Ești un părinte „pe termen scurt” sau „pe termen lung”? Psihologii explică diferența și cum îți influențează copilul
Data publicării:
Preferi un stil de parenting pe termen scurt sau pe termen lung? Un psiholog te ajută să înțelegi mai bine avantajele și dezavantajele fiecărei abordări.

„Putem să ne pregătim copiii doar pentru sentimentele pe care le permitem să le experimenteze”, afirmă psihologul Becky Kennedy, conform parents.fr.

Copiii trăiesc emoții foarte intense și, adesea, nu știu cum să le gestioneze. Sarcina părinților este să-i ajute să își regleze emoțiile, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor.

Răbdarea ne este pusă la încercare, mai ales atunci când copilul face o criză de furie în mijlocul unui magazin, iar ziua se apropie de sfârșit.

 

Două abordări: parentingul pe termen scurt și parentingul pe termen lung

 

SURSA FOTO: freepik.com @alexbrod89

În astfel de situații, potrivit psihologului, există două abordări: parentingul pe termen scurt și parentingul pe termen lung.

„Atunci când adoptăm o abordare pe termen scurt, ne concentrăm mai ales pe rezolvarea rapidă a situației, evitarea dezamăgirii copilului sau menținerea unei atmosfere liniștite.

Deși pare o strategie bine intenționată, în realitate, această abordare îi privează pe copii de oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a face față provocărilor inevitabile ale vieții”, explică terapeutul.

Becky Kennedy oferă și un exemplu concret: „Sunt la magazinul de jucării cu copilul meu pentru a cumpăra un cadou pentru vărul său, iar el îmi cere o minge, deși nu era în plan. Dacă aleg să acționez pe termen scurt, voi ceda dorinței lui, doar pentru a evita o criză emoțională.”

 

Găsirea echilibrului

 

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Problema cu educația pe termen scurt, în acest caz, este că copilul nu învață să facă față frustrării.

„Dar, până la urmă, nu cunosc niciun adult care să poată evita dezamăgirea sau frustrarea. Când copiii noștri vor deveni adulți, aceste sentimente vor face parte din viața lor. Fie vor fi învățat să le gestioneze, fie vor avea autocontrolul emoțional al unui copil de doi ani. Există un timp pentru toate”, explică psihologul.

De aceea, expertul în parenting recomandă găsirea unui echilibru între cele două abordări.

„Uneori, poți adopta o abordare pe termen scurt și să îi cumperi mingea. Alteori, este important să alegi o abordare pe termen lung și să spui: «Știu că îți este greu, dar nu îți voi cumpăra acea minge. Și, dacă vei avea o criză de furie, voi fi aici pentru tine. Rolul meu nu este să evit acest moment, ci să te ajut să treci peste el.»”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel