Ce este boala obrajilor pălmuiți și cum o recunoști?
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
În Spania, incidența bolii Lyme este foarte scăzută, dar există îngrijorări cu privire la creșterea acesteia. În Spania există aproximativ 150 de cazuri de Lyme diagnosticate oficial, dar „ar putea fi mai mult de 1.000, deoarece mulți nu sunt diagnosticați, iar la alții simptomele dispar”.
Din cauza schimbărilor climatice, „numărul cazurilor de Lyme în Spania s-ar putea înmulți în următorul deceniu”, spun cei de la SOS Lyme Foundation.
Ce este boala Lyme?
Boala Lyme este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, care este transmisă la om prin mușcătura unei căpușe infectate.
Dacă nu este tratată la timp, boala Lyme poate cauza o serie de probleme de sănătate pe termen lung. Cele mai relevante pot fi oboseala cronică, durerile musculare și articulare, leziunile neurologice, tulburările de somn și problemele cognitive. De asemenea, s-a demonstrat că boala poate afecta sistemul cardiovascular, cu apariția aritmiilor cardiace și deteriorarea vaselor de sânge. În plus, dacă boala nu este tratată la timp, aceasta poate duce la boli autoimune și alte tulburări cronice de sănătate.
Se poate dezvolta într-o boală cronică care poate duce chiar la deces. Cu toate acestea, dacă este diagnosticată la timp și se administrează antibiotice, boala poate fi vindecată rapid și complet.
Se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate, fie direct (prin activități în aer liber în natură sau în parcuri), fie indirect, prin intermediul animalelor de companie.
Principalul vector al bolii în Europa este căpușa Ixodes ricinus. Nu toate căpușele transmit boala și nici nu mușcă oamenii. Există aproximativ 850 de tipuri diferite de căpușe.
Problema este că comunitatea medicală nu este familiarizată cu această boală și acest lucru complică diagnosticul, care poate dura luni de zile.
O căpușă trebuie să rămână atașată de corp timp de 24 până la 36 de ore pentru a transmite bacteria în sânge. Căpușele cu picioare negre pot fi atât de mici încât sunt aproape imposibil de văzut.
Evitați locurile în care este probabil să se afle căpușe, dar este bine să știți că căpușele trăiesc în zonele acoperite cu iarbă, tufișuri, copaci și animale.
Purtați îmbrăcăminte care să vă acopere cea mai mare parte a corpului. Dacă veți fi în zone umede sau împădurite, este bine să nu purtați prea multe părți ale corpului în aer.
Tratați hainele și echipamentul cu permethrin. Dacă vă întrebați cum să preveniți căpușele pe oameni, aceasta este o soluție bună. O soluție de 0,5% va fi suficientă. Alte repelente pentru insecte pot fi, de asemenea, foarte utile.
Bunul simț: Dacă doriți cu adevărat să știți cum să evitați să fiți mușcați de o căpușă, ar trebui să folosiți bunul simț. Evitați să ieșiți de pe poteci, nu vă întindeți sau nu vă rostogoliți pe jos, nu intrați în tufișuri înalte și nu exagerați atingând ramurile copacilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Pe măsură ce temperaturile...