Exemple negative pe care părinții le transmit copiilor fără să-și dea seama: Greșelile pe care ar fi ideal să le evitați cu orice preț!
Data publicării:
Creșterea unui copil nu este o sarcină ușoară; îndoielile și nesiguranțele pândesc mereu, așteptând momentul potrivit să ne atace. Oare am procedat corect? Am exagerat cu pedeapsa? Poate cuvintele mele au fost prea dure? Acestea și alte întrebări își fac loc în mintea părinților, mai ales când aceștia sunt la început de drum.

Totuși, înainte de a discuta exemplele negative pe care le putem oferi copiilor noștri, este esențial să înțelegem că este imposibil să nu facem greșeli.

Educația timpurie este o călătorie plină de erori, așa că este mai bine să nu puneți prea multă presiune asupra dumneavoastră și să nu aspirați la perfecțiune.

Există însă unele greșeli pe care ar fi ideal să le evităm cu orice preț, deoarece pot avea repercusiuni negative asupra dezvoltării copiilor.

Citește și Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Exemple de comportamente greșite pe care părinții le transmit copiilor lor

SURSA FOTO: freepik.com @rimsha52

#1 Opinii contradictorii între părinți

Diferențele de criterii între părinți reprezintă una dintre cele mai mari greșeli în educația unui copil, notează etapainfantil.com. Fără să ne dăm seama, folosim adesea expresii precum „mai bine întreabă-ți mama” sau „cere permisiunea tatălui tău”, care le pot sugera copiilor că părinții nu sunt întotdeauna de acord între ei.

Și mai problematic este atunci când unul dintre părinți îi permite copilului ceva ce celălalt interzice; în acest fel, copilul poate deveni confuz și lipsit de un model de urmat. În plus, copiii sunt foarte intuitivi și pot folosi aceste contradicții pentru a obține ceea ce își doresc, manipulând uneori unul dintre părinți. De aceea, este esențial ca părinții să colaboreze și să fie consecvenți atunci când cresc un copil.

#2 Inconsecvența regulilor

Educația unui copil este un proces continuu, care se desfășoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Indiferent dacă sunteți acasă, la supermarket sau în parc, și oricât de obosit sau indispus ați fi, regulile impuse trebuie să rămână constante.

Aceasta înseamnă că ar trebui evitat să îi răspundeți copilului într-un mod neplăcut doar pentru că ați avut o zi proastă sau să penalizați un comportament pe care l-ați permis cu o zi înainte.

Regulile de bază trebuie respectate consecvent, altfel riscați să îl derutați pe copil și să îi transmiteți mesajul că emoțiile pot fi o scuză pentru anumite comportamente. Astfel, veți limita dezvoltarea autocontrolului emoțional.

#3 Insulte și umilire

În momente de furie, este posibil să spunem lucruri pe care ulterior le regretăm. De multe ori nu conștientizăm impactul cuvintelor noastre, dar ele pot lăsa răni adânci, mai ales atunci când un singur comportament al copilului este etichetat negativ.

De exemplu, dacă varsă un pahar cu lapte, nu ar trebui să îi spuneți „ești neîndemânatic”, deoarece aceasta îi poate afecta imaginea de sine.

De asemenea, nu este indicat să insultați alte persoane în prezența copilului, deoarece acesta poate ajunge să considere că insultele sunt un mod acceptabil de a relaționa. Dacă vreodată vă scapă o insultă sau o remarcă jignitoare, cereți-vă scuze imediat. Astfel, copilul va învăța că toți putem greși, dar că este important să avem smerenia de a corecta aceste greșeli.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum să crești un copil optimist: Ghid pentru părinți

Optimismul este o trăsătură valoroasă care poate...

Test: Află dacă ești un ”Părinte Dragon”

Părintele Dragon este un termen modern folosit pentru a...


Top citite
Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / FOTO: freepik.com @standret

Ce poate învăța un copil doar de la tată? Valorile fundamentale care modelează încrederea și caracterul unui viitor adult, explicate de Daniela Gavankar / VIDEO

Foto: Freepik @freepik

Cum cultivăm plăcerea de a face teme. Oana Moraru: Visul nostru să ne vedem copiii că lucrează temele singuri

Foto: Freepik @BillionPhotos

Cele 6 sfaturi ale lui Albert Einstein pentru a crește copii de succes

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

pixel