Folosește aceste expresii în viața de zi cu zi și vei vedea rezultate pozitive în comportamentul copilului!
Data publicării:
Înainte de a țipa la un copil pentru un comportament neadecvat, este întotdeauna de preferat să folosiți expresii care încurajează comportamente pozitive. 

În multe situații, părinții se simt copleșiți de comportamentele negative ale copiilor. În astfel de momente, putem ajunge să țipăm, să certăm sau să-i pedepsim. Totuși, s-a demonstrat că acest tip de reacție afectează dezvoltarea lor emoțională, de aceea este mai bine să utilizăm afirmații care promovează comportamente constructive.

Teoriile pedagogilor și psihologilor oferă alternative mult mai eficiente decât pedepsele, prevenind totodată repetarea comportamentelor nedorite.

Există expresii pe care le putem folosi pentru a stimula comportamentele pozitive la copiii noștri, conform eresmama.com. Dacă nu vrei să le ratezi, le poți descoperi în acest articol.

Citește și Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

Expresii care promovează comportamente pozitive

SURSA FOTO: freepik.com @gorielov

Dacă faci (o anumită sarcină), poți (recompensa)

S-a demonstrat că este mult mai eficient să întărim comportamentele pozitive înainte de a sancționa acțiunile negative. Dacă vrem ca o activitate să fie repetată, trebuie să o susținem. Dacă dorim să o eliminăm, trebuie să încetăm să oferim întăriri.

Recompensele vor fi nemateriale, cum ar fi timpul petrecut împreună la joacă, ieșirile în parc, mersul la film, plimbările cu bicicleta sau excursiile în natură.

„Suntem mândri de tine”

Este important să le transmitem copiilor că avem încredere în capacitatea lor de a se comporta corect și de a face lucrurile bine. O afirmație precum „Sunt foarte mândru de tine” este una dintre cele mai bune modalități de a încuraja comportamentele pozitive.

Lăsați copilul să vadă că sunteți mulțumiți de realizările și efortul lui, chiar dacă sarcina nu a fost perfect realizată. Astfel, îl motivăm să încerce și mai mult data viitoare.

„Dacă continui să te comporți așa, nu te voi asculta”

Țipatul sau certarea nu fac decât să întărească comportamentele negative, deoarece acordăm atenție copilului exact atunci când acesta face ceva greșit.

În schimb, este mai bine să ne îndepărtăm, evitând astfel să atragem atenția asupra comportamentului nedorit.

„Trebuie să spui adevărul, să nu minți”

Mulți copii mint fie de teama unei pedepse, fie pentru că nu pot distinge fantezia de realitate. De aceea, atunci când spun adevărul, trebuie să îi recompensăm, lăudându-i pentru curajul de a fi sinceri.

Calmul și găsirea unei soluții sunt esențiale în aceste situații.

„Să ne liniștim și să găsim o soluție”

Când copiii plâng pentru că nu primesc ce își doresc, este important să rămânem fermi în decizia noastră.

Îi putem ajuta să se calmeze și să găsim împreună o alternativă care să le fie pe plac.

Mai multe afirmații care promovează comportamente pozitive la copii

SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos

„Încearcă din nou”

Când un copil nu reușește să facă ceva corect, în loc să insistăm asupra greșelii, ar trebui să-i oferim șansa de a încerca din nou și de a îmbunătăți situația, corectând astfel eroarea.

„Te iubesc!”

Spunându-le constant copiilor că îi iubim, îi ajutăm să își dezvolte o stimă de sine sănătoasă, comportându-se astfel mai bine și fiind mai pozitivi.

„Îți amintești că trebuia să...? Ai făcut...?”

În loc să-i certăm sau să țipăm la ei pentru că nu au făcut o anumită sarcină, iar noi am ajuns să o facem, este mai eficient să folosim corectarea pozitivă.

Îi putem aminti de ceea ce trebuiau să facă, pentru a-i stimula să finalizeze sarcina.

„Ai făcut o greșeală, dar putem învăța din greșelile noastre”

Este mult mai util ca un copil să realizeze că a greșit decât să i se spună „ți-am spus eu”. Ca și adulții, copiii învață din greșeli.

„Te voi ajuta când vei avea nevoie de mine”

În acest fel, îi arătăm copilului că suntem disponibili pentru a-l ajuta atunci când are nevoie. Această siguranță îl va face să se întoarcă la noi atunci când se simte nesigur.

„Cred în tine și știu că vei reuși”

Oferindu-i încrederea noastră, copilul va fi motivat să depună efortul necesar pentru a-și atinge scopurile.

„Știu că nu ai făcut-o intenționat”

Această afirmație îl va ajuta să nu mai repete greșeala, pentru că l-ați crezut și i-ați arătat încredere.

Acum că ai aflat aceste afirmații care promovează comportamente pozitive la copiii tăi, este timpul să le pui în practică. Este important să-i surprindem pe cei mici făcând ceva bine și să le întărim comportamentul spunându-le cât de mult îi iubim și cât de mândri suntem de ei.

Folosește aceste expresii în viața de zi cu zi și vei vedea rezultate pozitive în comportamentul copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel