Ești un părinte care controlează? Iată ce riscă copiii care sunt controlați în exces de părinți
Data publicării:
Creșterea cu părinți care controlează ne poate influența profund dezvoltarea și ne poate modela modelele de comportament la vârsta adultă.

Dacă ai crescut cu părinți care controlează, probabil ai observat unele trăsături care persistă până la vârsta adultă. Controlul parental excesiv poate avea un impact profund asupra dezvoltării copilului și poate modela modelele de comportament ale acestuia.

Cercetările psihologice au arătat că cei care se considerau produsul unor părinți exagerat de exigenți erau mai deprimați, mai anxioși și aveau probleme în a se înțelege bine cu ceilalți. Implicarea excesivă a părinților afectează evoluția naturală a autonomiei copilului.


Cel mai probabil nu îți dai seama ce înseamnă de fapt controlul asupra copiilor. Nu este vorba despre a te îngriji să-i oferi trei mese principale și două gustări, ci despre a insista să le mănânce atunci când lui nu-i e foame.

2. Fotografie... (pexels-anastasiya-gepp-654466-2333714_28088200.jpg)

Fotografie de la Anastasia Gepp/Pexels

Nu e nici despre a nu-l lăsa să plece în sandale când plouă, ci despre ai răspunde cu „Pentru că așa zic eu, de-aia!“ când te întreabă de ce. Și nici despre a-l determina să învețe o limbă străină. Ci despre a-l învinovăți dacă nu reușește, spunându-i „Asta e ce merit eu, după tot ce am făcut pentru tine?“ 

1. Stima de sine scăzută

Copiii părinților care controlează cresc adesea simțindu-se dezamăgiți. Din cauza criticilor constante și a lipsei de încredere în sine, mulți adulți au dificultăți să se simtă încrezători și competenți.

2. Dificultate în exprimarea emoțiilor

În familiile în care părinții suprimă exprimarea emoțiilor, copiii își dezvoltă adesea obiceiul de a-și suprima sentimentele. Ca adulți, au dificultăți în a-și recunoaște, a comunica și a-și gestiona emoțiile.

3. Frica de comparație

Părinții care controlează recurg adesea la critici și la manipulare emoțională, ceea ce îi face pe copii să se teamă de confruntare. La vârsta adultă, acest lucru se manifestă prin dificultăți de a stabili limite și de a exprima dezacordul.

3. Fotografie... (pexels-creationhill-1261909_34637800.jpg)

Fotografie de la Creation Hill/ Pexels

4. Perfecționismul

Copiii părinților controlanți dezvoltă adesea tendințe perfecționiste din cauza așteptărilor mari și a intoleranței la greșeli. Perfecționismul poate duce la stres, epuizare și dificultăți în delegarea sarcinilor.

5. Dificultate în stabilirea unor relații sănătoase

Din cauza unei copilării în care relațiile erau pline de control și supunere, copiii deveniți adulți au dificultăți în a stabili relații sănătoase, echitabile. Ei se regăsesc adesea în relații care reflectă dinamica copilăriei.

6. Responsabilitate excesivă și plăcere celorlalți

Adulții care cresc cu părinți controlanți își asumă adesea o responsabilitate excesivă pentru sentimentele și nevoile celorlalți. Ei devin oameni care încearcă să îi mulțumească pe toți, chiar și în detrimentul lor.

7. Dificultate în luarea deciziilor

Când părinții iau toate deciziile importante în timpul copilăriei, adulților le este greu să aibă încredere în propriile lor judecăți. Acest lucru duce la îndoieli continue și dificultăți în luarea independentă a deciziilor.

8. Tendința de a se neglija pe sine

În familiile în care copiii sunt învățați să pună pe primul loc nevoile părinților, adulții își neglijează adesea propriile nevoi. Acest lucru se manifestă printr-o lipsă de grijă față de sănătatea fizică și emoțională.

Concluzie: Înțelegerea acestor caracteristici este primul pas în depășirea efectelor negative ale controlului parentalității. Cu ajutorul terapiei, stabilirii limitelor și îngrijirii de sine, aceste tipare pot fi transformate și puteți duce o viață mai împlinită. Ține minte, trecutul tău nu te definește; ai puterea de a crea un viitor mai bun.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Copil răsfățat: Semne că ați putea crește un „mic terorist”

Ca părinte, este firesc să-ți dorești tot ce este mai...

5 semne că ai o relație bună cu copilul tău

Unul dintre cele mai dificile lucruri din viața unui...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bune maniere: Acestea sunt cele 20 de reguli pe care copiii trebuie să le cunoască, conform unei școli de etichetă din New York

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?” / FOTO: freepik.com @freepik

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?”

Cele două fațete ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @kgtoh

Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

pixel