Experiențele de neuitat care îi vor stimula creierul copilului și îi vor îmbogăți viața. Experți: „Sunt simple și nu ar trebui să rateze niciuna!”
Data publicării:
Cele mai bune experiențe din viață nu sunt de obicei planificate; ele se întâmplă întâmplător, iar noi pur și simplu ne găsim cufundați în ele și le savurăm. Același lucru se întâmplă și în copilărie. 

Totuși, dorința părinților de a-și ține copiii sub control în orice moment și de a le planifica agenda în detaliu îi poate împiedica cei mici să trăiască experiențe magice în această perioadă a vieții.

De aceea, trebuie să ne asigurăm că ei au ocazia de a trăi experiențe de neuitat în copilărie, așa cum sunt cele pe care le propunem mai jos.

Citește și Creșterea unui lider puternic. Descoperă abilitățile de leadership fundamentale pentru copii și cum le poți cultiva încă de la vârste fragede

Mersul desculț pe toate tipurile de teren

SURSA FOTO: freepik.com @tatsy


Știați că există peste 200.000 de terminații nervoase pe talpa piciorului?

Aceste terminații devin o explozie de senzații pentru copil, mai ales când se plimbă pe nisipul de pe plajă sau pe iarba umedă din parc.

De fapt, nu există nimic mai benefic pentru dezvoltarea creierului copilului, precum și pentru stimularea simțului propriocepției și echilibrului, decât aceste senzații.

Să fie în contact direct cu animalele

Copiii nu se tem de animale; curiozitatea îi determină să se apropie de ele, iar adulții sunt cei care le transmit această frică, notează specialiștii de la Ser Padres. Cu toate acestea, fiecare copil ar trebui să aibă ocazia de a fi în contact direct cu animalele.

S-a demonstrat că micuții care cresc cu animale dezvoltă rapid empatie și un puternic simț al responsabilității.

Să mănânce cu mâinile

Când copiii sunt mici, ei descoperă lumea nu doar prin vedere, ci și prin atingere.

Știai că acei copii care au voie să mănânce cu mâinile dezvoltă un vocabular mai bogat și învață un număr mai mare de cuvinte cu texturi diferite?

Prin urmare, din când în când, îi poți permite copilului să încalce regulile de etichetă acasă.

Să-și construiască propriul adăpost

Nu fiecare copil va avea propria casă în copac, dar asta nu înseamnă că trebuie să rateze experiența minunată de a-și construi un adăpost și de a-l împărtăși cu frații, verii sau prietenii.

Poate fi o „peșteră” construită din ramuri căzute în grădina de acasă sau chiar un cort în colțul camerei. Imaginația copilului va compensa orice lipsă și va transforma această activitate într-o aventură de neuitat.

Să trăiască o luptă de perne

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Luptele de perne nu sunt doar distracție, ci și o modalitate excelentă de a elibera tensiunea.

Așadar, din când în când, lasă-ți copiii să transforme pernele în „arme” și să sară pe paturi, în timp ce încerci să te ferești de „adversar”.

Să meargă în camping

Să petreci o noapte departe de casă, în natură, înconjurat de liniște și contemplând stelele, este o experiență magică pentru orice copil.

Aventura va fi și mai interesantă dacă aprindeți un foc și vă așezați în jurul lui, spunând povești, așa cum făceau strămoșii noștri.

Să-și construiască propriul zmeu și să-l lanseze

Nu contează dacă ești băiat sau fată, construirea unui zmeu cu propriile mâini și apoi zborul cu acesta va fi o experiență de neuitat, care îți va da un sentiment de împuternicire și încredere în sine.

Mai târziu, poți cumpăra zmee mai mari și mai frumoase, dar prima experiență va fi unică.

Să se joace în ploaie

Copiilor le place să se joace în ploaie, așa că profită de zilele mai calde de vară pentru a-i lăsa să se stropească în bălți sau să se murdărească în noroi.

Aceste experiențe senzoriale sunt unice, așa că nu le elimina doar din cauza temerilor legate de germeni și bacterii.

SURSA FOTO: freepik.com @jorfer

Să se urce într-un copac

În vârful unui copac, copilul privește lumea dintr-o altă perspectivă, se simte mai mare și emulează supereroii săi preferați.

Nu-i lua această experiență doar pentru că ți-e frică că ar putea cădea și se va răni. Oferă-i libertatea de care are nevoie pentru a explora lumea.

Să cultive plante

Plasarea unei semințe în pământ și grija de a o uda zilnic, până când planta încolțește și crește, este o experiență prețioasă pe care niciun copil nu ar trebui să o rateze.

Dacă nu ai o grădină, un ghiveci pe balcon poate îndeplini aceeași funcție.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel