlalți și, în același timp, la schimbările sociale și la contextul care îl înconjoară.
În acest fel își poate da seama că circumstanțele se schimbă și codată cu acestea se schimbă și modul în care familia este obișnuită să rezolve anumite situații, mod care nu mai este funcțional.
Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels
Comunicarea este multidirecțională și proactivă, astfel încât să contribuie la consolidarea legăturilor familiale. Un lider bun nu așteaptă să apară situații, ci le prevede și încearcă să genereze legături de încredere și apropiere.
Nu se bazează pe propria autoritate sau pe ierarhia familiei, ci se preocupă să creeze o atmosferă caldă și confortabilă pentru toți membrii săi.
Liderul nu vrea să-și impună deciziile, ci mai degrabă încearcă să ajungă la acorduri. Când acest lucru nu este posibil sau când problema de interes nu este supusă negocierii, încearcă să-și explice motivele.
De exemplu, dacă copiii mai mici nu vor să mănânce legume, încercați să creați un climat de înțelegere și învățați-i care sunt beneficiile acestui lucru. În ciuda respingerii, el se menține pe poziție și încearcă să găsească o modalitate de a mulțumi ambele părți.
Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels
Pentru a fi un ghid bun, trebuie să vă cunoașteți punctele forte și limitările. În acest fel, este mai ușor să identificăm circumstanțele în care ne proiectăm neajunsurile asupra celorlalți și să evităm să facem acest lucru.
Mai mult, pentru a însoți parentalitatea, este important să putem reflecta asupra educației cuiva, care au fost modelele parentale și să alegem ce am dori să menținem și ce ne-am dori să schimbăm.
„Există o mare diferență între a spune și a face” iar situațiile cotidiene ne împiedică adesea să păstrăm cumpătarea necesară pentru a aborda anumite situații. Cu toate acestea, relațiile bune sunt cultivate zilnic și acest lucru necesită timp și practică.
Pentru a deveni un bun lider de familie, puteți urma următoarele sfaturi:
- Petreceți timp cu familia: Împărtășirea planurilor de timp liber, dincolo de îndatoriri, este esențială pentru ca toată lumea să facă parte din viața de zi cu zi a celuilalt. De exemplu, spuneți copiilor dumneavoastră cum a fost ziua de muncă sau care au fost dificultățile. Acest lucru nu numai că întărește legăturile, dar „umanizează” relațiile.
- Cunoaște-te: oamenii își schimbă gusturile, aspirațiile și interesele de-a lungul vieții. De multe ori rămânem cu o imagine veche a partenerilor noștri, așa că este esențial să ne reconectăm cu ei pentru a realiza o bună conviețuire. În plus, acest lucru ne permite să învățăm unii de la alții.
- Gestionați-vă emoțiile: Acest lucru transformă mediul familial într-un spațiu sigur și de încredere, unde oamenii își pot exprima emoțiile și își pot găsi sprijin. Părinții nu trebuie să inspire frică, ci să reprezinte refugiul necondiționat la care să apeleze atunci când se confruntă cu o dificultate.
Acordați spațiu dialogului, întrebați: este important să dezvoltați obiceiul de a întreba cealaltă persoană cum merge, cum merg lucrurile, cum se simte. Nu este doar o modalitate de a manifesta interes, ci și de a genera spațiu pentru a vorbi.
În sfârșit, în acest rol de cap de familie, este important să recunoaștem și să separăm așteptările de realitate.
Copiii sunt adesea împinși să fie modelele pe care părinții lor le au în vedere, cu prețul renunțării la propriile lor dorințe. Acest lucru provoacă mult disconfort și suferință minorilor.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.