Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Este firesc să ne întrebăm: există părinți buni și răi? Este un subiect care trezește dezbateri, dar, în esență, răspunsul se găsește în nuanțe.
Urania Cremene, expert în parenting, surprinde cu delicatețe acest paradox într-un dialog profund avut într-un podcast realizat de Ilinca Vandici:
”În măsura în care nu există doar întuneric și doar lumină și fiecare dintre noi avem ambele lucruri, ambele laturi, câteodată sclipim, câteodată dăm în gropi, câteodată ne iese, câteodată nu. Ce știu, în schimb, este că astăzi fiecare dintre noi suntem cea mai bună varianta noastră.
Poate că ne-am dorit să fim mai buni, mai frumoși, mai deștepți, mai aliniați cu valorile noastre, mai în controlul emoțiilor, mai înțelepți, dar astăzi, specific astăzi, suntem cea mai bună varianta de părinți pe care copiii noștri îi au. Și dacă plecăm de la treaba asta, cred că deja stăm bine. Nu știu ce înseamnă părinți răi”, a spus Urania Cremene.
Această perspectivă este revelatoare, pentru că ne îndeamnă să privim rolul de părinte prin prisma efortului și intenției, mai degrabă decât a perfecțiunii. Părinții sunt ființe imperfecte, care uneori strălucesc, alteori fac greșeli. Dar ceea ce contează cu adevărat este intenția lor.
Societatea ne îndeamnă adesea să căutăm rețeta perfectă pentru a fi părinți „buni”. Dar ce înseamnă cu adevărat acest termen? Urania Cremene explică faptul că părinții răi, în adevăratul sens al cuvântului, ar putea fi doar cei care, printr-o intenție conștientă, aleg să provoace rău.
"Există rău pe lumea asta. Există întuneric, tocmai pentru că există lumină. Dar la mine n-au ajuns niciodată acei părinți care își provoacă copiii pe o pantă, pe o călătorie a răului. Din potrivă, sunt cei care vor mai bine, vor mai frumos, vor mai în iubire și nu le iese întotdeauna."
Așadar, dacă intenția unui părinte este să ofere iubire, sprijin și ghidare, greșelile nu-l transformă într-un părinte „rău”. Mai degrabă, acestea sunt parte a procesului de învățare, atât pentru părinte, cât și pentru copil.
Interesant este că, uneori, chiar și intențiile cele mai bune pot fi percepute greșit de copii. Cine nu a auzit măcar o dată exclamația: „Ești cel mai rău părinte!”? Dar aceste cuvinte, venite din gura unui copil, nu reflectă răutatea unui părinte, ci reacția copilului la o situație pe care nu o înțelege sau o consideră nedreaptă.
"O spun de multe ori copiii treaba asta, dar asta nu are legătură cu intenția pe care noi o avem în spate." adaugă Urania Cremene. În aceste momente, părinții trebuie să aibă răbdare și să privească dincolo de cuvinte. Un copil își exprimă frustrarea, nu judecă caracterul părintelui.
Acceptarea faptului că nu există părinți perfecți este primul pas spre a deveni un părinte mai bun. În fiecare zi, părinții fac alegeri în funcție de cunoștințele și resursele pe care le au. Uneori, aceste alegeri nu sunt ideale, dar intenția din spatele lor este ceea ce contează cu adevărat.
Greșelile pot deveni momente de învățare. Este important ca părinții să-și recunoască slăbiciunile, să fie sinceri cu copiii lor și să caute să repare atunci când greșesc. Acest lucru le arată copiilor că este în regulă să greșești și că există mereu loc pentru a face mai bine.
Părinți buni și părinți răi – o etichetă simplistă pentru un rol atât de complex. Adevărul este că părinții nu sunt niciodată complet într-o extremă sau alta. Sunt oameni care oscilează între lumină și întuneric, între succese și greșeli, dar care, în cea mai mare parte a timpului, își doresc să fie cei mai buni părinți pe care copiii lor îi pot avea.
Prin intenția de a iubi, de a sprijini și de a învăța, fiecare părinte își croiește propriul drum. Și în această călătorie, imperfecțiunea nu este un obstacol, ci o parte naturală a iubirii și a relației părinte-copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...