Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”
Data publicării:
Doriți ca ai voștri copii să fie încrezători și de succes? Fiți atenți la modul în care îi lăudați, avertizează Jennifer Breheny Wallace, expertă în educație parentală.

În loc să le subliniați doar realizările, cum ar fi o notă bună la școală, concentrați-vă pe trăsăturile de caracter care îi ajută să aibă succes, spune Wallace, autoarea cărții „Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic – and What We Can Do About It”.

„Observarea și recunoașterea punctelor forte ale celor din jur îi face să se simtă importanți”, a declarat ea pentru CNBC Make It.

Pentru cartea sa, Wallace a intervievat psihologi specializați în educația copiilor și a chestionat 6.500 de părinți din SUA, colaborând cu Richard Weissbourd, psiholog pentru copii la Harvard Graduate School of Education. (Wallace însăși deține o diplomă de la Universitatea Harvard.)

Evidențierea onestității, creativității și altor atribute pozitive ale copiilor i-a ajutat adesea să se dezvolte sănătos din punct de vedere emoțional, potrivit cercetărilor lui Wallace. Oamenii devin „mai puternici și mai maturi nu prin laude excesive, ci prin faptul că sunt înțeleși și apreciați”, afirmă ea, citându-l pe Weissbourd.

„Trebuie să recunoaștem ceea ce este valoros în mod inerent în fiecare copil”, adaugă Wallace, „aspecte care nu au legătură cu realizările externe.”

Citește și Vrei să crești copii rezilienți și inteligenți? „Învață-i cum să se enerveze”, spune un psiholog

Unele laude sporesc presiunea

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Lăudarea copiilor pentru realizări specifice poate aduce mai mult rău decât bine, susțin unii psihologi.

Pentru mulți dintre copiii și adolescenții intervievați de Wallace, accentul pus pe obținerea notelor bune sau pe câștigarea unei competiții a amplificat presiunea și stresul pe care le resimțeau în a menține acele realizări.

„Aceasta devenea noua bază”, explică Wallace. „Și pur și simplu nu era sustenabil pentru acești copii. Laudele se transformau într-o presiune și mai mare, de genul: 'Acum, așteptăm asta de la tine'.”

Copiii care văd notele bune ca rezultat al efortului și al caracterului, nu doar al abilităților, tind să aibă mai mult succes în viitor, conform cercetărilor. De asemenea, copiii beneficiază enorm când înțeleg că părinții lor îi prețuiesc pentru cine sunt, nu doar pentru realizările lor, spune Wallace.

Acești copii își pot dezvolta încrederea în a aborda proiecte provocatoare fără teama de eșec și își construiesc reziliența pentru a reveni după eșecuri. Wallace adaugă: „În loc să ne lăudăm copiii, ar trebui să le arătăm că îi vedem pentru cine sunt cu adevărat și să-i cunoaștem profund pentru punctele lor forte.”

Vezi și Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

Cum să identifici exact ce să spui

SURSA FOTO: freepik.com @amnasofia98

Strategia lui Wallace este mai ușor de enunțat decât de aplicat, recunoaște ea. Identificarea punctelor forte ale copilului tău poate fi o provocare, mai ales când stresul parental te face să te concentrezi mai mult pe corectarea slăbiciunilor percepute.

„Credem că este datoria noastră să îmbunătățim slăbiciunile copiilor noștri”, explică Wallace. „Dar, de fapt, ar trebui să fim, așa cum spun cercetătorii, 'observatori ai punctelor forte', și să vedem cu adevărat calitățile pozitive ale copiilor noștri, astfel încât să le întărim pe acestea și să nu ne fixăm doar pe aspectele negative.”

Puteți cere profesorilor copiilor să vă ofere o perspectivă, deoarece aceștia sunt adesea pricepuți în a identifica și exprima punctele forte ale copiilor. Wallace spune că practică acest lucru atunci când văd fișele copiilor ei: când un profesor oferă un compliment, ea subliniază lauda și adaugă propria observație.

De exemplu, spune ea: „Și eu văd asta. Îți ajuți mereu frații. Ce minunat.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Cele mai frumoase cântecele de toamnă pentru copii

Toamna este un anotimp plin de magie, perfect pentru a...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel