Factorii care contribuie la autismul virtual, în afară de ecrane. Marius Zamfir: „Prin ASTA, îi omor copilului mecanismele genetice și neurologice care știu să producă și cât să producă!” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Psihologul clinician Marius Zamfir, specialist microbiomul uman, președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului, a subliniat la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactorul-șef ParintisiPitici.ro Loredana Iriciuc, că în cazurile de autism virtual există și alți factori de luat în considerare.

Marius Zamfir a subliniat că în multe cazuri de autism virtual există și un factor anxiogen prezent. Potrivit acestuia, 87% dintre cazuri prezintă un astfel de factor. Acest fond anxiogen poate fi identificat și prin comportamentul copilului în primele etape de dezvoltare.

„În mare parte din cazurile de autism virtual vorbim și de un fond anxiogen. 87% aveam un fond anxiogen.

Noi îl identificăm prin faptul că copilul la 1 an putea să meargă, avea capacitatea motrică să meargă, dar el a plecat abia pe la 1 an și 4 luni, 1 an și 6 luni singur în picioare, deci n-avea încredere în el să plece”, a precizat președintele Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului.

Zamfir remarcă că nu poate fi stabilit în mod precis procentul fiecărui factor în dezvoltarea autismului virtual. El subliniază că denumirea acestui tip de autism sugerează că există multiple influențe, inclusiv expunerea la ecrane, hiperprotecția și factorul anxiogen.

„Eu nu pot să știu în forma asta, cum am denumit autism virtual, cât la % este cauza ecranul, cât la % este factorul hiperprotectivitate, cât la % este factura anxiogen sau cât la % este, de fapt, combinația tuturor acestor factori”, a precizat psihologul clinician Marius Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Autism virtual | Marius Zamfir: „Multă lume NU a înțeles cu adevărat ce înseamnă!” Definiția CORECTĂ, chiar de la autorul termenului / VIDEO

Marius Zamfir: „Hiperprotectivitatea, un abuz asupra copilului”

SURSA FOTO: freepik.com @mnelen

Psihologul Marius Zamfir a adus în atenție conceptul de hiperprotecție, afirmând că acesta poate fi considerat un abuz asupra copilului. Argumentul său se bazează pe ideea că hiperprotecția împiedică dezvoltarea naturală a copilului. Conform expertului, dezvoltarea copilului necesită expunere la anumite niveluri de stres, într-o măsură controlată. Aceasta implică și momente în care copilul trebuie să facă față unor frustrări sau să experimenteze limitele. 

„Anul trecut, într-o conferință în Belgia, s-a considerat că hiperprotectivitatea este un abuz asupra copilului. De ce? Pentru că copilul, de fapt, nu este lăsat să se dezvolte.

Copilul se dezvoltă prin fix opusul hiperprotectivități!

Creierul unui copil se dezvoltă prin cantități de stres limitat, controlat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că mai trebuie să-l las și să plângă un pic, mai ales când plânge degeaba. Vrea o înghețată, îi cumpăr o înghețată, dacă mai vrea șapte, nu-i mai cumpăr. Poate să se enerveze el cât vrea, poate să dea cu fondul de pământ, poate să facă fel de fel de lucruri, nu mai primește. Sau: s-a jucat cu jucăria aceasta, o vrea pe cealaltă de sus? Păi, până n-o strânge pe asta, nu o va primi pe cealaltă!

Până la urmă, noi trebuie să ne gândim că vrem să formăm copiii aceștia să trăiască într-o societate în care trăim și noi. Și dacă ne analizăm o zi obișnuită, o să vedem că minim 90% din activitățile zilnice în timp ce le facem nu avem niciun chef să le facem.

Prin această hiperprotectivitate, eu, de fapt, nu-i fac decât să-i atenuez, să-i omor mare parte din aceste mecanisme genetice și neurologice care știu să producă și cât să producă hormonii stresului, hormonii plăcerii și când să producă lucrurile astea.

Vedeți, sunt extremele. Când n-am timp de tine, stai în fața unui ecran, când mă ocup de tine, `lasă că-ți dă mami să mănânci, lasă că strânge mami după tine`. Și, în felul acesta, copilul de fapt nu mai are timp să se dezvolte, nu mai are timp să interacționeze cu mediul senzorial, nu mai are timp motric pentru că face altcineva în locul lui”, susține Marius Zamfir.

Vezi și Autismul virtual poate să ducă în forma clinică a autismului clasic? Marius Zamfir: „Creierul are niște ferestre de oportunități care se închid și nu se mai dezvoltă corespunzător” / VIDEO

Marius Zamfir: „Dacă nu-l băgați pe copil în apă, cum să învețe să înoate?”

Psihologul a subliniat importanța experiențelor practice în dezvoltarea copiilor și a adus în discuție necesitatea unei abordări mai îndrăznețe din partea părinților în stimularea creșterii lor. Expertul a folosit o analogie cu învățarea înotului pentru a ilustra acest punct.

„Le spun părinților: vreți copilul să înoate? `Da!` Și ce faceți? Îl duceți la înot, dar acolo nu-l băgați în apă, că apa e udă, apa e rece, să protejezi copilul. Și după 1 an de zile aveți pretenție ca să știe să înoate? Păi, nu l-ați băgat în apă! Dacă nu-l băgați în apă, cum să învețe să înoate?”

Marius Zamfir a relatat și o experiență recentă în care a evaluat un copil care nu avea experiență într-o activitate simplă precum plasarea unor cercuri pe un băț. El a subliniat că, la vârsta de trei ani, lipsa acestor experiențe de bază poate avea consecințe negative asupra dezvoltării copilului.

„Chiar acum vin de la o evaluare. Copilul a pus niște cercuri pe băț? `Păi, nu știu, că nu a pus niciodată`. Are 3 ani! La 3 ani n-a făcut niciodată un incastru? `N-a făcut!` Săracul copil scotea piesa și după aceea voia să tragă din lateral, așa, de restul corpul. El nu văzuse în viața lui un incastru! Cum să se dezvolte acest copil? 

Am nevoie de materie primă, nevoie de stimulare, de muncitori, dar am nevoie și de interacțiune cu obiectele în sine, cu lucrurile, cu viața în sine”, a mai precizat Marius Zamfir.

Citește și În ciuda recomandărilor, peste 90% dintre copii sunt expuși la ecrane. Zamfir: „Părinții nu știu. Am încercat să-i informăm, am fost blocați! Cred că nu este rentabil pentru industria medicală”

Societatea ne împinge să-i protejăm pe copii într-un mod excesiv?

Loredana Iriciuc, redactorul-șef ParintisiPitici.ro, a împărtășit cu psihologul Marius Zamfir o observație legată de modul în care societatea pare să ne împingă să-i protejăm pe copii într-un mod excesiv. Expertul a fost de acord cu această perspectivă și a împărtășit propria experiență. Expertul a povestit cum, la un moment dat, simțea că e înconjurat doar de informații alarmante despre bacterii și alte pericole, iar presiunea de a cumpăra produse mai scumpe pentru copii era constantă. 

„Da, din păcate! Avem și noi trei copii acasă și îmi aduc aminte că împreună cu soția citeam nu știu ce reviste specifice. După ce citeam o revistă din aia avem impresia că stăm numai pe un munte de bacterii care ne omoară copiii, că trebuie să ne cumpărăm un cărucior de nu știu care. Vă spun eu că copilul nu are nicio treabă că e într-un cărucior de 5.000 lei sau e într-un cărucior de 300 lei, el tot într-un cărucior este.

El are nevoie, de fapt, de conectare! 

SURSA FOTO: freepik.com @vgstockstudio

Un alt factor pe care l-a identificat soția mea, care mă ajută și ea foarte mult în evaluări, având partea asta mai umană față de noi, bărbații, care suntem un pic mai mai reci, a identificat că foarte multe cazuri de mămici cu copii cu probleme au avut depresie postnatală ori o oboseală cronică. Într-o stare de depresie sau într-o stare de burnout, nu mai poți să ai grijă de tine de multe ori. Grijă ai fizic de copil, dar nu te mai poți conecta corect cu el. Trebuie să fii într-o stare bună, să-i zâmbești copilului, să râzi împreună cu el, să interacționezi împreună cu el.

S-ar putea ca starea asta, de multe ori, să aibă o influență destul de mare asupra dezvoltării ulterioare a copilului”, a mai spus Marius Zamfir.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel