Trăsături comune ale părinților care au o relație ultraputernică cu copilul lor
Cum păstrează părinții relații...
Palma și urecheala sunt metode de pedepsire tradiționale, însă ele nu sunt deloc inofensive sau nevinovate. Conform lui Bilbao, aceste acțiuni pot provoca rău emoțional și fizic copilului, fiind percepute în esență ca forme de agresiune. Este important să înțelegem că aceste gesturi nu sunt doar „metode de trezire” sau modalități de a exprima dezaprobarea sau de a stabili limite, ci sunt acțiuni care aduc suferință copilului și sunt considerate forme de violență și agresiune.
Chiar dacă aceste forme de violență sunt încă normalizate în anumite cercuri sociale, este esențial să ne educăm și să conștientizăm că ele nu sunt acceptabile și nu ar trebui să fie tolerate. Este responsabilitatea noastră să protejăm și să promovăm un mediu sigur și afectuos pentru copiii noștri.
Citește și „Cel mai rău” lucru pe care un părinte îl poate spune unui copil, potrivit unui expert în educație
SURSA FOTO: freepik.com @user17067123
Se întâlnesc frecvent cinci tipuri de agresiune emoțională, conform observațiilor făcute de Álvaro Bilbao. Aceste forme de violență, deși mai subtile decât cele fizice, pot avea un impact profund asupra copiilor și sunt adesea normalizate în societate. Iată care sunt acestea:
Descalificarea: Această formă de agresiune include expresii depreciative cum ar fi „ești prost” sau „ce e cu tine?”, precum și insulte și lipsă de respect. Potrivit lui Bilbao, aceste cuvinte și acțiuni își propun să provoace disconfort copilului, determinându-l să se supună.
Uciderea stimei de sine: Atunci când îi spunem unui copil că „nu știe nimic” sau îi desconsiderăm abilitățile, comitem o agresiune emoțională invizibilă. Acest tip de comportament poate submina treptat încrederea și stima de sine a copilului.
Țipatul: Deși este o reacție umană să ne manifestăm furia, țipatul este, de asemenea, o formă de agresiune. Bilbao subliniază că aceasta poate provoca frică și intimidare la copii, afectându-le negativ dezvoltarea emoțională.
Excluderea sau izolarea: Trimiterea copilului la perete sau în camera sa poate fi percepută de către el ca o formă de agresiune autentică. Álvaro Bilbao atrage atenția asupra efectelor terifiante pe care le poate avea izolarea fizică sau psihologică asupra unui copil.
Distrugerea bunurilor: Ultima formă de agresiune evidențiată este atunci când le distrugem bunurile copiilor, cum ar fi aruncarea la gunoi a lucrurilor lor. Bilbao subliniază că, din punct de vedere psihologic, bunurile personale ale copiilor sunt o extensie a sinelui lor și că orice deteriorare sau distrugere poate fi percepută ca o agresiune.
Este esențial să conștientizăm aceste forme de agresiune emoțională și să ne străduim să le evităm în relația cu copiii noștri. Bilbao subliniază că primul pas către schimbare este conștientizarea și dorința sinceră de a îmbunătăți relația cu copiii noștri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...