Stresul în timpul sarcinii poate crește riscul de epilepsie la copii, spune un studiu
Sarcina este o perioadă...
Anxietatea și teama dentară reprezintă în prezent o problemă clinică esențială.
Reacțiile de anxietate și frică sunt stări emoționale foarte răspândite, dar pot împiedica uneori efectuarea corectă a tratamentelor stomatologice, afectând sănătatea orală a subiectului.
Din acest motiv, sunt explorate diferite căi care pot face tratamentul stomatologic mai puțin traumatizant pentru pacienții care suferă de anxietate sau frică și să garanteze că își mențin sănătatea.
Fobia dentară a fost recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății ca o boală reală, motiv pentru care nu mai poate fi considerată un capriciu. A fost inclusă în Clasificarea Internațională a Bolilor (ICD-10) printre fobiile specifice.
Potrivit estimărilor OMS, ar afecta 15-20% din populație. Persoanele cu fobie dentară sunt în mod normal conduse să amâne continuu tratamentul, agățându-se de terapiile farmacologice (antibiotice, analgezice) care întârzie rezolvarea problemei.
Fobia dentară la copii
O atenție deosebită se acordă copilăriei, o perioadă delicată în care declanșarea fricii de stomatolog și a anxietății față de îngrijirea dentară este mai frecventă.
Indiferent de vârstă, mulți copii sunt foarte rezistenți și capabili să îndure multe, în timp ce alții sunt vulnerabili și răspund negativ chiar și la micii stimuli stresanți. Echipa stomatologică nu poate influența acești factori, dar ar trebui să fie sensibilă și să adapteze strategia de tratament la aceștia.
Principalele aspecte sunt reprezentate de prevenirea durerii și disconfortului și încercarea de a stabili o bună relație psihologică între copil și părinți pe de o parte și echipa stomatologică pe de altă parte.
Când un copil se confruntă cu o vizită la stomatologie, diverși factori intră în joc pentru a-i determina comportamentul. În ceea ce privește timpul, este necesară o organizare adecvată care să țină cont de caracteristicile pacienților.
În cazul unui copil care se află la prima vizită, căruia îi este frică de stomatolog sau în orice caz prezintă dificultăți, întotdeauna ar fi mai bine să se organizeze întâlnirile astfel încât să se garanteze pacientului timpul necesar astfel încât tratamentul să fie cel mai bun posibil care poate fi asigurat, oferindu-i pacientului posibilitatea de a înțelege, de a se adapta noului situație și evitați apariția altor temeri și fobii .
Abordarea medicilor stomatologi trebuie să fie lentă și graduală, vizând jocul și câștigarea încrederii copilului. Atitudinea prietenoasă și pozitivă, înțelegătoare și răbdătoare, ar trebui să aibă ca efect calmarea și liniștirea copilului cu frica de stomatolog .
De asemenea, medicul dentist ar trebui să fie dispus să aibă o relație empatică. Atitudinea informală a medicului are adesea ca efect calmarea pacientului.
Spuneți-i copilului dumneavoastră despre vizită în avans. Copiii au nevoie de predictibilitate în viața lor pentru a se adapta și a trece la situații nefamiliare. Așteptarea până în ultimul moment pentru a vorbi cu copilul dumneavoastră despre vizita la stomatologie poate agrava anxietatea acestuia. Vor avea nevoie de cât mai mult timp posibil pentru a se pregăti mental pentru vizită. În acest timp, puteți începe, de asemenea, să-i ajutați, permițându-i să-și exprime temerile pe măsură ce se apropie ziua întâlnirii.
Răspundeți la întrebările lor cu răspunsuri directe și precise. Asigurați-vă că limitați cantitatea de detalii pe care o furnizați și amintiți-vă că medicul dentist poate pune întrebări. Medicii stomatologi pediatri sunt instruiți să descrie procedurile copiilor în moduri neamenințătoare.
Comunicarea cu copilul dumneavoastră este cheia. Discutați cu ei despre importanța menținerii dinților și gingiilor sănătoase. Explică-i că dentistul este un medic prietenos care te ajută să ai grijă de gura ta, menținând-o în siguranță și sănătoasă.
Mai mult, informați medicul dentist în prealabil de frica copilului d-voastra.
Adresați-vă medicului dentist pentru sfat și urmați-i instrucțiunile. Profesioniștii din stomatologie au pregătire specifică și știu ce să facă. Întrebați-i ce puteți face pentru a vă face copilul mai confortabil și urmați-i instrucțiunile în timpul vizitei.
Pregătește jucăria preferată a copilului tău. O jucărie poate fi o distragere utilă și liniștitoare pentru copilul tău. Îl poți lăsa să se joace în sala de așteptare în timp ce se adaptează la noul mediu.
Stai calm, mereu. Poate fi dificil să rămâi calm în timp ce copilul tău are o criză de furie sau anxietate în timpul întâlnirii. Amintiți-vă să rămâneți concentrat și să vorbiți încet copilului dumneavoastră. Având un comportament calm, îl va face să se simtă mai încrezător și mai confortabil.
Când nimic nu pare să-ți ajute copilul să facă față anxietății dentare, există o altă opțiune pe care doar câțiva stomatologi pentru copii din Romînia o oferă: sedarea conștientă.
De cele mai multe ori, sedarea conștientă este suficientă pentru a ajuta pacientul să facă față procedurii. Acest tip de metodă permite copilului să rămână relaxat. În timpul acestui tip de sedare, sunteți în continuare capabil să răspundeți la stimuli verbali și fizici. De asemenea, poate respira normal, fără asistență medicală.
Nu-i spuneți copilului despre experiențele dentare neplăcute pe care le-ați avut.
Acest lucru poate părea evident, dar chiar și a spune povești cu mult înainte de a vedea medicul dentist poate promova fobia dentară pentru copilul tău. Evitați cuvinte precum „rănit”, „împușcat” sau „dureros”.
Găsiți un cabinet stomatologic prietenos pentru copii.
Dacă copilul dumneavoastră se luptă cu adevărat să ajungă la întâlnirile la dentist, este esențial să găsiți unul care să aibă experiență cu pacienții tineri și cu anxietatea lor dentară. Dacă un stomatolog nu este dispus să ia măsuri pentru a atenua frica copilului dumneavoastră, poate fi necesar să vă gândiți să găsiți altul!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sarcina este o perioadă...
Studiul, publicat în...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...