Fobia școlară: Care este primul pas corect pe care trebuie să îl facă părinții? Psihiatru pediatru Georgescu: „Știm și noi replicile, reacția obișnuită e greșită!” / VIDEO
Data publicării:
Fiecare dimineață devine un chin. Copilul tău se trezește agitat, cu ochii împăienjeniți de lacrimi și voce tremurândă. Refuză să se îmbrace, are dureri de burtă, imploră să rămână acasă. Fobia școlară nu este doar o simplă teamă trecătoare, ci o suferință profundă, care îi macină încet încrederea și îi transformă școala într-un loc înfricoșător. Ca părinte, ești copleșit de întrebări: De ce se întâmplă asta? Ce am greșit? Cum îl pot ajuta?

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a abordat acest subiect, iar dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, a oferit răspunsuri importante pentru părinți.

De la comunicare empatică până la sprijin specializat, soluțiile există. Important este să ne oprim din a forța copilul și să începem să-l ascultăm cu adevărat.

„Care este primul pas pe care ar trebui să îl facă părinții atunci când observă simptomele de fobie școlară?”, a întrebat Loredana Iriciuc.

CITEȘTE ȘI Fobia școlară afectează tot mai mulți copii. „Elevii plâng, au greață și chiar varsă de frică”: Dr. Ioana Georgescu explică ce e acest fenomen îngrijorător / VIDEO

Un prim pas esențial: comunicarea empatică

„În primul rând, părinții trebuie să comunice cu copilul lor și trebuie să asculte empatic”, a explicat dr. Ioana Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro. Este important ca părinții să afle ce simte copilul în momentul în care se gândește la școală și ce anume îl stresează.

„Trebuie să-i întrebe ce simt ei exact în momentul în care se gândesc la școală. Ce anume îi stresează în legătură cu școala?”

Această discuție trebuie să aibă loc într-un cadru calm, fără tonuri critice sau disprețuitoare.

„Discuția asta trebuie fără un ton disprețuitor, fără un ton critic, fără nimic în voce care să exprime un oarecare reproș. Fiindcă părinții de foarte multe ori sunt supărați și știm și noi cum sunt replicile: «uite că eu ți-am dat, ți-am oferit tot ce-ți puteai dori. Eu n-am învățat în condițiile astea. Hai, spune-mi ce-ți lipsește, îți dau ce-ți lipsește, numai du-te la școală!».

Copiii mai au diverse vulnerabilități, deci trebuie să arate empatie, să nu minimizeze emoțiile lor, să nu le nege în niciun caz, să le spună că ei îi înțeleg și că sunt acolo pentru ei dacă au nevoie de ajutor”, mai subliniază dr. Ioana Georgescu.

VEZI ȘI Fobia școlară vs. lipsa de motivație: Cum îți dai seama dacă al tău copil „nu poate” sau „nu vrea” să meargă la școală? Dr. Georgescu explică semnele clare pe care NU trebuie să le ignori / VIDEO

Identificarea cauzelor: ce se ascunde în spatele fricii?

SURSA FOTO: freepik.com @hryshchyshen

Al doilea pas important este analiza cauzelor care au dus la această fobie școlară.

„În al doilea rând trebuie să caute cauzele care au dus la acea fobie școlară. Pur și simplu să-i pună întrebări: «ce se întâmplă la școală?», «e ceva în neregulă cu profesorii, cu colegii tăi?»

Să identifice posibilii factori care ar putea să genereze anxietate copilului.

Dacă este ceva legat de școală, bineînțeles că ar trebui să meargă la școală, să discute cu diriginta, cu directorul, cu profesorii, să ceară ședințe cu părinții în care să discute și cu părinții copiilor care poate fac bullying pentru copilul lor”, mai spune dr. Ioana Georgescu.

CITEȘTE ȘI Cauzele fobiei școlare. Dr. Ioana Georgescu: „Am constatat din propria experiență că adolescenții sau copiii care au părinți profesori sunt mai predispuși” / VIDEO

Sprijin specializat: psihoterapie și tratament adecvat

„Pe lângă asta, ar trebui să ducă copilul la ședințe de psihoterapie. Ar trebui să ceară ajutorul și la persoane care s-au antrenat să ajute în astfel de situații și dacă nu se poate cu psihoterapie, să meargă mai departe către psihiatrie pediatrică și să ceară și ajutor medicamentos”, mai subliniază dr. Ioana Georgescu.

Fobia școlară nu este doar un moft sau o scuză a copilului pentru a evita școala. Este o problemă reală, care necesită o abordare empatică, identificarea cauzelor și, dacă este nevoie, sprijin specializat.

CITEȘTE ȘI Tipologia copiilor care dezvoltă fobia școlară. Dr. Ioana Georgescu: „Aceștia sunt extraordinar de predispuși!” / VIDEO

 

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU DR. IOANA GEORGESCU - INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

pixel