Fiică, copil unic la părinți: Cu ce probleme s-ar putea confrunta, potrivit specialiștilor
Data publicării:
A fi un singur copil nu este în sine o problemă, dar ca adulți poate duce la potențiale conflicte de personalitate și dificultăți de adaptare. Mai mult, s-ar părea că această situație este trăită și mai intens atunci când este vorba de un singur copil.

În prima fază a vieții trebuie să depășim multe obstacole, ceea ce ne ajută să ne perfecționăm comportamentul viitor. Conviețuirea cu un frate este una dintre cele mai importante experiențe de viață care ne ajută să ne întărim comportamentul social.

Dezvoltarea pe care o suferă o fată nu este foarte diferită de cea a unui copil de sex masculin. Cu toate acestea,  unele dinamice ale familiei se schimbă atunci când o ”regină” a frumuseții locuiește în casă.


Lăsând deoparte schimbările fizice prin care trec fetele mai târziu, mai sunt și alte aspecte de luat în considerare; de exemplu, se știe că tații au o slăbiciune pentru fiice, mai ales când acestea sunt doar copii.

O singură fiică în familie

Doar fiicele se confruntă rapid cu mici provocări; în unele cazuri avem așteptări precise față de ele: de exemplu, există mame care le consideră copii eterni sau cele mai bune prietene care sunt mereu alături de ele. 

Pentru un tată, fetița lui poate deveni de neatins, obiectul unei gelozii profunde. „Fetele lui tati” sunt cele mai răsfățate, dar situația ar fi diferită dacă ar fi și frați în casă.

În general, un tată face eforturi mari pentru a face  un copil fericit, dar când este vorba de un singur copil, el face tot ce poate pentru a-i oferi tot ce are, pentru că acest copil este motivul vieții sale.

2. Fotografie... (pexels-andrea-piacquadio-3820060_87217000.jpg)

Foto: Andrea Piacquadio/ Pexels

Chiar și fetele pot profita de această situație și pot fi mai exigente. Aici pot apărea principalele probleme: egoism, manipulare, educație proastă. 

Părinții unui singur copil nu au cum să compare comportamentul copilului cu alt frate sau soră, ci doar cu cel al altor semeni.

În acest fel, este greu de înțeles dacă ceea ce observă la ea este normal, un comportament viciat sau chiar primele simptome ale unei personalități conflictuale.

Cu ce ​​probleme se va confrunta un singur copil?

Nu doar părinții trebuie să facă față problemelor de a avea un singur copil, ci fiica însăși.

Aceste atitudini au fost descrise de mulți specialiști, dar pot fi identificate cu o simplă observație de-a lungul anilor.

Printre posibilele probleme pe care le poate întâmpina un copil fără frați și surori se numără:

- Introversie sau dificultăți de relaționare cu alți copii. În unele cazuri, un singur copil se concentrează mai mult pe propriile nevoi și este mai puțin capabil să simtă empatie față de ceilalți.

- Dificultate de a lucra în grup, care merge mână în mână cu problema empatizării  și  dificultăți de recunoaștere a muncii bune făcute de ceilalți.

3. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7220450_54422300.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

- Nu va fi foarte combativă, dar va fi incapabilă să suporte înfrângerile. Va fi obișnuită cu faptul că atunci când apare o problemă, altcineva o va rezolva pentru ea:  ea nu a învățat să facă față situațiilor neașteptate. Întotdeauna a fost susținută în orice și îi este greu să accepte înfrângerea.

- În unele cazuri, va avea o atitudine egoistă și egocentrică. Este comportamentul tipic, mai ușor de identificat doar la fiice, care ascunde însă ceva mai profund: este rezultatul fricii, al dificultății de a crea relații.

- Va avea tendința de a fi  irațională, de a trăi într-o lume idealizată, așa cum era mediul familial. Un singur copil crește gândindu-se că lucrurile pot fi așa cum visează ea și când acest lucru nu se întâmplă, simte o dezamăgire intensă.

Bineînțeles, nu neapărat o fiică, copil unic la părinți, va corespunde neapărat acestei descrieri, dar acest model se bazează pe observarea multor situații reale.

Putem spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă un singur copil este, într-un anumit sens, aceea de a fi înțeles greșit. Neavând ocazia să se compare cu un frate sau o soră care împărtășește aceeași situație familială îl determină pe acesta să trăiască într-o realitate puțin diferită. În acest fel își dezvoltă personalitatea și de aici pot apărea dificultăți viitoare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel